Şeker pancarına Akdeniz’in tehlikeli kurtçuğu bulaştı

Türkiye’de Çukurova bölgesinde pamuk tarlalarında görülen Çizgili Yaprak Kurdu (Karadrina), kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu yaşam alanını genişleterek İç Anadolu Bölgesi’ne yayıldı. KOP İdaresi Başkanlığı’nın saha çalışmalarında...

Google Haberlere Abone ol
Şeker pancarına Akdeniz’in tehlikeli kurtçuğu bulaştı

Türkiye’de Çukurova bölgesinde pamuk tarlalarında görülen Çizgili Yaprak Kurdu (Karadrina), kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu yaşam alanını genişleterek İç Anadolu Bölgesi’ne yayıldı. KOP İdaresi Başkanlığı’nın saha çalışmalarında tespit edilen kurtçuğun özellikle şeker pancarını ve ayçiçeğini tehdit ettiği açıklandı.

KOP Bölgesi tarım üreticilerinin alışık olmadığı bir zararlı ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Nuh Boyraz, “Normalde İç Anadolu Bölgesi’nde çok fazla görülmeyen bir kurtçuğun başta şeker pancarı ve ayçiçeği olmak üzere diğer ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye başladı.” dedi. KOP İdaresi Tarım Danışmanı Prof. Dr. Boyraz, aslında Çukurova Bölgesi’nde Pamuk ekim alanlarında yaygın olarak görülen zararlının İç Anadolu Bölgesi’nde iklim koşullarının ılıman geçmesi nedeniyle bu yıl KOP Bölgesi’nde de görülmeye başlandığını anlattı. Boyraz, çiftçilerin zaman kaybetmeden ilaçlama yapması gerektiğini vurguladı.

KOP BÖLGESİNDE DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ

KOP Bölge İdaresi Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, üreticilerin bu yıl tarlalarında daha önce hiç karşılaşmadıkları yeni bir zararlının tehdidi altında olduğu vurgulandı. Açıklamada, “Genellikle Çukurova Bölgesi’nde pamuk üreticilerinin karşılaştığı ‘Karadrina’ zararlısı, kış mevsiminin ılıman geçmesi sonucu bu yıl Konya, Karaman, Niğde ve Aksaray’ın bulunduğu KOP Bölgesi’nde de tarım alanlarına zarar vermeye başladı.” denildi.

ÇİZGİLİ YAPRAK KURDU ÜRÜNLERE CİDDİ ZARARLAR VERİYOR

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı “İyi Tarım Uygulamaları” (İTU) Ekibi, bölgede çeşitli incelemelerde bulunarak sorun tespiti ve çözüm önerileri üzerinde çalışmalar yapıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Süleyman Soylu, Prof. Dr. Nuh Boyraz, Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Şahin’den oluşan KOP İTU Ekibi Konya’nın Altınekin ilçesinde incelemelerde bulundu. Başta şeker pancarı olmak üzere pamuk, ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun ve karpuz gibi ürünlerde ciddi zararlara neden olan “Çizgili Yaprak Kurdu” (Karadrina-Spodoptera Exigua) hakkında Altınekin tarlalarında saha incelemesi yapan KOP İdaresi Teknik Danışmanları, zararlının ürün üzerindeki etkilerini ve mücadele yollarını çiftçilerle paylaştı.

PANCARA FİDE DÖNEMİNDE BÜYÜK ZARAR VERİYOR

KOP Bölgesi tarım üreticilerinin pek alışık olmadığı bir zararlı ile karşı karşıya olduklarını belirten Selçuk Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof Dr. Nuh Boyraz, normalde İç Anadolu Bölgesi’nde çok fazla görülmeyen bir kurtçuğun başta şeker pancarı ve ayçiçeği olmak üzere diğer ürünlere ciddi düzeylerde zarar vermeye başladığını ifade etti.

Aslında Çukurova Bölgesi’nde Pamuk ekim alanlarında yaygın olarak görülen zararlının İç Anadolu Bölgesi’nde iklim koşullarının ılıman geçmesi nedeniyle bu yıl KOP Bölgesi’nde de görülmeye başlandığını belirten Prof. Boyraz, “Bu zararlı erken fide döneminde yaprakları yemek suretiyle şeker pancarında çok ciddi zararlar meydana getirmektedir. Halk arasında ‘Karadrina’ olarak da bilinen bu zararlının ergini bir kelebektir. Kelebek, pancar yapraklarına yumurtalarını bırakır, yumurtadan çıkan kurtçuk şeker pancarının taze yapraklarını yemek suretiyle pancarda ciddi zarar oluşturmaktadır” dedi.

ACİL İLAÇLAMA YAPILMALI

Bütün hastalıklarla mücadelede olduğu gibi bu hastalıkta da ilk tedbirin üreticilerin tarlalarını sık sık kontrol etmeleriyle başlayacağının altını çizen Prof. Dr. Boyraz, şunları söyledi: “En az 100 pancarda 10 tırtıl veya kurtçuğa rastlanıldığı zaman hiç beklemeden ilaçlama yapılması gerekmektedir. İlaçlamalar sabahın çok erken saatleri ile akşamın serinliğinde bol su ile yapılmalıdır. Bu zararlıya bazı ilaçların etkili olmadığı, bazı ilaçlara karşı da direnç kazandığını bilmekteyiz. Bu nedenle çiftçilerimize konunun uzmanlarına danışarak ilaç kullanmalarını tavsiye ediyoruz. İlaçlama, ilk evre nesillerine karşı düzgün yapılırsa daha sonraki nesillerin çoğalmasını ve ortaya çıkması engellenmiş olacaktır. Karadrina zararlısı, şeker pancarının dışında ayçiçeği, fasulye, yonca, kavun, karpuz gibi ürünlerde de zarar vermektedir. Onun için ilk ilaçlama oldukça önemli. Daha sonraki ürünlerde zararı önlemek için bu uyarılara dikkat etmek gerekir” şeklinde konuştu.

Altınekin Kaymakamlığı, Belediye Başkanlığı ve Ziraat Odası’nı da ziyaret eden KOP İdaresi Tarım Danışmanları, üreticinin bilgilendirilmesi için yetkililerle bilgi paylaşımında bulundu.

CİHAN

Yorumlar