Sarıkamış Şehitleri İçin Yürüdüler

Sarıkamış şehitleri anıldı

Google Haberlere Abone ol
Sarıkamış Şehitleri İçin Yürüdüler

ENVER Paşa Komutasında düzenlenen Sarıkamış Harekatı sırasında donarak şehit düşen 60 bin Mehmetçik'i 99'uncu yılında anmak için 7'den 70'e her yaştan binlerce kişi Türkiye şehitlerine yürüdü. Hava sıcaklığının sıfırın altında 9 derece olmasında karşın anma yürüyüşüne Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte Türkiye'nin dört tarafından Sarıkamış'a akın eden 10 bini aşkın kişi katıldı.

Enver Paşa komutasındaki birlikler, 22 Aralık 1914- 15 Ocak 1915 tarihleri arasında Sarıkamış'taki Allahu Ekber Dağları'nda Rus kuvvetlerini püskürtmek isterken ağır kış koşulları ile karşılaştı. Genelkurmay Başkanlığı kayıtlarına göre 60 bin asker şiddetli soğuk, açlık ve yetersiz kıyafete yenilerek şehit düştü.

Erzurum'daki 9'uncu Kolordu Komutanlığı ile Sarıkamış'taki askeri birliklerde görevli subayların Allahuekber Dağları'ndakı sessiz anma törenleri, Alaattin Karaca Başkanlığındakı Dağcılık Federasyonu ile 2003 yılında Erzurum Kalkınma Vakfı Başkanı olan Necati Bölükbaşı ve Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof.Dr. Bingür Sönmez'in çabaları ile kamuoyuna mal edildi.

Türkiye'nin dört bir tarafından gelen ve her yaştan 10 bini aşkın kişi, şehit düşen Mehmetçikleri anmak için Sarıkamış'ın Kızılçubuk Köyü'nde buluştu. Burada yürüyüşe katılanlara kamyonlarla erzak ve Türk bayrağı dağıtıldı. Kızılçubuk'ta 50'ye yakın konteyner tuvalette vatandaşlar ihtiyaçlarını giderdi. Havanın çok soğuk olması nedeniyle yürüyüşe katılanlar yaktıkları ateş etrafında ısınmaya çalıştı. Yürüyüş öncesi şehitler için Kuran-ı Kerim okundudu. Kuran'ın okunması ardından dua edldi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, burada bir araya gelen herkesin Atasının, şuhedanın izinde olduğunu belirterek şöyle dedi:

"Sadece buraya gelmiş olmakla sizler ne kadar büyük bir ecdanın torunları olduğunuzu bir kere daha ispatladınız. Allah, hepinizden razı olsun. Bu vatan, bu millet, inacımız ve kutsallığımız, bayrağamız için şehit olmuş bütün kardeşlerimizi hayırla şükranla ve rahmetle yad ediyoruz. Bugün burada hepimiz onların en büyük fedakarlığını, yani canlarını vermiş olmanın mürüveti yüzüne buradayız. Biz onları yürüdüğü, nefeslerinin donduğu, yürüklerindeki vatan aşkının onlara rehber olduğu noktada, onlar gibi yürüyeceğiz inşallah. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin kutlu yürüyüşü hiçbir zaman durmayacaktır. Burada dalgalandırdığınız bayrak her zaman üzerinizde dalgalanacaktır. Yürüyümüşüz Allah'ın izniyle sonsuza dek devam edecektir. Bugün bizler ve sizler, yarın çocuklarımız ve torunlarımız bizler gibi ataları için yürüyecekler. Burada şehit olanlar 'Allah, Allah' nidalarıyla, Kuran okuyarak, vatan ve millet sevgisiyle şehit oldu. İnşallah bizlerde bu şuurun içerisinde milletimize devlet olarak hizmet vereceğiz."

