Şakran Cezaevi'ndeki Tecavüz ve Taciz Skandalı İddiasında Yeni Perde

Şakran Cezaevi olarak bilinen İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda çocuk mahkumların birbirine tecavüz ettiği iddiası 'farkındalık' yaratmak için yazılmış!

Google Haberlere Abone ol
Şakran Cezaevi'ndeki Tecavüz ve Taciz Skandalı İddiasında Yeni Perde

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü Enis Yavuz Yıldırım, Şakran Cezaevi şekilde adlandırılan İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda çocuk mahkumların birbirine tecavüz ettiği iddiasının da yer aldığı 'kurum içi yazışma' hakkında Milliyet'e çarpıcı açıklamalarda bulundu.

'FARKINDALIK' YARATMAK İÇİNMİŞ!

Milliyet.com.tr'ye konuşan Ceza ve Tevfik Evleri Genel Müdürü, yazının psiko-sosyal servise yönelik olduğunu ve 'farkındalık' yaratmak için yazıldığını izah eden Yıldırım, yazışmanın içeriğindeki iddiaların bir kısmının kurumda yaşanmadığını, yaşanan 'münferit' olaylarla ilgili de gereğinin yapıldığını söyledi. Yıldırım, yazışmanın basına yansımasından sonra 'gözden kaçan bir husus olup olmadığını' anlamak için iki kontrolör görevlendirdiğini de açıkladı.

İÇ YAZIŞMA

Genel Müdür Yıldırım, müessese içi yazışmanın kendisine daha öncelikle sunulup sunulmadığına ait soru üstüne 'Genel açıdan iç yazışmaların umumi müdürlüğe iletilmesi zorunluluğu yok. Bu ova da umumi mahiyeti itibarıyla psiko-sosyal servise farkındalık yaratmak maksadıyla yazılmış bir yazıdır' karşılığını verdi. Yıldırım, yazışmanın içeriğindeki iddiaların doğru olup olmadığına ait şekilde da 'Yazışmanın iki bölümü var. Birinci bölümde birtakım vakalar yazılmış. Bunlar farkındalık yaratmaya yönelik olaylar. İkinci bölümde ise psiko-sosyal servisten çocuklara daha çok alaka göstermeleri istenilmiş.' dedi.

MÜDÜR DİKKAT ÇEKMEK İSTEMİŞ

Genel Müdür YIldırım, 'Peki fakat bu vakalar ceza infaz kurumunda meydana gelmiş vakalar mı?' sorusuna da, 'Bu olayların aşırı ciddi bir bölümü ceza infaz kurumunda meydana gelmemiş. Çok münferit şekilde meydana gelen olaylarla ilgili şekilde da lazım adli, lazım idari gereği yapılmış. Bunlar müdürün duyuma dayalı şekilde dikkat çekmek için yazdığı şeyler' karşılığını verdi.

İKİ KONTRÖLER GÖREVLENDİRİLDİ

Yıldırım, konuyla ilgili iki kontrolör görevlendirildiğini de belirterek 'Bütün bu tartışmalar çerçevesinde gözden kaçan husus mevcut ise bilinmesi gereken husus varsa bunların anlaşılması için iki kontrolör görevlendirdim. Onlar da bugün çalışmalarına başladı' dedi.

Yıldırım, Şakran cezaevi'ni sugün öğleden sonra matbuat temsilcileri ile ortak gezeceklerini de belirterek 'Orada arkadaşlarımızla sohbet edeceğiz. Bu soruları yanıtlayacağız' dedi.

GAZETECİLERE CEZAEVİNİ GEZDİRECEKLER

Yıldırım, Şakran Cezaevi'ni sugün öğleden sonra matbuat temsilcileri ile ortak gezeceklerini de belirterek 'Orada arkadaşlarımızla sohbet edeceğiz. Bu soruları yanıtlayacağız' dedi.

CHP'Lİ VEKİL DE YALANLADI: İDDİALAR TAMAMEN ASILSIZ

hapishane İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İzmir Şakran Cezaevindeki cinsel istismar iddialarına yönelik, 'İddialar uydurma ve yüzde yüz kurgudan ibaret' dedi.

