Soğuk seraları da etkiledi domates, biber sobayla ısınıyor

Hava sıcaklığının gece sıfır dereceye düştüğü Antalya'da, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin etkilenmemesi için 2 gecedir seralarda soba yakılıyor.

Google Haberlere Abone ol
Soğuk seraları da etkiledi domates, biber sobayla ısınıyor

Hava sıcaklığının gece sıfır dereceye düştüğü Antalya'da, domates, biber, patlıcan gibi ürünlerin etkilenmemesi için 2 gecedir seralarda soba yakılıyor.

Ülkeyi etkisi altına alan soğuk hava ve kar yağışı birçok ilde hayatı olumsuz etkiliyor. Kar yağmamasına rağmen soğuktan etkilenen illerden biri de Antalya. Türkiye'nin yaş sebze deposu şehirdeki seralarda iki gündür soba yakılıyor. Çiftçiler; domates, biber, patlıcanı don tehlikesine karşı korumaya çalışıyor.

Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün yaptığı don uyarısını tüm üreticilere ileterek tedbirli olmalarını istediklerini anlatan Antalya Ziraat Odası Başkanı Nazif Alıp, "İki gecedir seralar yanıyor." dedi. Sıcaklığın sıfıra düşmesini bekleyen termometreler 3 dereceyi gösterdiğinde sobaların yakıldığını anlatan Nazif Alp, "Yakmasak zarar olur. Her çeşit sebzenin üretildiği biber, domates, patlıcan bulanan seralardaki sobalar yanıyor. Bir tek roka, tere, marul gibi yeşillik bulunan seralarda sobalar yanmıyor. Sobalar yanmazsa Allah korusun çiftçimiz tamamen biter." diye konuştu.

FİYATLAR ETKİLENİR

Tedbirli oldukları için şu ana kadar don kaynaklı olumsuz bir haber almadıklarını ifade eden Nazif Alp, yine de soğukların sebze fiyatlarını etkilediğini söyledi. 4 gün öncesine kadar Antalya Toptancı Hali'nde 80 kuruş olan domates fiyatının 1,80 liraya kadar yükseldiğini belirten Alp, havaların böyle devam etmesi halinde fiyatların daha da yükselebileceğini kaydetti. Alp, "Aynı domates İstanbul Hali'ne 2,50 liradan girer. Sofraya varması 3 lirayı geçer." değerlendirmesinde bulundu.

EN SOĞUK GECE UYARISI

Zirai üreticilerin bu gece ve yarın gece daha da dikkatli olmaları uyarısında bulunan Meteoroloji 4. Bölge Müdürü Necip Duman şunları söyledi: "Bu gece kıyı kesimlerde sıfır derece bekliyoruz. Yarın da aynı şekilde. Zirai üreticilerimiz tedbirli olmalı. Bu gece ve yarın gece riskli. En soğuk geceleri yaşayacağız. Hava sıcaklığı şuana kadar sıfırın altına düşmedi ama bu gece düşebilir."

Isparta ve Burdur'da ise kar yağışı yaşandığını anlatan Duman, "Isparta'da dün gece hafif kar yağışı gerçekleşti. Ortalama kar kalınlığı 2 santimetre oldu. Burdur'da 3 santimetre kar ölçtük. Yükseklere daha fazla miktarda yağdı." şeklinde konuştu. Her iki ilde de karın durduğunu ve güçlü bir yağış beklemediklerini dile getiren Duman, "Hafta başına kadar böyle. Ayın 15-16'sından sonra hava sıcaklığı 14-15 derecelere çıkacak." dedi. CİHAN

Yorumlar