Sınır Güvenliği Diken Üstünde

Suriye’de krizin başlangıcından bu yana Türkiye’nin sınır güvenliği noktasında tabiri caizse diken üstünde.

Google Haberlere Abone ol
Sınır Güvenliği Diken Üstünde

Zirve Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, Suriye’de krizin başlangıcından bu yana Türkiye’nin sınır güvenliği noktasında tabiri caizse diken üstünde olduğunu ifade etti.

Zirve Üniversitesi Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi Üyesi Yrd. Doç. Dr. Alper Dede, son dönemde Suriye’de yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. 19 Mart 2014 tarihinde İsrail Ordusu tarafından yapılan yazılı açıklamada ise İsrail’in Suriye sınırında Suriye’ye ait birkaç askeri noktaya saldırı düzenlediği duyurduğunu dile getiren Alper Dede, Suriye tarafından İsrailli devriye askerlerine yapılan saldırılar sonucu, İsrail bu saldırıdan Suriye hükümetini sorumlu tutarak hava saldırısını gerçekleştirdiğine değindi.

Angajman kuralları ihlal ettiği gerekçesiyle Türk F-16 savaş uçaklarının Suriye uçağını düşürme olayına değinen Dede, Hem İsrail’in hem de Türkiye’nin sınır güvenliği noktasında çok daha hassas olduğunu söyledi.

Dede, devlet otoritesinin Suriye’de zayıflaması ve ülkede kaosun hakim olması yüzünden hem devlet dışı aktörlerin, hem de devlet aktörlerinin bağımsız hareket etmesi gündeme geldiğini belirterek, şunları kaydetti: “El-Kaide bağlantılı gruplardan biri olan Işid’in Caber Kalesi’ni tahrip etme tehdidinde bulunması da aynı şekilde değerlendirilebilir. Olayların gidişatı göz önüne alındığında Türkiye’nin güvenliğini tehdit edebilecek seviyede çok ciddi bir gelişmenin şu an itibariyle ortaya çıkması küçük bir ihtimal. Fakat Suriye’de devlet otoritesinin zayıflaması ve Işid gibi grupların kendi başlarına hareket etmeleri neticesinde bu tür gerginliklerin önümüzdeki günlerde tekrar etmesi beklenebilir.”

Yorumlar