Sekiz damara aynı anda koroner by-pas ameliyatı yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde, bir hastanın sekiz kalp damarına aynı anda koroner by-pas ameliyatı yapıldı. Rabia Keskin'in, koroner anjiyografisinde kalbin ana üç damar ve bunlara eşlik...

Google Haberlere Abone ol
Sekiz damara aynı anda koroner by-pas ameliyatı yapıldı

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi'nde, bir hastanın sekiz kalp damarına aynı anda koroner by-pas ameliyatı yapıldı.

Rabia Keskin'in, koroner anjiyografisinde kalbin ana üç damar ve bunlara eşlik ederek kalbi besleyen yan beş damarda darlık tespit edildi. Tıp literatüründe çok nadir görülen bir durum olan, kalbi besleyen koroner damarlarla sol karıncık arasında kan geçişi de belirlendi. Doğumdan gelen bir rahatsızlık bu durumun ve koroner damarlardaki tıkanıklıkların ameliyatla tedavi edilmesine karar verildi.

Ameliyat hakkında bilgi veren Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Saçar, hastanın yaşının genç olması sebebiyle kalbin her noktasına kan götürmeyi hedeflediklerini belirterek, daralan sekiz damarın tamamının koroner by-pas ameliyatıyla tedavi edilmesine karar verdiklerini söyledi. Prof. Dr. Saçar, "Bu sayede hastamızın kalbinin, ameliyattan sonra daha güçlü kasılmasına yardımcı olduk. Hastanemizde başarıyla gerçekleştirdiğimiz sekiz damarlı koroner by-pas ameliyatı, ülkemizde ve dünyada sayılı merkezlerde nadir olarak uygulanan, deneyim gerektiren önemli bir tekniktir. Hastamızın ameliyattan önce çekilen koroner anjiyografisinde, kalpte doğumsal bir sorun da tespit etmiştik. Kalbin sol karıncığı ile kalbi besleyen damarlar arasında bulunan, doğuştan oluşan bir damar ağını da ameliyat sırasında özel bir teknikle onardık. Ameliyat esnasında ve sonrasında bir sorun yaşamadık. Rabia Hanım'ın kalbi, şu anda oldukça sağlıklı bir durumdadır." dedi.

Ameliyattan sonra kendini iyi hissettiğini belirten Kesici ise hocaların ameliyat önerisini hiç düşünmeden kabul ettiğini söyledi. CİHAN

Yorumlar