Sahip çıkılmayan tarihi Şevki Bey Konağı harabeye döndü

Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Şevki Bey Konağı kaderine terk edilmiş durumda. Konakta araştırma yapan Çanakkale Müze Müdürlüğü arkeologlarından Musa Tombul ve Adraştırmacı Yazar Ramazan Sarıtaş, tarihi bir yapı olmasına rağmen Şevki Bey Konağı’nın k.

Google Haberlere Abone ol
Sahip çıkılmayan tarihi Şevki Bey Konağı harabeye döndü

Mersin’in Gülnar ilçesinde bulunan Şevki Bey Konağı kaderine terk edilmiş durumda.

Konakta araştırma yapan Çanakkale Müze Müdürlüğü arkeologlarından Musa Tombul ve Adraştırmacı Yazar Ramazan Sarıtaş, tarihi bir yapı olmasına rağmen Şevki Bey Konağı’nın kaderine terk edildiğini belirtti.
Harabeye dönen ve tarihi eser olarak kayıtlara geçmiş olmasına rağmen konakta hiç bir koruma faaliyeti yapılmadığını aktaran arkeolog Tombul, “Şevki Bey Konağı Gülnar’ın bir tarihi vesikası. Bina kesme taşlardan 3 katlı klasik bir yapı. Bu yapı koruma altında ancak kaderine terk edilmiş ve harabeye dönmüş durumda. Bu eserin hali hem Gülnarlı olarak hem de arkeolog olarak beni çok üzüyor. Tarihi mirasımızın yok olup gitmesinden korkuyorum. Yetkililerin bu mirasa sahip çıkmalarını istiyorum.” dedi.

Gülnar ve köyleri ile ilgili araştırma yapan Ramazan Sarıtaş ise “Gülnar açısından Şevki Bey Konağı’nın iki önemi var. Birincisi Konağın sahibinin birinci Mecliste Atatürk’ün yakın arkadaşı olması. İstiklal mahkemelerinde görev yapmış bir aydın. İkincisi Gülnar’ı her noktadan gören bir yere ilk evi yapan bir kişi olması yönüyle tarihi bir öneme sahip. Bu açıdan bu konağın aslına uygun restore edilmesini ve Gülnarlıların hizmetine sunulmasını istiyorum.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar