Sığınma evleri raporu, kadına şiddetin boyutunu ortaya çıkardı

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu’nun sığınma evleri raporu, kadına yönelik şiddetin boyutunu gözler önüne serdi.

Google Haberlere Abone ol
Sığınma evleri raporu, kadına şiddetin boyutunu ortaya çıkardı

CHP Kadın ve Çocuk Hakları İnceleme ve İzleme Komisyonu’nun sığınma evleri raporu, kadına yönelik şiddetin boyutunu gözler önüne serdi. Türkiye’nin dört bir yanındaki sığınma evlerinde yapılan incelemeler sonucunda hazırlanan raporda; ayaklarına zincir takılan, kıskançlıktan camlarına duvar örülen, ‘kapıyı geç açtığı’ için ölesiye dövülen, burunları kesilen kadınların hikâyeleri kan dondurdu.

Tekirdağ Milletvekili Candan Yüceer, İstanbul Milletvekili Ayşe Eser Danışoğlu, Balıkesir Milletvekili Nedret Akova, Bursa Milletvekili Sena Kaleli ve PM Üyesi Gül Çiftçi de yer aldığı ziyaretlerde yapılan incelemeler sonucu, ortaya ürkütücü sonuçlar çıktı.

Raporda, kadına yönelik şiddetin dünyanın her coğrafyasında görülen yakıcı, yıkıcı bir sorun olduğu ancak, Türkiye’de facia hâlini aldığı ortaya çıktı. Türkiye’de kadına yönelik politikalar ve izlenen rotanın, şiddetle mücadelede yetersiz kaldığı, ülkemizde her yıl yüzlerce kadının, eş, baba ve erkek kardeşleri tarafından şiddete maruz bırakılıp veya katledildiği görüldü.

Kadına yönelik şiddetin nedenleri arasında ise; ekonomik şartlar, eğitimsizlik, ataerkil gelenek ve şehre adaptasyon sorunu gösterildi. Şiddetle, eğitimsizlik ve istihdam arasında güçlü bir bağın da bulunduğu gözlenen raporda, şiddetin önüne geçmek için; “Kadınların eğitim başta olmak üzere bütün hak ve temel özgürlüklerden tam olarak yararlanmalarının bu hak ve özgürlükleri kullanabilmeleri, eğitimin güçlü talep edilmesinin, öneminin kavranmasını sağlayacak çalışmaların devlet tarafından yapılması elzemdir” denildi.

Komisyonca hazırlanan raporda, sığınma evlerinin kadına yönelik şiddetle mücadelede önemli bir yer tutmasına rağmen kadının kimliği ve eşitliğinin toplum bilincine işlenmediği takdirde sonuç alınamayacağına dikkat çekiyor.

KOMİSYONUN HAZIRLADIĞI RAPORDAKİ KAN DONDURAN ÖYKÜLER BAZILARI

Ağabeyi ‘aile şerefi’ deyip bıçakladı ve ailesinden şiddet gördü. Kaçarak evlendiği için ailesi 5 yıl konuşmadı ve ailesinden şiddet gördü. Üvey anne elinde büyüdü ağabeyi ve evlendiği insanda şiddet uyguladı. Kendi isteği ile evlendiği için hem ailesi hem eşi ve yakınları tarafından dışlandı ve şiddet gördü. Eşi ve yakınları tarafından sürekli ölümle tehdit edildiği için devlet korumasına girdi. Şiddet gördüğü eşinden baba evine dönünce istenmeyip devlet korumasına girdi. Çocuk gelin olayından sığınma evine düştü. Eşi tarafından keserle dövüldü, şimdi sığınma evinde kalıyor gibi birbirinden acı hayat hikayeleri dikkat çekiyor.

CİHAN

Yorumlar