F-16 SAVAŞ UÇAĞI 'SOLO TÜRK' GÖSTERİSİ YAPTI

Bakan Kılıç'ın konuşması ardından katılımcılar sıfırın altında 9 derece olan sıcaklıkta yürüyüşe başladı. Önceki yıllara göre karın çok az olması dikkat çekti. Yol boyunca bazı katılımcılar baygınlık geçirdi. Bayılan katılımcılara ilk müdahaleyi olay yerindeki 112 acil servis ekipleri yaptı. Yürüyüşe katılan yaşlı kadınlar Bakan Kılıç'a sevgi gösterisinde bulundu. Bayraklarla zorlu yürüyüşe katılanlar 8 kilometrelik Şehit Kurmay Albay Faruk Sungur yolunu izledi. Yukarı Sarıkamış Mahallesindeki tören alanına çıkıldı ve çelenklerin konulmasın ardından saygı atışı yapıldı ve İstiklal Marşı okundu. 

Sarıkamış'ta görevli kadın Yüzbaşı Nilüfer Karabulut, harita üzerinden Sarıkamış harekatını anlattı. Kuvvet komutanlarının da katıldığı törende Ankara'dan havalanan F-16 savaş uçağı tören alanında 'Solo Türk' gösterisi yaptı. En uzun mesafeli gösteri olma üzelliği ile dünyada bir ilki gerçekleştiren F-16 uçağı, büyük alkış topladı. Bisikletçiler tarafından 81 ilden getirilen toprak Şehitlik Abidesi'ne bırakıldı.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ BALIKESİR’DE ANILDI

KARS’ın Sarıkamış İlçesi'ndeki Allahüekber Dağları’nda, 1914-15 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşında şehit düşen askerler Balıkesir'de Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Zağnospaşa Camii önünden bugün saat 10.00'da başlayan yürüyüşe Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Balıkesir Belediye Başkanı MHP'li İsmail Uğur, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mahir Alkan, liseli ve üniversiteli öğrencilerle Balıkesirliler katıldı. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü ile Belediye, yürüyüşe katılanlara atkı, şapka, eldiven ve Türk bayrakları dağıttı.

Balıkesir Mehter Takımı eşliğinde başlayan yürüyüş, Kurtdereli Spor Salonu önünde sona erdi. Şehitler için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunması ardından konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü İlhan Aslan, şöyle dedi:

"Bazı kaynaklara göre 60 bin, bazı kaynaklara göre 90 bin askerimiz Alahüekber Dağları’nda düşmana değil ama soğuğa yenik düştü. Şehitlerimizi yıllar geçse de unutmayacağız."

İmam Hatip Anadolu Lisesi 12’inci sınıf öğrencisi Sümeyye Berker de, Mehmet Akif Ersoy'un 'Cenk' adlı şiiirini okudu. Balıkesir Mehter Takımı'ndan Mustafa Saran'ın okuduğu 'Bayrağım' isimli şiiri de izleyenleri duygulandırdı. Etkinlik, yürüyüşe katılanlara lokma dağıtılmasıyla sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ BİTLİS'TE DE ANILDI

BİTLİS’te Sarıkamış Şehitleri'ni anma programı düzenlendi. 20 ayrı ilden gelen öğrenciler ellerinde Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla karda yürüdü.

Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yıldönümü nedeniyle yapılan anma töreninde Türkiye'nin 20 farklı ilinden yaklaşık 500 ilk, orta ve lise öğrencisi Bitlis'te buluştu. Bitlis-Tatvan karayolu üzerindeki El-Aman Hanı arkasında bulunan kayak merkezinde bir araya gelen öğrencilere, Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, Gençlik Spor İl Müdürü Muzaffer Güven ve öğretmenleri de eşlik etti. Ellerindeki Atatürk posterleri ve Türk bayraklarıyla 30 dakikalık bir yürüyüşle El Aman Hanı'nın bulunduğu bölgeye gelen öğrenciler ve protokol üyeleri burada saygı duruşunda bulundu. Bitlis Vali Yardımcısı Alp Eren Yılmaz, şehitleri rahmetle andıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bu yıl Sarıkamış şehitlerini anma programının 99’ncusunu tertip ediyoruz. Tıpkı o günler gibi aynı hava şartlarını yaşıyoruz. Çocuklarımız o aziz şehitlerimizin hatırasını yad ederek bir nevi o günleri yaşıyorlar. O gururu yaşıyorlar aslında. Bu memleketin şehit kanları ile sulanıp onlara emanet ettiğinin farkına varıyorlar. 90 bin şehit vermiştik. Bu vesile ile onları rahmetle anıyoruz. Burada 20 şehirden gelen kardeşlerimiz var. Bu anma törenini bizlerle paylaştılar."

