Şehit aileleri 'atama dönemi' beklemeyecek

Şehit aileleri, KHK'da yapılan düzenlemelerle kamuda atama dönemlerini beklemek zorunda olmadan memur olarak işe başlayabilecek ve atamalarda aldıkları eğitimler dikkate alınarak hak ettikleri pozisyona yerleştirilecek

Google Haberlere Abone ol
Şehit aileleri 'atama dönemi' beklemeyecek
Şehit aileleri kamuda atama dönemlerini beklemek zorunda olmadan memur olarak işe başlayabilecek ve atamalarda aldıkları eğitimler dikkate alınarak hak ettikleri pozisyona yerleştirilecek.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) ile mücadele çerçevesinde yeni tedbirler hayata geçirilirken, yayımlanan kanun hükmünde kararnameler ile şehit ailelerinin bürokraside yaşadığı bazı sıkıntıların da ortadan kaldırılması sağlandı.

Resmi Gazete'de 23 Temmuz'da yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapsamında, 15 Temmuz'daki darbe girişiminde hayatını kaybeden tüm vatandaşların, tıpkı terörle mücadelede yaşamını yitirenler gibi "şehit" sayılması ve yakınlarının da "kamuda iki istihdam", "faizsiz konut kredisi", "ücretsiz ulaşım" gibi şehit yakınlarına sağlanan haklardan ayrım gözetilmeksizin yararlandırılması kararlaştırılmıştı.

27 Temmuz'da yayımlanan ikinci KHK ile ise işlemleri Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının öncülüğünde yürütülen şehit ailelerinin, kamuya memur olarak atanmaları sırasında yaşadıkları "atama dönemini bekleme" gibi sıkıntıları ortadan kaldıracak kritik düzenlemeler de hayata geçirildi.

Eğitimlerine uygun kadroya atanacaklar

Buna göre, KHK kapsamında 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu'nda iki değişikliğe gidildi. Kanunun ek birinci maddesinin 6. fıkrasında yapılan değişikle, hak sahiplerinden özellikle ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların eğitim düzeyine ve mesleki niteliğine uygun, hak ettikleri bir pozisyonda kamuya atanması sağlanmış oldu.

Düzenlemede, "Hak sahiplerinden ilköğretim, ortaokul, ilkokul mezunu olanların hizmetli unvanlı kadro ve pozisyonlara; ortaöğretim ve yükseköğretim mezunu olanların, atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanın 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alması koşuluyla ihraz etmiş bulundukları unvanlara, bunların dışında kalan ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının ise memur unvanlı kadro ve pozisyonlara atama teklifleri Devlet Personel Başkanlığınca yapılır. İşçi kadrolarına yapılacak atama teklifleri sürekli işçi unvanlı kadroya yapılır." ifadesi yer aldı.

"Atama dönemini beklemeyecekler

Ayrıca yine Terörle Mücadele Kanunu'nun ek birinci maddesinin 7. fıkrası tamamen yürürlükten kaldırıldı. Böylelikle, daha önce yılda iki kez yapılan şehit yakını atamalarının, şehit ailelerinin bekleme süresi gibi mağduriyetleri yaşamaması için bu tip süreler bekletilmeksizin yapılması sağlanmış oldu.

Söz konusu düzenlemede, ek birinci maddenin içerisinde yer alan "her yılın mart ve eylül aylarının son gününe kadar" ibaresi ve ikinci cümlesinde yer alan "kırk beş gün içinde" ibaresi yürürlükten kaldırılırken, bundan sonra kamu kurum ve kuruluşlarının bu madde kapsamındaki taleplerini her yılın ocak ve temmuz aylarının son gününe kadar Devlet Personel Başkanlığı'na (DPB) ileteceği hükmü getirildi. Düzenlemede, DPB'nin ise atama tekliflerini bu talepleri esas alarak gerçekleştireceği, taleplerin yeterli olmaması halinde ise Başbakanlıkça resen atama teklifi yapılacağı ifade edildi.

Ayrıca Terörle Mücadele Kanunu'na eklenen "geçici 15. madde" ile bu maddenin yürürlük tarihinden önce kanunun ek birinci maddesi kapsamında göreve başlayan vatandaşlar için de "Devlet Personel Başkanlığı tarafından atama teklifinin yapıldığı tarihte öğrenim durumları itibarıyla ihraz ettikleri unvanları 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki cetvellerde yer alanlar, bu unvanlara ilişkin kadro veya pozisyonlara kamu kurum ve kuruluşlarınca sınava tabi olmaksızın atanırlar. İhraz etmiş bulundukları kadroların atandıkları kamu kuramlarında olmaması halinde ilgililer asli memurluğa atandıktan sonra bir defaya mahsus olmak üzere diğer kanunlarda yer alan herhangi bir kontenjan sınırlamasına tabi olmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanabilir." düzenlemesi yapıldı.
 

Yorumlar

Serpil Sehit yakınının memur olarak atladım mustafi sayıldı tekrar atana bileceksin cevap verin lutfen