Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar 2,9800 liradan, avro 3,2700 liradan güne başladı

Google Haberlere Abone ol
Serbest piyasada döviz fiyatları

Dolar/TL, cuma akşamı analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 3,00'ı test etmesinin ardından yeni haftanın ilk işlem gününde düşüşe geçerek 2,96 seviyelerinde dengelendi.

Geçen haftanın son işlem gününde, yurt içi piyasalar kapandıktan sonra Güney Afrika başta olmak üzere gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında hızla düşüşe geçmesinin etkisiyle uluslararası piyasada 3,00 sınırına kadar çıkan dolar/TL bugün bankalararası piyasanın açılışı ile birlikte düşüşe geçti.

Güney Afrika'da ekonomi yönetimine ilişkin piyasadaki soru işaretlerinin artması ile dolar/rand paritesinde yüzde 5'e varan kayıplar görülürken, bunun diğer gelişmekte olan ülke para birimlerine ilişkin risk algısını bozması ile dolar/TL'de 2,9999'a kadar yükseldi. Bugün bankalararası piyasanın açılışıyla birlikte düşüşe geçen dolar/TL, 2,9614'e kadar geriledikten sonra şu dakikalarda 2,9640 seviyelerinde dengelenmeye çalışırken, avro/TL ise 3,2728'i görmesinin arından 3,24 seviyelerinden alıcı buluyor.

Analistler, ABD'de cuma günü 4'ünce çeyrek büyümesinin beklentileri aştığını ve son dönemde iyi gelen makroekonomik veri serisinin devam ettiğini belirterek, bunun da doların diğer para birimleri karşısındaki yükselişini desteklediğini kaydediyor. Bu hafta ABD'de tarım dışı istihdam ve Bej Kitap raporunun takip edileceğini aktaran analistler, dolar/TL'de 2,9550'nin üzerinde kalınması durumunda yükseliş isteğinin sürebileceğini, bu seviyenin altına gerilemesi durumunda ise 2,9220 desteğinin tekrar gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

Yorumlar