ORDU’DA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANILDI

ORDU'da Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü yapıldı. Yaklaşık 500 kişi 8 kilometre yürüdü.

Ordu Vali Yardımcısı Fatih Görmüş, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Yılmaz'ında katıldığı Sarıkamış Şehitlerini Anma Yürüyüşü 19 Eylül Stadyumu’ndan başladı. Ellerinde Türk Bayrağı, Atatürk posteri ve flamalar bulunan katılımcılar 8 kilometre yürüyerek 530 metre yükseklikteki Boztepe’ye ulaştı. Ardından da burada yapılan anma programına katıldı. Sarıkamış şehitleri için saygı duruşunda bulunularak başlayan program Kur’an-ı Kerim okunmasıyla sona erdi.

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

SİVAS'ta, Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yıl dönümü etkinlikleri çerçevesinde, yürüyüş düzenlendi. Polis Meslek Yüksek Okulu önünde başlayan yürüyüş, Şehir Ormanı'nda sona erdi.

Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yıldönümü etkinlikleri kapsamında Sivas'ta da yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Salim Kılıç, Dağcılık Federasyonu İl Temsilciliği, Sivas Doğa Sporları ve Arama Kurtarma Kulübü, Gençlik Merkezi, Spor Kulüpleri ve Gönüllü Sporcuları katıldı. Vali Yardımcısı Mustafa Aydın, Gençlik ve Spor Bakanlığının Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yıldönümü etkinlikleri kapsamında tüm illerde yürüyüş düzenlediğini belirterek şöyle dedi:

"Sarıkamış Harekatı; tarihimizde çok önemli, özünde trajedi, dram, büyük üzüntülerin ve acıların yaşandığı bir olay. 22 Aralık 1914'te Sarıkamış'ta olumsuz kış koşullarında techizat ve ekipmanı olmayan askerlerimiz, Anadolu evlatları büyük bir savaşa katıldı. 5 Ocak'ta sona eren savaşa katılan on binlerce askerimiz Allahuekber Dağları'nda olumsuz iklim koşullarında ülkemiz için hayatlarını kaybederek şehit oldu."

ZONGULDAK'TA SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİNİ ANMA YÜRÜYÜŞÜ

SARIKAMIŞ Harekatı'nın 99'uncu yıldönümünde, donarak şehit olan askerler için, Zonguldak'ta 'anma yürüyüşü' düzenlendi.

Kemal Köksal Stadı'nda başlayan yürüyüşe Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Uğur Akdeniz, şube müdürleri, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Zonguldak Şubesi üyeleri, öğrenciler ve sporcular katıldı. Yürüyüşe katılan 500 kişi ellerinde Türk Bayrakları ve 'Gençlik şühedanın izinde' yazılı pankart taşıdı. Yaklaşık 1 kilometrelik Fener Caddesi'ni yürüyen kalabalık 'Eş hele bir dağları örten karı. Ot değil onlar dedenin saçları' ve 'Vatan sana canım feda' sloganları attı. Stadın önünde sona eren yürüyüşün ardından Canpolat Pamay Spor Salonu'nda anma programı düzenlendi.

Burada Kuran okunarak, ölen askerler için dua edildi. Anma programı, Sarıkamış belgeselinin izlenmesi ile sona erdi.


