Sırt ağrısı hayatını kurtardı

Aniden ortaya çıkan sırt ve göğüs ağrıları şikayetiyle hastaneye başvuran 48 yaşındaki Döndü Erdoğan’ın, yapılan tetkikler sonucu aort damarında yırtık tespit edildi.

Google Haberlere Abone ol
Sırt ağrısı hayatını kurtardı

Aniden ortaya çıkan sırt ve göğüs ağrıları şikayetiyle hastaneye başvuran 48 yaşındaki Döndü Erdoğan’ın, yapılan tetkikler sonucu aort damarında yırtık tespit edildi. Hipertansiyon hastası olan Döndü Erdoğan’a, hastanede gerçekleştirilen erken müdahale sayesinde, yüksek hayati risk ortadan kaldırıldı.

Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölümü’nden Doç. Dr. Gökhan Özerdem ve ekibi tarafından gerçekleştirilen 4.5 saatlik ameliyatla yeniden yaşama dönen Döndü Erdoğan, “Yüksek tansiyonun vücudumda bu kadar önemli bir soruna neden olacağı hiç aklıma gelmezdi.” dedi.

Yüksek tansiyon sorunu nedeniyle 25 yıldır ilaç tedavisi gören 48 yaşındaki Döndü Erdoğan, sırtında ve göğsünde aniden başlayan ağrılar nedeniyle hastaneye başvurdu. Sabah erken saatlerde yaşadığı ciddi ağrılar yüzünden bayılan Erdoğan, 28 yıllık eşi Ahmet Erdoğan tarafından Yozgat’ın Boğazlıyan ilçesinden Kayseri’ye getirilerek Memorial Kayseri Hastanesi’ne kaldırıldı. Burada yapılan tetkikler sonucu aort yırtığı tespit edilen Döndü Erdoğan, acil ameliyata alındı. 4.5 saatlik ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Erdoğan, “Gözümü açtığımda hastanedeydim. Daha önce hipertansiyon hastalığına bağlı sağlık sorunlarım oluyordu. Yüksek tansiyon ilaçları kullanıyordum fakat böyle bir damar hastalığım olacağı hiç aklıma gelmezdi. Yeniden sağlığıma kavuştuğum için çok mutluyum. Bundan sonra kontrollerimi daha sık yaptırarak kendime özen göstereceğim.” şeklinde konuştu.

ZAMANLA YARIŞ HAYATINI KURTARDI

Döndü Erdoğan’ın 4.5 saat süren ameliyatını gerçekleştiren Memorial Kayseri Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Gökhan Özerdem, “Hastaya zaman kaybetmeden cerrahi işlem uygulandığı için muhtemel can kaybının önüne geçildi.” dedi. Aort yırtıklarının damar sertliği ve hipertansiyon hastalarında görülebildiğini belirten Doç. Dr. Özerdem, “Hastamızın hipertansiyon nedeniyle kalpten çıkan aort damarı yırtılmıştı. Şiddetli göğüs ağrısı şikayetiyle bize acil olarak geldi. Başarılı bir ameliyat gerçekleştirdik. Genel durumu şu an çok iyi, kendi ihtiyaçlarını görebiliyor. Bundan sonra sadece tansiyon hastası olarak takip edilecek.” açıklamasını yaptı.

"ANİDEN BAŞLAYAN SIRT AĞRISI HAFİFE ALINMAMALI"

Kalp ve damar hastalıklarında erken müdahalenin yaşamsal önemi bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Gökhan Özerdem, “Özellikle hipertansiyon hastalarının bir anda ortaya çıkan sırt ve göğüs ağrıları konusunda duyarlı olmaları gerekir. Şikayetler, bu hasta grubunda aort yırtıklarının habercisi olabilir. Erken müdahale şansı varsa, yırtıkların ilerleyerek diğer organ damarlarını ya da beyne giden damarları etkilemeden sorunun giderilmesi mümkündür. Geç kalındığında ise beyin damarları, böbrek ve bağırsaklarda hasar görebilir. Felç, inme ve beyin kanaması oluşabilir. Aort yırtıklarında hasta için her geçen saat ölüm riskini yüzde 1 artırmaktadır. İlk 72 saatte hastaların yüzde 75- 80’i kaybedilir. Bu yüzden erken müdahaleye olanak tanıyan belirtiler göz ardı edilmemelidir.” dedi.

"HİPERTANSİYON RİSKİ ARTIRIR"

Özellikle hipertansiyonu olan hastaların yakın takip altında olması gerektiğine vurgu yapan Doç. Dr. Özerdem, “Hipertansiyonu olan hastalarda ani başlayan sırt ve göğüs ağrısı aort yırtılmasının habercisi olabilir. Ani ölümlere yol açabilen bu duruma karşı kişinin vakit kaybetmeden tam donanımlı bir hastaneye kaldırılması ve doğru tanı konularak tedavi edilmesi çok önemlidir.” ifadelerini kullandı.




CİHAN

Yorumlar