Şehit torunları Yanıkdere'de Ermeni mezalimini kınadı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK), 21. Sultan Sekisi Toplantısı düzenledi. Toplantı, Ermenilerin 1918'de 3 bin Müslüman Türkü katlettiği Yanıkdere Şehitliği'nde yapıldı."Yanıkdere şehitleri torunlarıyla buluşuyor" sloganıyla şehit yakınları,...

Google Haberlere Abone ol
Şehit torunları Yanıkdere'de Ermeni mezalimini kınadı

Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK), 21. Sultan Sekisi Toplantısı düzenledi. Toplantı, Ermenilerin 1918'de 3 bin Müslüman Türkü katlettiği Yanıkdere Şehitliği'nde yapıldı.

"Yanıkdere şehitleri torunlarıyla buluşuyor" sloganıyla şehit yakınları, protokol üyeleri, akademisyenler, İstanbul ve Ankara Erzurumlular dernekleri üyeleriyle Atatürk Üniversitesi öğrencileri, Yakutiye ilçesindeki şehitlikte buluştu. Tören, Osman Temel'in Kur'ân okumasıyla başladı. Saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın ardından ERVAK Başkanı Erdal Güzel, Ermenilerin Anadolu'da ve özellikle Erzurum'da yaptığı katliamları anlattı. Rusların Erzurum'dan çekilmesinin ardından Ermeni çetelerin, Müslüman Türk ahaliyi demiryolu inşaatında çalıştırma bahanesiyle toplayıp Yanıkdere mevkisinde hunharca katlettiğini belirtti. Güzel, yeni neslin tarih bilinciyle yetişmesi için söz konusu etkinliği düzenlediklerini vurgulayarak, "Ermeni çeteleri, burada 3 bin Erzurumluyu kadın, çocuk, yaşlı, genç demeden katletti. Yıllar sonra şehitlerin torunları Yanıkdere'de, atalarının masum kanın akıtıldığı yerde buluştu. Bu tarih bilinciyle, bu toplumsal birliktelikte dış dünyaya bir kez daha haklılığımızı haykırıyoruz. Türkler katleden değil, katledilen, mazlum millet olmuştur." dedi.

Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Feridun Önal ve Ankara Erzurum Dernekleri Federasyonu Başkanı Selami Oğuz da tarihî gerçeklerin, bilimsellik dışında siyasi amaçlı olarak çarpıtıldığını ifade etti. Oğuz, 24 Nisan gününün 23 Nisan'la birleştirilerek Şehitleri Anma, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kutlanmasını istedi.

Ermeniler tarafından vurulan ancak ölü numarası yaparak kurtulan dedesinin hikayesini anlatan Zafer Köylü ise, "Dedem, Ermeni vahşetini yaşadı ve bizlere ölene kadar anlattı." diye konuştu. Köylü, Erzurum ve Doğu Anadolu Bölgesi'nin Ermenilerden kurtarılmasında büyük emeği geçen Kazım Karabekir Paşa'nın isminin, Ağrı Belediye Başkanı Sırrı Sakık tarafından cadde ve sokaklardan kaldırılmasını da kınadı. Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak ise tarihî gerçeklerin ortaya çıkarılması için samimi olarak çalıştıklarını ancak Ermeni tarafının buna karşı çıktığını dile getirdi. Şehitlikteki tören, dua okunmasıyla sona erdi. CİHAN

Yorumlar