BAKAN KILIÇ: BU MİLLETE BİR DAHA İSTİKLAL MARŞI YAZDIRTMAYACAĞIZ


GENÇLİK ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, dün gece, Kars'ın Sarıkamış İlçesi'nde, Osmanlı- Rus savaşı sırasında Allahuekber Dağları’nda donarak şehit düşen askerleri anmak için sahnelenen '90 bin ay yıldız' adlı tiyatro oyununu izledi. Ayakta izlenen oyunun ardından konuşan Bakan Kılıç, "İnşallah hiçbir zaman bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırtmayacağız" dedi.

Sarıkamış ilçe merkezindeki spor salonunda dün akşam düzenlenen tiyatrolu anma gecesini Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç ile birlikte protokol üyeleri ve yaklaşık 1000 kişi izledi. Anma gecesi Kuranı Kerim okunması ve şehitler için dua edilmesiyle başladı. Ankara’dan gelen 32 kişilik Beyaz Düşler Tiyatrosu, '90 bin ay yıldız' oyunu başarıyla sergiledi. Allahuekber Dağları'nda 99 yıl önce yaşananları canlandıran tiyatrocular izleyenlere duygulu anlar yaşattı. Mehmetçiklerin soğuk ve açlık karşısında verdiği mücadeleyi anlatan sanatçılar, oyunun sonunda ayakta alkışlandı. Tribünde oyunu izleyen Bakan Kılıç da tiyatrocuları başarılarından dolayı kutladı. 

Gecede bir konuşma yapan Bakan Akif Çağatay Kılıç, "Allah hepimizi ecdadımıza ve bu millet için bu vatan için şehit olanların mertebesine eriştirsin" dedi. Bakan Kılıç, şunları söyledi:

"Bizler üzerimize yüklenmiş olan sorumlulukları yerine getirirken sizlerin desteğine, dualarına, aynı zamanda da arkamızda değil yanımızda durmanıza ihtiyacımız var. Bizimle beraber el ele kol kola yürümenize ihtiyacımız var. Bir milletin birliği ve beraberliği var ise bu birliği ve beraberliği ortak bir inançla ve duygu birliğinde birleştirip geleceğe yürüyebiliyor ise o zaman başarılı olur. Dolayısıyla İstiklal şairimizin dediği gibi Rabbim bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın. Sizler ve bizler bu temenninin bu duanın koruyucusu olacağız. İnşallah hiçbir zaman bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırtmayacağız. Bu yürüyüş Allahın izniyle hiçbir zaman durmayacak. Bizler bir gün hepimiz sonsuz aleme geçeceğiz. Ancak bu dünyada devletimiz, Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar olacaktır. Bunun koruyucusu sizler olacaksınız."

KIRIKKALE'DE SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ ANISINA YÜRÜYÜŞ

SARIKAMIŞ Harekatı'nın 99'uncu yıldönümü, etkinlikleri kapsamında Kırıkkale'de yürüyüş düzenlendi. Törene Kırıkkale Vali Yardımcısı Rıfat Ata, İl Jandarma Komutanlığı'nda görevli askerler, öğrenciler, vatandaşlar, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü yetkilileri katıldı.

Cumhuriyet Meydanı'nda şehitler için dua okunması ile başlayan etkinlik kapsamında Atatürk Bulvarı ve Hürriyet Caddesi'nde yürüyüş düzenlendi. Vali Yardımcısı Rıfat Ata yaptığı konuşmada, özellikle gençlerin nereden gelip nereye gittiklerini öğrenmeleri açısından bu tarihi günleri anmanın çok büyük önem taşıdığını söyledi. Tarihini iyi bilen gençlerin, geleceğe daha iyi yön verebileceğini ifade eden Ata, " Bu ezan, bayrak, istiklal marşı için bu aziz vatanımızı, coğrafyayı bize vatan olarak armağan eden başta Türkiye Cumhuriyeti devletini kuran büyük Atatürk'ü ve tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygı ile anıyorum" dedi.

