'Şehzada' Formula-G yarışlarında Amasya’yı temsil edecek

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrenciler tarafından üretilen güneş enerjisi ile çalışan otomobil, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Formula-G yarışlarında Amasya’yı...

Google Haberlere Abone ol
'Şehzada' Formula-G yarışlarında Amasya’yı temsil edecek

Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu öğrenciler tarafından üretilen güneş enerjisi ile çalışan otomobil, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Formula-G yarışlarında Amasya’yı temsil edecek.

Gelecekte çevre dostu otomobiller arasına yer alacak olan ve tasarımıyla dikkat çeken otomobil 15 bin liraya mal oldu. Başka üniversitelerde üretilen otomobillerden farklı olarak dörtte bir fiyatına mal olan otomobilin parçalarının birçoğu hurdalıktan toplandı.

Öğrenciler, “ŞEHZADA” ismini verdikleri otomobille ulaşım alanında fosil kaynaklı yakıtlara bağımlı araçlar yerine, güneş enerjisiyle çalışan araçların Türkiye’de ki kullanımına katkı sağlamayı amaçladıklarını belirtti.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ödüllü proje tasarımı yarışmasında 3’lük derecesi de bulunan otomobil, ayrıca Amasya Üniversitesi bünyesinde üretilen ilk güneş enerjili otomobil olma unvanına da sahip bulunuyor.

Amasya Üniversitesi Makine ve Otomotiv Teknolojisi Bölümü 2’inci sınıf öğrencisi Güray Akyürek, “Bu aracı 2 ay gibi sürede tamamladık. Aracın malzemelerini sanayiden ve parayla alarak tamamladık. Aracı şasi bölümünde profil demir kullandık. Kaporta bölümünde ize kompozit malzeme kullandık. Aracın tamamını biz tasarladık.” dedi. Öğrenci Akyürek, “Aracımızın şarjı dolu olduğunda 50 kilometre hızla 80 kilometre mesafe kat edebilir.” diye konuştu.

Öğrenci Naim Üslü ise, “Aracın sürüş keyfi çok rahat. Bizlere imkan verildiği takdirde çok daha güzel işler çıkarabiliriz. Ayrıca ŞEHZADA ismini verdiğimiz otomobille, ülkemizde her Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen Formula-G Güneş Arabaları Yarışlarına gelecek yıl katılacağız.” ifadelerini kullandı. CİHAN

Yorumlar