SDÜ'de helal gıda paneli

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Türk Standartları Enstitüsü(TSE), Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu ile Isparta Bilimsel Düşünce Topluluğu Derneği Tarafından 'Helal ve Sağlıklı Gıdada Yeni Gelişmeler' konulu panel düzenlendi.

Google Haberlere Abone ol
SDÜ'de helal gıda paneli

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Türk Standartları Enstitüsü(TSE), Helal ve Sağlıklı Gıda Platformu ile Isparta Bilimsel Düşünce Topluluğu Derneği Tarafından 'Helal ve Sağlıklı Gıdada Yeni Gelişmeler' konulu panel düzenlendi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Orman Fakültesi konferans salonunda SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adem Efe moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele, Isparta Bilimsel Düşünce Topluluğu Derneği Başkanı ve SDÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Gültekin, SDÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Talat Sakallı, TSE Gıda Belgelendirme Uzmanı Özhan Gündüz konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan SDÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Numan Tamer, toplumda bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini vurguladı. TSE Gıda Belgelendirme Uzmanı Özhan Gündüz ise 'Türkiye'de ve Dünya'da Helal Gıda Sertifikalarının Genel Durumu' konulu bir sunum yaptı. İslam Ülkeleri Standardizasyon ve Metroloji Enstitüsü (SMIIC) hakkında bilgiler veren Gündüz, "Beslenme en temel ihtiyacımızdır. Tükettiğiniz şeylere dikkat edin. Helal belge konusundaki talep, gıda dışındaki farklı sektörlere yayılarak artmaktadır. Bu sektörler arasında turizm, kozmetik, ilaç, altyapı ve tekstil gibi sektörler bulunmaktadır" dedi. Gündüz, helal gıda için dini kurallara uygun olması, temizlik ve hijyenik olma, sağlığa zararlı olmama ve belgelendirilmiş olma koşullarının arandığını söyledi.

SDÜ Öğretim Üyesi Talat Sakallı da 'Helal ve Sağlıklı Gıdaların Manevi Açıdan Önemi' ile ilgili bilgiler verdi. Kur'an-ı Kerim'in ısrarla temiz ve helal gıda üzerinde durduğuna dikkat çeken Sakallı, insanların aldığı gıdaların davranışlarına da etki ettiğini söyledi. Sakallı, "İslam, insanın yediği yiyeceklerin helal ve sağlıklı olmasını emreder. Haram kılma yetkisinin sadece Allah'a ait olduğunu bildirilir. Kur'an ve hadislerde haram olan şeyler belirtilmiştir" diye konuştu.

Bilimsel Düşünce Topluluğu Derneği Başkanı Prof. Dr. Fatih Gültekin ise, 'Sağlıklı Beslenmenin ABC'si' konulu bir sunum gerçekleştirdi. Gültekin, "Helal ve sağlıklı beslenmek için öncelikle bilincin artması gerekiyor. Üreticiden, tüketiciye ve aradaki bütün sektörlerde bu bilinci arttıracak olursak düzenlemeler ardından gelecektir" dedi. CİHAN

Yorumlar