Kırıkkale Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürü Rifat Ünlü de Türk tarihihih en hazin sayfalarından bir olan Sarıkamış harekatında 60 bin şehit verildiğinin kayıtlara geçildiğini hatırlatırken, "Sarıkamış şehitlerimizin huzurunda bütün şehitlerimizi, gazilerimizi şükran ve minnet duygularımızla anıyoruz" diye konuştu.

KAYSERİ'DE 2 BİN KİŞİ SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

KARS’ın Sarıkamış İlçesi'ndeki Allahüekber Dağları’nda, 1914-15 yıllarında yapılan Osmanlı-Rus savaşında şehit düşen askerler Kayseri'de Valilik ve Büyükşehir Belediyesi tarafından Erciyes Dağı'nda düzenlenen yürüyüşle anıldı.

Erciyes Dağı'nın 2 bin 200 metre yükseklikteki Tekir Yaylası'nda düzenlenen temsili yürüyüşe, AK Parti Kayseri milletvekilleri Yaşar Karayel ve İsmail Tamer, Manisa Milletvekili Muzaffer Yurttaş, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, sporcular ve yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Temsili yürüyüş öncesi, Büyükşehir Belediyesi mehter takımı konser verdi. Tekir Yaylası piknik alanından başlayan yürüyüş, tesisler bölgesinde sona erdi. Yürüyüşe, Jandarma ekipleri de kar motorları ile eşlik etti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, "Ezanımız dinmesin diye şehit olan tüm büyüklerimizi rahmetle anıyorum. Yaşadığımızı coğrafya hepimizin sığındığı bir coğrafyadır. Buraya gelen herkes, bayrağımız inmesin, ezanımız dinmesinden diyerek, fedakarlık yapmışlardır ve bizlere emanet etmişlerdir. Bize düşen, onları rahmetle anmak, onların hatırasına saygılı olmak ve gençlerimize bunları anlatmak" dedi.

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de "99 yıl önce Sarıkamış'ta soğuk ve tipi yüzünden şehit olana gençlerimizi şükranla anıyoruz" dedi. 

GAZİANTEPLİLER SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜ

GAZİANTEP'te, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından Sarıkamış Harekatı'nın 99'uncu yıl dönümü nedeniyle Sarıkamış Şehitleri'ni anma yürüyüşü düzenlendi.

Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen yürüyüşe Gaziantep Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Faruk Şiran, İl Emniyet Müdür Yardımcısı Behçet Şüküroğlu, Şahinbey İlçe Emniyet Müdür Yardımcısı Halit Kabakçı ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşunda bulunulmasının ardından okunan İstiklal Marşı'yla başlayan programda konuşan Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ömer Faruk Şiran, şehitlerin hatırlanması gerektiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Sarıkamış, Türk tarihinin ve savaşlarının en acı ve hüzünlü olanlarından biridir. Bu acıyı, fedakarlığı, cesareti olması gereken şekilde anlayıp günümüz insanlarına anlatmalıyız. Sarıkamış’ın aslında acı bir yenilgi değil, vatana kendini kurban etmenin destanı olduğunu anlatmalıyız. Vatanın bağımsızlığı, bütünlüğü ve istikbali için bundan yaklaşık 100 yıl önce kahraman ecdadımız, Sarıkamış’ta canlarını hiçe saymışlardır. Sadece Sarıkamış’ta mı? Hayır. Bu dram Sarıkamış’la birlikte Çanakkale’de, Balkanlar’da, Yemen’de de yaşanmıştır. Sarıkamış her türlü imkansızlıklar içinde kırık bir ümidi gerçekleştirmeye yönelik sonu hazinle biten bir harekattır."

Dev Türk bayrağıyla Atatürk posteri eşliğinde, ellerinde Türk bayrakları ve pankartlarla kortej şeklinde yürüyen kalabalık, İstasyon Caddesi üzerinden İnönü Bulvarı'na geçerek yaklaşık 2 kilometre yürüdü. Yürüyüş, meydandaki Atatürk Anıtı önünde sona erdi.

TÜRK BAYRAĞI İLE 30 KİLOMETRE KOŞTU

UŞAK’ta düzenlenen törenle Sarıkamış Şehitleri anıldı. Sarıkamış Şehitleri anısına, Uşaklı ultra maratoncu Akın Yeniceli, 30 kilometre uzaklıktaki Banaz İlçesi’nden koşarak geldiği Belediye Meydanı’nda Vali Mehmet Ufuk Erden’e Türk Bayrağı verdi. Vali Erden, bayrağı öperek teslim aldı.

Uşak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen anma programına Vali Mehmet Ufuk Erden, Ak Parti Uşak Milletvekili İsmail Güneş, sivil toplum örgütlerinin temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Uşak Belediye Meydanı’nda toplanan grup, Şarıkamış Şehitleri anısına Banaz’dan Uşak’a elinde Türk Bayrağı ile koşan ultra maratoncu Akın Yeniceli’yi alkışlarla karşıladı.

Yeniceli Türk Bayrağı’nı öperek Vali Ufuk Erden’e teslim etti. Vali Erden de bayrağı öperek teslim aldı. Grup daha sonra ellerinde Türk Bayrakları ile Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na yürüdü. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Vali Erden yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Her vatan evladı bizim için ayrı bir değer. Ülkelerini savunmak, vatandaşlarını korumak için, kaderin cilvesini gösteren o çetin kış aylarında fedakarlıkların en güzelini yaparak ülkeleri için canlarını feda etmişlerdir. Kars’ta görev yaptığım 3 yıl boyunca Sarıkamış şehitleri anma programı düzenleyicisi olmanın heyecanını yaşadım. Benim için Sarıkamış Şehitleri’ni anma programı çok önemli. Heyecan ve duygusallığı çok yaşadım. Her Anadolu insanı her Anadolu evladı bütün savaşları fedakarlıkları bilmeli, bilinçlenmeli, yaşamalı ve hissetmelidir. Ülkesinin ve vatanının kıymetini daha iyi anlamalıdır."

Yavuz KUŞDEMİR/UŞAK, (DHA) 

ELAZIĞ'DA, SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN YÜRÜDÜLER

GENÇLİK ve Spor Bakanlığı tarafından 81 ilde düzenlenen, 'Sarıkamış Şehitleri’ni Anma Yürüyüşü' kapsamında Elazığ'da da yaklaşık 500 kişi, İstasyon Meydanı’ndan Öğretmenevi önüne kadar yürüdü.

Gar önünde dev bayrakla toplanan kalabalık, 'Sarıkamış Türküsü', tekbir ve sloganlar eşliğinde, İstasyon Meydanı güzergahından, Gazi Caddesi boyunca yürüdü. Kalabalık, Öğretmenevi önünde Sarıkamış şehitlerini, okudukları şiirlerle andı.

Elazığ Vali Yardımcısı Ercan Çiçek, Elazığ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Demirdağ, Gençlik Merkezi üyeleri ve vatandaşların katıldığı yürüyüşün ardından Öğretmenevi’nde, 'Sarıkamış Şehitleri' konferansı düzenlendi.

Elazığ Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Ahmet Demirdağ, "Geçmişte yaşananları iyi bilmeden geleceğe yön veremeyiz ve geleceği yönlendirecek olan sizlersiniz. Bunları hatırlamak ve sizden sonraki nesillere çok iyi hatırlatmak zorundasınız. Onlar nasıl o zorlu günde hiçbir şey düşünmeden sırf vatanı için, sırf namusu için, sırf maneviyatı için şahadete yürüdülerse Allahuekber Dağları’nda eksi 45 derece soğukta o soğuğu iliklerinde hissedip şahadet şerbeti içtilerse bizlerin de onların bu yüce anısını yiğit bir noktaya taşımak kesinlikle görevimiz" dedi.

