Samsun'da ilk 6 ayda 37 kişi bonzai nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Ailelerin korkulu rüyası haline gelen Samsun'da ise ilk olarak 2012 yılı sonunda kullanılmaya başlanan sentetik uyuşturucu (bonzai) kullanımından dolayı bu yılın ilk 6 ayında 37 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.     Sa

Google Haberlere Abone ol
Samsun'da ilk 6 ayda 37 kişi bonzai nedeniyle hastaneye kaldırıldı

Ailelerin korkulu rüyası haline gelen Samsun'da ise ilk olarak 2012 yılı sonunda kullanılmaya başlanan sentetik uyuşturucu (bonzai) kullanımından dolayı bu yılın ilk 6 ayında 37 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı.

    Samsun valiliği, her geçen gün kullanan kişi sayısı artan, kullanım yaşı ise giderek düşen ve halk arasında bonzai olarak adlandırılan sentetik kannabinoid uyuşturucu maddesi ile daha etkin mücadele için eylem planı hazırladı. Kentteki kamu kurum ve kuruluşlarını temsilcileriyle valilikte yapılan uyuşturucu madde konulu toplantı sonrası kentte yapılanları basın mensuplarıyla paylaşan Vali Hüseyin Aksoy, uyuşturucuyla mücadelede herkese görevler düştüğünü söyledi.

    Samsun’da 2013-2015 yıllarını kapsayan 'Samsun İli Uyuşturucu Yerel Eylem Planı' hazırladıklarını bu kapsamda emniyetten sağlık müdürlüğüne, milli eğitimden müftülüğe kadar bir çok kurumun ortak çalışma yaptıklarını ifade eden Aksoy, ailelerden çocuklarıyla daha yakından ilgilenmelerini basın mensuplarının da haberlerde reklam olmaması için 'Bonzai' yerine 'sentetik uyuşturucu' tabirini kullanmaları tavsiyesinde bulundu. Toplantı sırasından ayrıntılı bir sunum yapan Vali Aksoy şöyle konuştu: Samsun'da son 4.5 yılda 3 bin 53 uyuşturucu madde ile ilgili olayda 6 bin 99 kişi yakalandı. Bunlardan 886'sı tutuklandı. Uyuşturucu olaylarına karışanların yüzde 10.7'si 18 yaş altında, yüzde 95.2'si ise erkeklerden oluşuyor. limizde bonzai maddesi kullanımı nedeni ile 2013 yılında 4 olayda 4 kişi hastaneye kaldırılmış, 2014 yılının ilk 6 ayında ise 32 olayda 37 kişi hastaneye kaldırılarak tedavi altına alındı. Bu olaylarda her hangi bir ölüm vakası gerçekleşmemiştir. Samsun’a ilk olarak 2012 Aralık ayında giren bonzai ile ilgili olarak yapılan operasyonlarda son 2.5 yılda kentte 5 bin 637 gram ele geçirildi. Bu sayıların yüksek olmasının nedeni hem emniyet hemde jandarmanın bu konuda çok hassas olması çok sayıda operasyon düzenlemesidir.”

    Laboratuvar sonucunda söz konusu sentetik uyuşturucunun üzerinde çıkan etken maddenin böcek ilacı olduğuna dair tespitlerin olduğunu hatırlan Aksoy, "Bazı bitkilerin üzerine söz konusu ilaçlar sıkılarak piyasaya sürüldüğüne dair bulgular var. Çok etkili olan sentetik uyuşturucu nedeniyle kullanıcılarda; aşırı endişe, algıda değişiklikler, gevşeme, şüphecilik, kolay yönlendirilebilme, yükselmiş duygu durumu, gerçeği değerlendirebilme becerisinde azalma, olayları algılayabilmede sorunlar, aşırı reaksiyon gösterme, bağımlılık, kusma, ağızda kuruluk, kalp atım hızında artma, çarpıntı, kan basıncında artma, kalp krizi, huzursuzluk ve akıl karışıklığı gibi birçok olumsuz durum görülebiliyor. Bonzainin en yaygın kullanım şekli, esrarda olduğu gibi sigara olarak içilmesidir. Nadir de olsa buharının solunması şeklinde de kullanımı vardır. Bağımlılığı hızla gelişmektedir. Tolerans, yani kullanılan maddeden alınan etkiyi elde edebilmek için daha fazla miktarda madde gerekmesi de bağımlılığın iyi bir göstergesidir." dedi. CİHAN

Yorumlar