'Samsun'da konutların yüzde 70'i yalıtımsız'

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Samsun’da binaların yüzde 70’inde ısı yalıtımı bulunmadığını ve yalıtımsızlık sebebiyle ısı kaybı yaşadığını açıkladı. Samsun Anemon Otel’de düzenlenen basın...

Google Haberlere Abone ol
'Samsun'da konutların yüzde 70'i yalıtımsız'

Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Başkanı Emrullah Eruslu, Samsun’da binaların yüzde 70’inde ısı yalıtımı bulunmadığını ve yalıtımsızlık sebebiyle ısı kaybı yaşadığını açıkladı.

Samsun Anemon Otel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Emrullah Eruslu, hem Türkiye genelinde hem de Samsun’daki yalıtım konusundaki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Yalıtımsızlık nedeniyle binaların taşıyıcı donatısındaki paslanmanın, yüksek nem oranıyla birlikte daha hızlı ilerlediğini hatırlatan Emrullah Eruslu, bu durumun nem olarak yüksek seviyelerde olan deprem bölgesindeki Samsun için kritik bir durum olduğunu söyledi. Hızlı bir kentleşme gösteren Samsun’da 2013 yılı itibariyle 50 yaş ve üzeri bina sayısının 16 bin 329 olarak hesaplandığını sözlerine ekleyen Eruslu, 2012 yılında toplam konut stokunun 321 bin 670 adete ulaştığını aynı yılın kentli hane halkı sayısının ise 233 bin 444 olarak hesaplandığını vurguladı.

Aynı zamanda Eryap A.Ş.’nin CEO’su olan Eruslu, “Bu iki veri karşılaştırıldığında Samsun'da konut açığı yokmuş gibi görünse de, 2000 öncesinde yapılan binalar ele alındığında kentsel dönüşüm sonucunda kentte yeni bina ihtiyacı olduğu görülmektedir. Samsun’da kentleşmeden kaynaklı konut ihtiyacı 2013 - 2023 yılları arasında yıllık bazda yaklaşık olarak 7 bin konut olarak hesaplanmıştır. Öte yandan kentsel dönüşüm ve yenileme kaynaklı konut ihtiyacı ise 2013-2033 yılları arasında yıllık bazda 5 bin olarak hesaplanmıştır. Buna göre 2013-2023 yılları arasına odaklandığımızda yıllık bazda konut ihtiyacının 12 bin adet olduğu görülmektedir; 2011 ve 2012 yılları konut inşaat ruhsatları incelendiğinde yaklaşık yıllık 10 bin konutluk yapı ruhsatı, 10 bin adette iskan izni alındığı ve 11 bin adetlik konut satışı yapıldığı görülmektedir Tüm bu bilgiler ışığında Samsun ilinde yıllık bin ila iki bin adetlik konut açığı bulunduğu söylenebilir.” dedi.

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği olarak Türkiye’nin yalıtım kalınlık haritasını açıkladıklarını hatırlatan Emrullah Eruslu, Samsun’da ideal yalıtım kalınlığın 10 santimetre olması gerekirken mevcut yönetmeliklerde 5 santimetre düzeyinde kaldığını vurguladı. Eruslu: “Enerjisinin yüzde 75’ini ithal eden bir ülke olarak artan enerji ihtiyacının karşılanması ne kadar önemli ise tasarruf yolu ile kazanılacak potansiyel enerji miktarı bir o kadar önemli. Ülkemizde yalıtımsız binaların sayısı 15 milyondan fazla, bu da mevcut binaların yüzde 85’inin yalıtımsız olduğu anlamına geliyor. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boşa harcıyoruz ve her yıl bunun ülke ekonomisine bedeli 10 milyar doları buluyor. Binalarda enerji kaybını ısı yalıtımı uygulamaları ile yüzde 50 azaltmak mümkün. Yalıtım levhasının kalınlığı arttıkça enerji verimliliği de o oranda artıyor.” diye konuştu. CİHAN

Yorumlar