Etkinlik, Sarıkamış Şehitleri’ni anlatan belgesel film gösterimiyle sona erdi.

Gülbin YILDIZ/ELAZIĞ, (DHA)

SARIKAMIŞ ŞEHİTLERİ İÇİN 5 KİLOMETRE YÜRÜDÜLER

NİĞDE Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü'nün düzenlediği Sarıkamış Harekâtı'nın 99. yıl dönümü etkinlikleri kapsamında Şehitleri Anma Yürüyüşü yapıldı.

Sabahın erken saatlerinde 300 vatandaş ve öğrenci Sarıkamış Harekâtı sırasında donarak şehit düşen 90 bin Mehmetçiği anmak için Çamardı Demirkazık Dağı'nda toplandı. 5 kilometrelik yürüyüş sırasında marşlar söylendi. Çocuklarına da bu duyguyu yaşatmaya çalışan aileler yürüyüşe çocuklarıyla birlikte katıldı.

Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Harun Turhan, yürüyüşe gösterilen ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getirerek yürüyenlere teşekkür etti. El ele tutuşarak yürüyen çiftler ise Sarıkamış'ta şehit düşen 90 bin Mehmetçiği anmak için yürüyüşe katıldıklarını söyledi.

Yürüyüş sonrası yürüyüşe katılanlar Demirkazık Kamp Merkezi önünde Sarıkamış şehitleri için 3 dakika saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı'nı okudu. Şehitleri anma etkinliği, dua okunmasıyla sona erdi.

Uğur MART/NİĞDE (DHA) 

METRİSTEPE ANITI'NA YÜRÜDÜLER

BİLECİK'in Bozüyük İlçesi'nde Arama Kurtarma Derneği (AKUT) tarafından 1'inci İnönü Zaferi ve Şehitleri Anma Yürüyüşü düzenlendi. Çok sayıda kişi, 8 kilometre uzaklıktaki Metristepe Anıtı'na kadar yürüdü.

Bozüyük ve Eskişehir'in Tepebaşı belediyelerinin destek verdiği yürüyüş Bozüyük İlçesi'nin Narandere mevkiinde başladı. Bu yıl 6'ıncısı gerçekleştirilen 1'inci İnönü Zaferi ve Şehitleri Anma Yürüyüşü'ne, Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, Bozüyük Kaymakamı Köksal Şakalar, Bozüyük Belediye Başkan Vekili Fatih Bakıcı, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli siyasi parti temsilcileri, Eskişehir Bisiklet Takımı sporcuları ile çok sayıda kişi katıldı.

Ellerinde Türk Bayraklarıyla Narandere mevkiinden 8 kilometre uzaklıktaki Metristepe Anıtı'na kadar yürüyenler burada saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı'nı okudu. Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, törende yaptığı konuşmada şunları söyledi:

"Burası gerçekten Türk milletinin makus talihinin değiştiği, dönüştüğü bir yer. Kurtuluş Savaşı hepimizin ortak kültürü, ortak mirası, atalarımızın babalarımızın dedelerimizin ve onların büyüklerinin beraberce burada kanlarını döktükleri canlarını verdikleri yerler. Benim bir amcam Çanakkale'de şehit düşmüş, 2 amcam Maraş ve Antep'in müdafaasında savaşmış. Hepimizin ailesinde bu şekilde kahramanlıklar ve bu savaşta paylarımız var. Bu vesile ile bu topraklar için canlarını vermiş yiğitleri rahmetle minnetle anıyorum. Ruhları şad olsun. Bizlerde tarihimizi bildiğimiz yanlışlarımızdan ders aldığımız ölçüde geleceğimize daha güvenli daha iyi bakacağız."

Katılımcılara Bozüyük Belediyesi tarafından sıcak çorba ve çay ikramında bulunuldu.

Yorumlar