Sahipsiz mezar, kentsel dönüşüme kurban gitti

Son dönemlerde Hacı Bayram Veli Cami ve çevresinde yapılan restorasyon projeleri, etrafındaki mahallelerde de kentsel dönüşüm çalışmalarına dönüştü.

Google Haberlere Abone ol
Sahipsiz mezar, kentsel dönüşüme kurban gitti

Son dönemlerde Hacı Bayram Veli Cami ve çevresinde yapılan restorasyon projeleri, etrafındaki mahallelerde de kentsel dönüşüm çalışmalarına dönüştü. Birçok binanın yıkıldığı bölgede bulunan ve mahalle sakinleri tarafından bakımı yapılan bir mezar da kentsel dönüşüm kurbanı oldu. İsmetpaşa Mahallesi Tahtakonak Sokak’ta bulunan ve mezar taşında sadece ‘Hüvelbaki’ yazan sahipsiz mezar, bir gecede yıkım ekiplerinin dikkatsiz çalışması sonucu yıkıntının altında kaldı. Bölge esnafı ve halkı tarafından tepkiyle karşılanan yıkım sonrası mezarın bulunduğu alan çöplük haline geldi. Yetkilileri defalarca uyarmalarına rağmen yıkımın yapıldığını söyleyen mahalle sakinleri ise, yıkılan evler nedeniyle kendilerinin mağdur olduğunu ancak, yıllardır vatandaşlar tarafından her gün dua edilen sahipsiz mezarın eski haline getirilmesini istiyor.

Ankara Hacı Bayram Veli Cami çevresinde kentsel dönüşüm adı altında yenileme çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar kapsamında ise bölgede bulunan bazı binaların yıkımı gerçekleştirildi. Yıkım esnasında Kılıçlı sokak ve Meram sokağının bitiştiği yerde vatandaşlar, türbe olduğu iddia ettikleri sahipsiz bir mezar bulunduğu belirtti. Ancak söz konusu mezar, kentsel dönüşüm için çalışma yapan yıkım ekiplerinin bir akşam üzeri bölgedeki 8 evin yıkımını gerçekleştirdikleri sırada binanın altında kaldı. Moloz yığınları ve beton blokların altında kalan mezarın bulunduğu yer ayrıca insanlar tarafından çöp dökme alanı olarak kullanılmaya başlandı.

Bölgedeki esnaflar da yıkıntılar arasından mezarın parçalarını çıkartarak yetkililerin ilgilenmesini bekliyor. Mezarın olduğu sokakta 20 yıldır esnaflık yapan Eyüp Durak, uzun süredir bölgede kentsel dönüşüm adı altında yıkımların olduğu ve mahalle halkının da bundan zarar gördüğünü söyledi. “Türbeler de vardı burada. Binanın altında türbe olduklarını bildikleri halde binayı yıktılar.” diyen Durak, ekiplere bölgede yıllardır bakımı yapılan mezarın bulunduğunu söylemelerine rağmen yıkımı mezarın üzerine yapıldığını belirtti.

MEZARIN YAKILMASI MAHALLELİYİ ÜZDÜ

Yıllardır İsmetpaşa Mahallesi’nde oturan Salih Yılmaz ise çocukluğundan beri mezarın kendi ailesi ve mahalleli tarafından bakımının yapıldığını ve yıkımının herkesi üzdüğünü belirtti. Yılmaz, “Ben 40 yıldır buradayım. Ailem de İsmet Paşa’nın yerli halklarından. Burada ben çocukluğumdan beri bir mezar vardı. Hüvelbaki yazan bir mezar taşı vardı. İnsanlar buraya dua etmeye gelir ve mum yakarlardı. Bundan 15 gün önce yıkıldı. Kentsel dönüşüm projesi altında buradaki ev mezarın üzerine yıkıldı. Mezar pisliğin içerisinde duruyor. Uyarmamıza rağmen hiçbir yetkili de gelip ilgilenmedi.” diye konuştu.

Yılmaz, yetkililerden mezarın yeniden eski haline gelmesi ve sahip çıkılmasını istediklerini ifade ederek şöyle dedi: “Başka bir şey istemiyoruz. Dükkanlarımızı ve tezgahlarımızı yıktılar bizleri mağdur ettiler. Bari bu mezara sahip çıkılsın.”

Mahalle halkından Hakan Açıkgöz ise 20 yıldır mezarın yanındaki dükkanda esnaflık yaptığını ve burada yapılan yıkımlar nedeniyle bölgenin harabeye döndüğüne değindi. Açıkgöz şöyle söyledi: "3 aydır burada bir yıkım var. Kentsel dönüşüm adı altına bir yıkım gerçekleştiriyorlar. 20 yıldır ben burada esnafım. Bir türbemiz vardı. Bakımını da yapıyorduk. Bakımını yaptığımız türbenin yıkımı gelmiş. Ankara’nın göbeğinde Valiliğe 200 metre uzaklıkta. Ankara turizm cenneti olacak diyorlar. Şuan bu durumu çekse dünyaya rezil oluruz. Her yer yıkılıyor ama yapılan bir şey yok. Üzülüyoruz bu duruma. Yıllardır burada olan mezar artık yok." CİHAN

Yorumlar