Saygın: Herkesin Türkçe Olimpiyatları’nı takdir etmesi gerekir

Türk siyaset tarihinde iz bırakan isimlerden biri olan eski Bakan Işılay Saygın, Turgut Özal döneminde devletin yurtdışında okul açmaya çalıştığını ancak başarısız olunduğu, bunu Hizmet Hareketi'nin başardığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Saygın: Herkesin Türkçe Olimpiyatları’nı takdir etmesi gerekir

Türk siyaset tarihinde iz bırakan isimlerden biri olan eski Bakan Işılay Saygın, Turgut Özal döneminde devletin yurtdışında okul açmaya çalıştığını ancak başarısız olunduğu, bunu Hizmet Hareketi'nin başardığını söyledi. “Herkesin bu çalışmayı görüp takdir etmesi gerekir.” diyen Saygın, 160 ülkede Türkçenin konuşulduğu Türk okullarından övgüyle bahsederek, görev yapan öğretmenleri kutladı.

İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi (İZDİM) ve Ege Nilüfer Kadın Dernekleri Federasyonu (ENKAFED)'nun düzenlediği "Yaşarken İz Bırakan Gönül İnsanı" isimli programın misafiri Işılay Saygın oldu. Programda Aslıhan Avcı’nın Saygın’ın hayatını kaleme aldığı, "Saygın Bir Siyasetçi Işılay Saygın" isimli kitap da tanıtıldı. Açılış konuşmasını yapan İZDİM Başkanı Ömer Mustafa Aytekin, Türk siyaset tarihinin unutulmaz isimleri arasına giren Saygın’ın, "Halka hizmet, Hakk'a hizmettir" anlayışında olan, kibar, kişilikli, hoşgörülü, mütevazi, inançlı, başarılı, duruşu sağlam bir siyasetçi olduğunu söyledi.

Kitabın yazarının örnek bir genç olduğunu ifade eden Işılay Saygınise kendisinin bile unuttuğu birçok konuyu araştırarak muhteşem bir eser ortaya çıkardığını dile getirdi. 25 yaşında İzmir'in Buca ilçesinde belediye başkanı seçildiğini ve parti ayrımı yapmadan hizmet etmeye çalıştığını belirterek, “Bana oy veren insanların hiçbirinin yüzünü kızartmadım. Bunun karşılığını bugün dahi alıyorum. Herkes, ‘Senin zamanını arıyoruz,’ diyerek hâlâ beni bağrına basıyor.” şeklinde konuştu. Belediye başkanlığının ardından milletvekili seçildiğini, Türkiye’nin ilk kadın Turizm ve Çevre Bakanı olduğunu anlatan Saygın, hizmetin yalnız siyasetle olmayacağını, halen iki derneğin genel başkanlığını üstlenerek kadınlara yönelik güzel çalışmalar yapmaya çalıştığını dile getirdi.

'BU GÖNÜLLÜLÜK HAREKETİ HERKESE NASİP OLMAZ'

Uluslararası Türkçe Olimpiyatları Tertip Komitesi üyesi de olan Işılay Saygın, çok başarılı olduğunu düşündüğü bu organizasyonun bu yıl 12.’sinin düzenleneceğini kaydetti: “Devletin yurtdışınna görevlendirdiği kişiler, 'Dönünce evimi arabamı alırım' düşüncesindeyken bu insanlar fedakârca görev yapıyor. Bu gönüllülük hareketi herkese nasip olmaz. Türk okullarının olduğu ülkelerde bakan çocukları bile kayıt yaptırabilmek için torpil arıyor. 160 ülkede Türkiye’nin adının söylenmesi, oraya gittiğinizde sizi karşılaşacak kişilerin olması gurur duyulacak bir şey. Rahmetli Bülent Ecevit’in de aralarında olduğu birçok önemli isim, çalışmaları takdir etti. İnsan olan herkesin bu çalışmayı görüp takdir etmesi lazım.”

17 Aralık’tan sonra ortaya atılan "paralel devlet" iddialarına tepki gösteren Saygın, “Onların işi gönüllerle, onların paralelle maralelle işleri olmaz. Onlar gönüllülük esasına göre çalışan, devlet olarak gidilemeyen yerlere giden, Türkiye’nin bayrağını dalgalandıran insanlar. Hizmet Hareketi'nin önemli isimlerinden rahmetli Hacı Kemal Erimez ve Alaattin Gıdak beyleri yakından tanıdım. Onlar mı paralel? Bu tür söylemler, inandırıcı olmadığı gibi son derece inciti, Paralel diyenlere sormak lazım, bugüne kadar aklınız nerdeydi?” şeklinde konuştu.

'HAYATIMA ÇOK ŞEY KATTI'

Işılay Saygın’ın hayat hikayesini yazan Tarih öğretmeni Aslıhan Avcı ise üniversitede tez konusu olarak yaptığı çalışmanın kitap haline gelmesinden duyduğu mutluluğu dile getirdi. Tez çalışması sırasında Saygın’la çok iyi bir dönem geçirdiğini anlatan Avcı, “Kendisiyle tanışmak, benim için çok büyük bir şans oldu. Başta bana zor olacağını söyleyenler oldu ancak kendisini tanıdıkça şevkle çalıştım.” dedi. Saygın sayesinde hayatta dakik olmayı, insanlarla ilişki kurmanın önemi öğrendiğini belirterek, “Kendisi hayatıma çok şey kattı. Çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu. Aslıhan Avcı, kitabının basılması aşamasında kendisine destek veren İZDİM’e de teşekkür etti. CİHAN

Yorumlar