İzmir'in Aliağa ilçesindeki Şakran Cezaevi şekilde adlandırılan İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'ndaki çocuk mahkumların birbirlerine yönelik cinsel istismarda olduğu iddiası üzerine, CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, İzmir'e gitti. Cezaevi Müdürü Halis Orhan ile takribî 1.5 saat görüşme gerçekleştiren Demir, görüşme sonunda ise Aliağa Ceza İnfaz Kurumu'nun önünde bir matbuat açıklaması yaptı.

'10 AYRI ÇOCUKLA KONUŞTUK'

Nurettin Demir, yaptığı açıklamada, iddiaların uydurma ve yüzde yüz kurgudan ibaret olduğunu belirtti. Demir, 'Aliağa CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz ile cezaevini gezdik. Çocuk ve Gençlik ıslah evini gedik 36 koğuştan 22'si dolu ve 10'ar çocuk kalıyor. Burada muhtelif suçlardan 10 ayrı çocukla konuştuk. Çocuklar bize milli matbuatta yer piyasa haberlerden ötürü aşırı üzgün olduklarını ve iddiaların aileler sebebi ile gerçek olduğuna inanabilecekleri bakımından endişelendiklerini söylediler. Burada çalışanlarla da görüştük. Onlar da bize misal bir hapishane oluşturmak için çaba sarf ettiklerini lakin bu iddialardan ötürü üzüldüklerini anlatım ettiler' dedi.

'MÜDÜR BANA SENARYO YARATILDIĞINI SÖYLEDİ'

Gazetecilerden gelen 'belgenin gerçek olup olmadığı' sorusuna da cevap sağlayan CHP Cezaevi İnceleme ve İzleme Komisyonu üyesi ve CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Cezaevi Müdürü Halis Orhan bana, kendisi sebebi ile imzalan belgede yer piyasa iddiaların, böyle bir hadise yaşanması mecburiyetinde psikologlar sebebi ile neler yapılacağını görmek için yazdığını ve yüzde yüz mizanseni yaratıldığını söyledi. Bu çeşit vakaları meclis gündeminde dile getirmeye devam edeceğiz. Bu ve bunun bunun gibi durumların peşini bırakmayacağız.'

ŞAKRAN CEZAEVİ İLE İLGİLİ İDDİALAR NEYDİ?

İzmir Çocuk ve Gençlik Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Hamit Karslıoğlu'nun imzasını taşıyan müessese içi yazışmada, cezaevinde çocuk mahkûmların birbirlerine azap yaptıkları belirtiliyordu. 2 Aralık 2014 tarihli 'Görev Taksim' başlığını taşıyan ve Psiko Sosyal Birime sevk edildiği anlaşılan evrakta 'Ya müessese kayıtlarında ve ya yaşananlardan sonra öteki çocuk tutuklu ve hükümlülerce anlatılan' vakalar şöyle sıralanıyordu:

* Çocuklardan ikisinin; derhal akşam yemeğinden sonra madeni çay kaşığını yutup yutmayacakları meselesinde iddiaya girip çay kaşığını birkaç defa bükerek dörde böldükleri ve sonra ekmek arasına ikişer parça koyarak yuttukları.

* İdrarlarını Cola vb. içeceklerle karıştırıp güçsüz çocuklara içirdikleri.

* Hastaneye gitme hesabına cam ve fayans parçalarıyla vücutlarını kestikleri.

* Zayıf çocukların cinsel istismara uğradıkları.

* Cinsel eğilimleri yüzünden kurumda bulunan çocukların bu arayışlarını ceza infaz kurumunda da sürdürdükleri, öteki güçsüz çocuklara tecavüz ettikleri, hatta bunu küme şekilde yaşadıkları.

* Anüslerinden vücutlarına ne kadar uzunlukta hortumu alacakları anlamında kendi aralarında iddiaya girip denedikleri.

Kaynak: HABERLER.COM

Yorumlar