Sideli turizmci, zeybek oynayarak Belçikalı eşiyle halk oyunlarını tanıyor

Antalya Sideli turizmci ile Belçikalı eşi, 30 yıldır Avrupalı turistlere yöresel halk oyunları göstererek, Anadolu'nun müzik kültürü zenginliğini tanıtıyor.Dünyaca ünlü Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de otel sahibi olan Halil...

Google Haberlere Abone ol
Sideli turizmci, zeybek oynayarak Belçikalı eşiyle halk oyunlarını tanıyor

Antalya Sideli turizmci ile Belçikalı eşi, 30 yıldır Avrupalı turistlere yöresel halk oyunları göstererek, Anadolu'nun müzik kültürü zenginliğini tanıtıyor.

Dünyaca ünlü Antalya'nın Manavgat ilçesine bağlı Side'de otel sahibi olan Halil Yıldırım, Türk halk müziği araştırası için Türkiye'ye gelen Belçikalı Liva Lieckens ile tatile geldiği turizm beldesinde tanışarak hayatlarını birleştirir. Side'de Neptün Halil ismi ile bilinen turizmci Yıldırım, Liva Hanım'la hayatını birleştirdikten sonra eşiyle birlikte Türk halk müziği ve yöresel halk oyunları üzerine araştırmak için il il dolaşarak bilgi alırlar. Antalya'da bir Harmandalı zeybeğine oyununa hayran kalan Liva Hanım, eşinin de iyi bir efe olacağına söyleyerek kursa yazılmasına öncülük eder.

Manavgat Halk Eğitim Merkezi'nde(HEM) halk oyunları kursuna yazılan ve kursu başarıyla tamamlayan Halil Yıldırım, Harmandalı zeybeği ile kendisini izleyenlere hayran bırakır. Sideli turizmci Yıldırım, yörelere ait olan agır, kaşık, kırık, teke ve bey zeybeğinin hepsini oynadığını belirtiyor. Yıldırım, Burdur, Isparta, Muğla, Denizli ve Antalya illerinde Teke zeybeği, Kütahya, Uşak, Balıkesir, Bursa ve Eskişehir'de kaşık zeybeği ve İzmir ve Aydın'da ise agır zeybek oynadığını söylüyor. Yıldırım, Teke zeybeğinin diğer yörelere göre daha ritmik ve hareketli olduğunu belirtiyor. Yıldırım, "Zeybek oynamaya Belçikalı eşimin teşvikiyle başladım. Eşim yöresel halk oyunları öğrenmem konusunda bana hep destek oldu. Eşim Belçikalı olmasına karşı bizim yöresel müzik kültürümüze karşı ilgisi beni halk oyunlarına karşı ilgili artırdı. Otelimize gelen yabancı konuklara müzik kültürümüzü tanıtma adına zeybek oynuyorum. Efe elbisem her zaman otelde durur. Bize ait kültürel değerlerimizi tanıtmak bana huzur veriyor. Zeybek oynamayı bir otele değişmem. Eşime bizi biz yapan değerlerimizi bana hatırlattığı için teşekkür borçluyum." dedi.

Kendisinin halk bilimci olduğunu belirten Belçikalı gelin Liva Yıldırım da eşinin zeybek oynamasını her zaman hayranlıkla izlediğini söyledi. Anadolu'nun zengin bir müzik kültürü olduğunu anlatan Yıldırım, eşinin 66 yaşında olmasına karşı Harmandalı oyunda gençlere taş çıkardığını kaydetti. Yıldırım, "Anadolu'nun müzik zenginliği beni kendisine hayran bıraktı. Eşimle evlendikten sonra Side'ye yerleştim. Eşimle birlikte bir çok Avrupa ülkesinde Anadolu'nun yöresel halk oyunları üzerine sunumlar yaptık. Eşimin zeybek oyunu başta Belçikalılar olmak üzere Avrupalıları büyüledi. Otelimize gelen yabancı konuklara yöresel halk oyunlarından kesitler sunarak müzik zenginliğini tanıtıyor. " ifadesini kullandı.

Türk halk müziği sanatçısı ve halk bilimci Hüseyin Kök, Sideli turizmci ve Belçikalı eşinin yöresel halk oyunlarını turistlere ve yerleşik yabancılara tanıtmasının takdire şayan olduğunu kaydetti.

CİHAN

Yorumlar