Savcılar, adli kolluk güçlerine TIR'da arama yaptıramadı

Hatay'da, içinde mühimmat olduğu iddia edilen bir TIR'ın, valilik ve jandarma komutanlığının emriyle aramadan muaf tutulduğu öğrenildi.

Google Haberlere Abone ol
Savcılar, adli kolluk güçlerine TIR'da arama yaptıramadı

Hatay'da, içinde mühimmat olduğu iddia edilen bir TIR'ın, valilik ve jandarma komutanlığının emriyle aramadan muaf tutulduğu öğrenildi. Vali Celalettin Lekesiz'in, daha olay yerindeyken polisleri görevden aldığı bildirildi.

Alınan bilgilere göre, dün akşam saat 16.00 sıralarında emniyet ve jandarmaya, Suriye'ye malzeme götüren bir TIR'da mühimmat olduğu ihbarı geldi. Bunun üzerine, Hatay Emniyet Müdürlüğü Terör ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü tarafından araç takibe alındı. Kırıkhan-Reyhanlı kara yolu Güzelce Jandarma Karakolu yakınlarında durdurulan bir öncü araç ile 06 BR 8860 plakalı ve dorse plakası 06 DE 3290 olan TIR'dan, şoförle birlikte 5 kişi çıktı. Ankara'dan geldiklerini belirten ve 5'i de MİT mensubu olduğu öğrenilen şahıslar, TIR'da güvenlik görevlilerinin arama isteğini ‘devlet sırı’ diyerek engelledi. Olay yerine Kırıkhan'dan gelen iki savcı da arama yaptıramadı. Bunun üzerine soruşturmayı yürüten, TMK 10'uncu maddesiyle görevli Adana savcısı Özcan Şişman’a haber verildi. Adana Emniyeti'nden koruma talep ederek, Kırıkhan-Reyhanlı kara yolunun 15. kilometresinde bekletilen TIR'ın bulunduğu noktaya hareket etti. Bu arada, İçişleri Bakanlığı, Hatay Valiliği ve Hatay İl Jandarma Komutanlığı devreye girdi. Yaşanan kriz sırasında Hatay Valisi Celalettin Lekesiz tarafından, Kırıkhan Kaymakamlığı ve İl Jandarma Komutanlığı'na bir yazı gönderilerek aracın aranmaması ve serbest bırakılması emri verildi.

Kırıkhan’dan gelen cumhuriyet savcıları Yaşar Kavalcıoğlu ve Yunus Alkan, tuttukları tutanakta olayı detaylarıyla anlattığı öğrenildi. Söz konusu tutanakta; Hatay İl Jandarma Komutanı'nın olay yerinde görevli Kırıkhan İlçe Jandarma Komutanı Kubilay Ayvaz’ı telefonla arayarak, olay yerinden geri çekmek istediği, ancak Ayvaz’ın, bu konuda emir verme yetkisinin savcıda olduğunu belirterek kabul etmediği ifade edildi.

Tutanakta şu ifadelerin yer aldığı öğrenildi: “Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman beklendiği sırada, Kırıkhan Kaymakamlığı'nda görevli Yazı İşleri Müdürü Muhammed adlı şahıs tarafından Hatay Valiliği'nin 01.01.2014 tarihli ve 92725089-889-02/01 sayılı yazılı talimat yazısını Yüzbaşı Kubilay Ayvaz’a tebliğ etti. Yazının içeriğinde MİT personelinin kimliklerinin belirlenerek serbest bırakılmalarının istenildiği buna istinaden Yüzbaşı Kubilay Ayvaz, kolluk personelinin geri çekilerek araç ve şahısların serbest bırakılmaları talimatını verdi. Bunun üzerine aracın olay yerinden ayrılarak Reyhanlı’ya doğru hareket ettiği görüldü. Olayın, telefonla savcı Özcan Şişman’a haber verilmesi üzerine, Özcan Şişman’ın, kolluk kuvvetlerinin aracın bulunduğu yerden hareket etmesine kesinlikle izin verilmemesi yönündeki talimat üzerine, aracın tekrar durdurularak çevre güvenliği alındığı tespit edildi.”

Tutanakta, kısa süre sonra Adana Cumhuriyet Savcısı Özcan Şişman’ın olay yerine intikali üzerine, Kırıkhan savcılık personelinin olay yerinden ayrıldığı belirtildi. Savcı Özcan Şişman, olay yerine vardığında, kolluk kuvvetlerine TIR'da arama talimatı verdi. Ancak, ekipler valilik tarafından gelen talimat nedeniyle arama yapamayacaklarını belirtti. Olay yerinde bulunan Hatay Emniyet Müdürlüğü'nde görevli Emniyet Müdür Yardımcısı'na valilikten gelen, "Oradaki TEM polisleri görevden alındı." uyarısı üzerine bu ekipler de TIR'a müdahale etmeden ayrıldı. Jandarma ve polisin olay mahallinde ayrılması ile tek başına kalan savcı Özcan Şişman, can güvenliği kalmadığı gerekçesiyle tutanak tutarak Adana'ya döndü. Bu arada, arama yapılamayan TIR'ın, Kilis istikametine doğru hareket ettiği belirtildi. Olay yerinde yalnız bırakılan savcı Özcan Şişman'ın, aramayı engelleyen vali, jandarma komutanı ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunacağı öğrenildi.

CHP Hatay Milletvekilleri Hasan Akgöl ve Mevlüt Dudu Kırıkhan'a giderek olay hakkında bilgi almaya çalıştı. Mevlüt Dudu, "Gecenin ilerleyen saatlerinde ben de bilgi kirliliğinden rahatsız olarak Kırıkhan'a gittim ve kendi kafamda olayı netleştirdim. Söz konusu TIR ne İHH ne de herhangi bir insani yardım kuruluşuna ait değildir. Ancak ortada bir hukuk skandalı var. Dün akşam Kırıkhan'da hukuk devleti katledilmiştir. Son günlerde alışık olduğumuz bir şey yürütme ve yargının hükümet ile çekişmesi bir kez daha yaşanmıştır. Savcının ısrarına rağmen adli kolluk görevi yapan jandarma TIR'ı aramayı başaramadı. TIR Reyhanlı'dan yüklenmiş ve Kilis Öncüpınar sınır kapısına gidiyor ve serbest bırakıldıktan sonra yeniden Reyhanlı'ya dönüş yaptığı, aldığımız bilgi bu yöndedir. Bu kadar güçler bir araya gelip bu TIR'ın aranmasını engelliyorsa, bu ihbarın gerçekliği konusunda çok ciddi anlamda göstergeleri işaret etmektedir. Zaten TIR'ın içerisinde iddia edildiği gibi malzemeler olmasaydı, ben eminim ki aranması noktasında engel çıkartılmazdı." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar