SGK masrafları karşılamadığı için sinir ve kas nakli yaptıramıyor

Manisa’da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan ve altı yıl önce geçirdiği beyin ameliyatından sonra yüz felci olan Cavide Dağlı, devlet hastaneleri mikrocerrahi yöntemle sinir ve kas nakli yapmadığı için sağlığına kavuşamıyor.

Google Haberlere Abone ol
SGK masrafları karşılamadığı için sinir ve kas nakli yaptıramıyor

Manisa’da bir kamu kurumunda memur olarak çalışan ve altı yıl önce geçirdiği beyin ameliyatından sonra yüz felci olan Cavide Dağlı, devlet hastaneleri mikrocerrahi yöntemle sinir ve kas nakli yapmadığı için sağlığına kavuşamıyor. 51 yaşındaki Dağlı’nın iyileşmesi için naklin özel hastanede yapılması gerekiyor. Onlar da yaklaşık 60 bin lira istiyor. Bu kadar parası olmayan Dağlı, 32 yıldır memur olduğunu belirterek ameliyat masraflarının SGK tarafından karşılanmasını istiyor.

Laboratuvar teknikeri olan, evli ve üç çocuk annesi Cavide Dağlı, altı yıl önce beyninde bir kitle olduğunu öğrendi. Doktorlar, kitleyi ameliyatla aldırmazsa beyin sapına değerek felce sebep olacağını söyledi. Kitle alındı ancak bu sefer de yüz felci ortaya çıktı. Yüzünde kayma oldu, yeme içme ve diğer doğal ihtiyaçlarını karşılamakla güçlük çekmekle beraber şekil bozukluğu neticesinde psikolojik olarak da rahatsızlık duymaya başladı. Yüz felcinin tedavisinin mikrocerrahi yöntemle olacağını öğrendikten sonra Ege Üniversitesi Hastanesi'ne başvurduğunu belirten Dağlı, doktorların bu ameliyatın kamu ve üniversite hastanesinde yapılamayacağını söylediğini aktardı. Özel hastanelerinse yaklaşık 60 bin lira istediğini vurgulayarak, “Kamu hastanelerinden cevap alamadığımdan, tedavinin geç kalmaması için kendi imkanlarımla özel bir hastanede sinir nakli ameliyatı oldum. Bu ameliyata 12 bin lira harcadım. Riskli olan kas nakli ameliyatını kısa sürede olmam gerekiyor. Neticede 32 yıldır Emekli Sandığı'na tâbi çalıştığımdan, sosyal güvenlik kapsamında ücretimden kesinti yapılmaktadır. Sosyal güvencem ve sağlık sigortası kesintisi kapsamında bu zorunlu tedavimin sağlık kurumlarında yapılmasını istiyorum. Bu mümkün değilse özel sağlık kuruluşlarında yapmak zorunda kalacağım. Özel sağlık kuruluşlarında yaptıracağım ameliyatın masrafının SGK tarafından karşılanmasını istiyorum, yoksa kendi imkanlarımla bu ameliyatı yaptırmam imkansız.” dedi.

Kimseden para istemediğini söyleyen Cavide Dağlı, çözüm için SGK, BİMER ve Başbakanlık'a dilekçe gönderdiğini ama sonuç alamadığını kaydetti. Ameliyatın doktor parasını kendisinin ödemeye razı olduğunu belirterek, “SGK en azından hastane masrafını ödesin, çünkü çok tutuyor. İkisi üniversitede olmak üzere üç çocuk okutuyorum. Bu ameliyatı yaptırabilmem için yetkililerin sesimi duymasını istiyorum.” şeklinde konuştu. CİHAN

Yorumlar