Schalke 04 taraftarların'dan Putin’e veto

Schalke 04 kulübü başkanının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e profesyonel futbol takımı ile Rusya ziyareti vaadinde bulunması taraftarları rahatsız etti.

Google Haberlere Abone ol
Schalke 04 taraftarların'dan Putin’e veto

Schalke 04 kulübü başkanının Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e profesyonel futbol takımı ile Rusya ziyareti vaadinde bulunması taraftarları rahatsız etti. “Ziyaret ile bir otokratı onurlandırmamamız gerekir” diyen taraftarlar, kulübün demokratik kimliğinin tehdit altında olduğunu savundu. Kulübünün sponsoru olan Rus şirketi Gazprom’un bazı usulsüzlüklere ve mafya ilişkilerine karıştığı bir takım gazeteler tarafından iddia edilirken, Schalke 04 kulübünün duyarlı ve geniş taraftar kitlesi de konu ile yakından ilgilendiğini her seferinde gözler önüne seriyor.

Son olarak Soçi’de düzenlenen olimpiyatlara katılan kulüp başkanı Clemens Tönnies, burada Putin’in özel davetlisi idi. Olimpiyatlar esnasında Putin ile görüşen Tönnies’e Schalke 04 profesyonel futbol takımı ile Rusya ziyareti teklif edildi. Taraftarlar ise bu ziyarete şiddetle karşı çıkıyor, ‘Schalke-Fan’ isimli romanın yazarı Roman Kolbe: ‘Rusya Başkanı Vladimir Putin ile olası bir görüşme Schalke 04’ün temel felsefesi olan demokrasi ve herkese eşit söz hakkı tanıma anlayışını zedeleyecek bir hareket olacaktır’ dedi.

www.schalkemarkt.de sitesinde yazdığı eleştirisinde ‘bir otokrat’ı itibarlaştırmamalıyız’ diyen Kolbe, Putin’i ziyaret ile onurlandırmamanın önemine vurgu yaptı. Bu eleştiriyi yazan Kolbe için Rusya’nın Ukrayna’da sebep olduğu kriz gösterilirken bir taraftar grubu da Schalke 04 kulübünün resmi olarak Rus Devlet Başkanı ile mesafelerin açıktan açığa belirtilmesini talep ediyor. Kulüp destekçileri özellikle demokrasi ve ifade özgürlüğünü hiçe sayan devlet liderleri ve devlet anlayışından uzak durmakta ısrarcı.

Öte yandan Schalke kulübü Başkanı Clemens Tönnies takımın yıllardır ana sponsorluğunu üstlenen Gazprom vesilesi ile Schalke takımının Rusya’da misafir edilmesini Putin’in istediğini geçtiğimiz dönemde Bild gazetesine açıklamıştı. Gazprom şirketinin Schalke’ye tahminen yılda 15 milyon Euro değerinde sponsorlukta bulunduğu söyleniyor. Bu konu ile alakalı Die Welt gazetesinde bir röportajda kitap yazarı Jürgen Roth "Eğer futbolumuz biraz olsun etik olsaydı, böyle bir anlaşma söz konusu olamazdı. Gazprom müşterileri kandırıyor, devletleri ise tehdit ediyor." demişti. CİHAN

Yorumlar