Sensörlü kask, görme engellilerin gözü olacak

Bursa’da meslek lisesi öğrencilerinin geliştirdiği kask, görme engellilerin engellere takılmadan kolaylıkla yürümesine imkan sağlıyor.

Google Haberlere Abone ol
Sensörlü kask, görme engellilerin gözü olacak

Bursa’da meslek lisesi öğrencilerinin geliştirdiği kask, görme engellilerin engellere takılmadan kolaylıkla yürümesine imkan sağlıyor. Kask, sensörler vasıtasıyla sağ, sol ve öndeki nesneler hakkında kulaklıklar vasıtasıyla engelliye bilgi veriyor. Duvar, çukur yada başka bir engel durumunda, ‘dur’ diye bilgi vererek engellinin duvara çarpmasını yada çukura düşmesini engelliyor.

Yollarda sayısız engeli aşmak zorunda kalan engelliler için öğrencilerin geliştirdiği kask umut oldu. Henüz patent aşamasındaki kask, Bursa Ovaakça Şarık Tara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri tarafından tasarlanarak geliştirildi.

'GÖRME ENGELLİ DUVARA ÇARPMAYACAK, ÇUKURA DÜŞMEYECEK'

Ovaakça Şarık Tara Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Elektrik Elektronik Öğretmeni Mesut Ceyhan, proje ile görme engellilerinin yolda giderken karşılarına çıkan engelleri algılamasını sağladıklarını ifade etti. Ceylan, şu bilgileri verdi: “Bu proje sayesinde görme engeliler, etrafındaki nesneler hakkında kulağına gelen sesle uyarılıyor. Sistem, sensörlerin etrafındaki mesafeleri okumasıyla çalışıyor. Görme engelinin kulağına sağ sol ve öne şeklinde ikaz veriyor. Mesafe ani olarak değiştiğinde görme engelliye ‘dur’ diye bilgi veriyor. Bu ani değişme, ya önünde bir çukur var yada duvar var anlamına geliyor. Bu şekilde sensörler sayesinde görme engelli duvara çarpmaktan yada çukura düşmekten kurtuluyor. Bu öğrencilerimizden gelen fikirle hayata geçirildi.”

“6,5 METREYE KADAR MESAFEYİ ÖLÇÜYOR”

Sensörlerin gece gündüz her şartta hizmet verdiğini belirten Ceylan, kaskın özelliklerini şöyle sıraladı: “Üç sensör var, bunlar 6,5 metreye kadar mesafeyi ölçebiliyor. Ölçtüğü mesafeyi içerisindeki mikro denetleyici sayesinde değerlendiriyoruz ve görme engellinin kulağına etrafındaki nesnelerin kaç santimetre uzaklıkta olduğu konusunda bilgi veriyoruz. Kulaklıklar sürekli takılı oluyor ama daha sessiz ortamlarda kulaklık takılmadan da duyulabiliyor.”

“ANINDA ÖNÜNDEKİ ENGELLERİ FARKEDİYOR”

Sensörlü kaskın seri üretim yapılması halinde görme engellilerin çok büyük fayda elde edeceğini vurgulayan Ceylan, “Biraz daha endüstriyel tasarım geçirdikten sonra rahatlıkla kullanılabilir. Online olarak anında önündeki nesneleri görebiliyor. Navigasyon cihazları gibi önceden yapılmış bir harita üzerinde değil, önüne aniden bir engel çıktığında anında cevap verebiliyor.” diye konuştu.

YURTSEVER: ARKADAŞLARIMIZLA GELİŞTİRDİK

Elektrik Bölümü Bakım Onarım öğrencisi Sezgin Yurtsever ise kaskı kendisi kullanarak çalışmasını gösterdi. Yurtsever, kask fikrinin oluşma ve tasarım sürecini şöyle anlattı: “Arkadaşlarımızla birlikte görme engelliler için ne yapabiliriz diye düşündük. Kafamızda böyle bir plan oluştu, öğretmenlerimizle görüşünce bu tasarım ortaya çıktı. Normalde zor değil ama dikkatli yürümeniz gerekiyor. Önünüze bir hedef çıktığında sağ, sol, biraz yavaş diye söylüyor. Biraz daha yavaş ve dikkatli yürümek gerekiyor.” CİHAN

Yorumlar