‘Siber saldırılara kaynaklık eden ülkeler listesinde Türkiye 3. sırada’

City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, dünyada internet kullanıcı sayısının 2,9 milyara yaklaştığı internette, zamanla önemli risklerin ve tehditlerin ortaya çıktığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
‘Siber saldırılara kaynaklık eden ülkeler listesinde Türkiye 3. sırada’

City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, dünyada internet kullanıcı sayısının 2,9 milyara yaklaştığı internette, zamanla önemli risklerin ve tehditlerin ortaya çıktığını söyledi. Öztürk, “2012 yılında yapılan bir araştırmada, siber saldırılara kaynaklık eden ülkeler listesinde ilk sırada yüzde 41 ile Çin, 2. sırada yüzde 10 ile ABD ve 3. sırada yüzde 4,7 ile Türkiye bulunmaktadır.” dedi.

Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), CSG-City Security Group, ABD Newyork Üniversitesi, John Jay College of Criminal Justice (Suç ve Ceza Adaleti Yüksekokulu) işbirliğiyle düzenlenen “Siber Güvenlik Konferansı” BAU Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferansa, Bilgi Teknolojileri Dairesi Başkanı Kemal Sacid Sarıkaya, City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk ve çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.

Konferansta konuşan Osman Öztürk, siber güvenlik bilincini geliştirmek amacıyla konferans gerçekleştirildiğini söyledi. Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri içinde bilişim güvenliği problemi yaşayan işletme oranlarına bakıldığında Türkiye’nin, 27 ülke içerisinde 12. sırada bulunduğunu belirten Öztürk, “OECD verilerine göre Türkiye, virüs bulaşan internet kullanıcılarının sayısı bakımından 7. sırada bulunmaktadır. Ülkemizde 2012 yılında bilgisayarlara zararlı yazılım bulaşma oranı dünya ortalamasının yaklaşık 3,8 katı daha fazla olmuştur. 7 milyon kişi siber saldırıya uğramış ve bu saldırıların maliyeti 2 milyar doları bulmuştur.” diye konuştu.

Dünyada kullanıcı sayısının 2,9 milyara yaklaştığı internette, zamanla önemli risklerin ve tehditlerin ortaya çıktığını belirten Öztürk, “Siber ortamı kurumlar ve bireyler ve kurumlar açısından tehlikeli kılmıştır. 2012 yılında yapılan bir araştırmada, siber saldırılara kaynaklık eden ülkeler listesinde ilk sırada yüzde 41 ile Çin, 2. sırada yüzde 10 ile ABD ve 3. sırada yüzde 4,7 ile Türkiye bulunmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Bilgi ve iletişim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen siber saldırılara karşı güçlü bir güvenlik stratejisinin ortaya konulması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şöyle devam etti: “Siber saldırılarla bir bilgisayar kullanıcısının banka hesap bilgiler elde edilebileceği gibi, bir ülkenin askeri ve politik sırlarına ulaşılması, finans merkezleri, enerji tesisleri, endüstriyel yapılar, ulaştırma ve iletişim sistemleri ve hastanelerin çalışamaz duruma getirilmesi de mümkündür. Sosyal ağlar üzerindeki en vahim tehdit ise, siber zorbalık olarak nitelenen ve özellikle çocuklarla ve gençleri hedef alan her türlü taciz, şiddet, dışlanma ve tehdit içerikli davranışlardır. Kimlik hırsızlığı, sahtecilik, dolandırıcılık, çocuk pornosu gibi suçlar artmakta, kurumlara yapılan siber saldırılar ve kaybedilen bilgi ve verilerin boyutları bu sorunun önemini gözler önüne sermektedir. Siber saldırıların yüzde 75’inin web sayfalarını hedef alan saldırılar olduğu görülmektedir.”

‘TÜRKİYE’DEN GÖNDERİLEN SPAM SAYISINI YÜZDE 90 AZALTTIK’

Spam mailleri azaltma konusunda araştırma yaptıklarını belirten Kemal Sacid Sarıkaya ise “Türkiye 2009-2010 yılları arasında spam e-posta yaymada dünya çapında 5 ülke arasındaydı. Bizim e-posta kutularımıza da istemediğimiz kişilerden, tanımadığımız kişilerden beli zararlı yazılımlar, kodlar içeren e-postalar alıyoruz. Aslında bunun büyük bir kısmına Türkiye kaynaklık ediyordu. İnternet servis sağlayıcılarla bir proje yaptık. Türkiye’den gönderilen spam sayısını yüzde 90 azalttık.” şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar