Şifa Üniversitesi kardiyologları: O ritm hata kabul etmez

Şifa Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen 2. Ege Aritmi Güncelleme Toplantısı, Ege Üniversitesi Anemon Otel’de yapıldı.

Google Haberlere Abone ol
Şifa Üniversitesi kardiyologları: O ritm hata kabul etmez

Şifa Üniversitesi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen 2. Ege Aritmi Güncelleme Toplantısı, Ege Üniversitesi Anemon Otel’de yapıldı. Evsahibi Kardiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, Türkiye'de kalp hastalığına bağlı ölümlerin birinci sırada geldiğini söyledi. Kalp hastalıkları arasında ritm bozukluklarının büyük bir bölümü oluşturduğunu ve tedavi edilmediği takdirde öldürücü olduğunu belirterek, “Ege Bölgesi, diğer bölgelerle kıyaslandığında kalp hastalığı ve ritm bozukluğu görülme insidansı bakımından daha şanslı görülse de ritm bozukluğu, erken tanısı yapıldığı zaman yeni teknolojilerin uygulanması sayesinde tamamen yok edilebilmektedir.” dedi.

Toplantıya Ege Bölgesi’ndeki çeşitli üniversite ve hastanelerde görev yapan kardiyoloji doktorları katılarak sunum yaptı. Prof. Dr. Uğur Kemal Tezcan, Prof. Dr. Özgür Aslan, Prof. Dr. Harun Evrengül, Doç. Dr. Öner Özdoğan, Doç. Dr. Mustafa Karaca, Doç. Dr. Özgür Bayturan, Uzm. Dr. Emin Evren Özcan, Uzm. Dr. Ali Öztürk ve Uzm. Dr. Özerk Akgün, aritmiyle ilgili son gelişmeleri aktardı. Doğuştan ritm bozuklukları, sporcularda görülen ritm bozuklukları ve kalp hastalıklarına bağlı ritm yükseklikleri gibi sebeplerle her yıl birçok hastanın kaybedildiğine vurgu yapılarak, erken teşhis ve tedaviyle bu hastaların sağlığına kavuşabileceği belirtildi. Ritm bozukluğu olan hastalarda son yıllarda yeni kan sulandırıcı ilaçların kullanılmasıyla sık görülen felcin de önlenebileceğini belirten uzmanlar, profesyonel veya amatör sporcuların düzenli muayene ve tetkikleri yapılarak, gelişecek ritm bozukluklarına bağlı ölümlerin çok azaltılabileceğini ifade etti. Son yıllarda inatçı ritm bozukluklarını, ilaca cevap vermese bile radyofrekans enerji ablasyonu ve kalp pilleri kullanarak kolaylıkla tedavi edebildiklerini kaydeden kardiyologlar, vatandaşların bu hastalığa karşı bilinçli olmasını istedi.

Konuşmaların son bölümünde Prof. Dr. Tavlı, Ege Bölgesi’ndeki kardiyoloji uzmanlarını çeşitli konuları tartışmak amacıyla düzenli olarak biraraya getirdiklerini belirterek, “Bundan iki ay önce de 1. TAVI çalıştayını gerçekleştirdik. Bölgemizdeki kalp uzmanlarını biraraya getirmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar