Savaştan kaçan Suriyelilerin inşaatlardaki yaşam mücadelesi

Suriye'deki çatışmalardan kaçıp daha güvenli olarak gördükleri Türkiye'de gelen Suriyeliler ambar ve inşaat halindeki binalarda kalıyor.

Google Haberlere Abone ol
Savaştan kaçan Suriyelilerin inşaatlardaki yaşam mücadelesi

Suriye'deki çatışmalardan kaçıp daha güvenli olarak gördükleri Türkiye'de gelen Suriyeliler ambar ve inşaat halindeki binalarda kalıyor.

Türkiye'ye gelen Suriyeli aileler ekonomik durumları iyi olmadığı için hayırseverlerin verdiği dükkan ve inşaat halindeki binalarda yaşam mücadelesi veriyor. Penceresi ve kapısı olmayan inşaatlarda kalan Suriyeliler soğuklardan korunmak için her yere naylon brandalar kullanıyor.

30-40 kişi ile yaşadıkları binaları ortak olarak kullanan Suriyeliler kendilerine uzanacak yardım elini bekliyor. Reyhanlı'da 4 özürlü çocukla beraber yaşayan ve Hama’dan geldiklerini söyleyen Fatma Ali, hayırseverlerin desteği ile yaşamaya çalıştıklarını ancak çok zorlandıklarını söyledi. Fatma Ali, "5 ay önce Hama'dan kaçarak Reyhanlı'ya geldik. Kocam Suriye'de. Burası çok soğuk, perişanız. Penceresi kapısı olmayan, naylonla örtülü inşaatta kalıyoruz." dedi.

Nadire Sigahi ise 6 çocuğu ile yine inşaatta kalıyor. Gidecek yerleri de olmadığını söyleyen Sigahi, “Türkiye bizim için daha güvenli, korkmuyoruz. Ama parasızlıktan ve kimsesizlikten dolayı aç ve perişan haldeyiz. Aç yatıp aç kalkıyoruz. Elimizde avucumuzda bir şey yok. Yatacak yatak yok, yerlerde battaniye üzerinde yatıyoruz. Çevredeki insanlar yardımcı olmazsa açlıktan ölürüz. Kocam olmadığı için çalışan yok." diye konuştu.

Hamalı Muhcel Hatip soğuk kış günlerinde çok zor şartlarda yaşadıklarını belirtti. Suriyeli Mustafa Abdullah, çocuklarının açlık ve soğuktan hasta olduklarını ifade ederek ‘Benim için değil çocuklarım için ne olur yardım edin.” dedi.

İslam ülkelerine seslenerek yardım isteyen Abdullah, "Suriye sorununa çözüm bulunsun. Savaş sona ersin. Savaştan kaçtık, açlıktan ölmek istemiyoruz." şeklinde konuştu.

Suriyelilere yardımcı olan mahalleli Mustafa Haraç, aralarında 4 engelli çocuklarında bulunduğu çoğu kadın ve çocuklardan oluşan Suriyelilere yardımcı olmaya çalıştıklarını ifade etti. Haraç, “Havalar soğuk, onların isteği bu kış aylarını sıcak ve rahat bir ortamda geçirmek, mahalle halkı olarak vicdanımız sızlıyor, biz de onların sesine tercüman olup yardım edilmesini istiyoruz." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar