SAGEM’DE Tıp fakültesi hastanesi konuşuldu

Samsun Gelişim Merkezi Derneği(SAGEM), haftalık toplantılarına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk’un gerçekleştirdiği sunum ile devam etti. DOST-DER konferans salonun gerçekleştirilen...

Google Haberlere Abone ol
SAGEM’DE Tıp fakültesi hastanesi konuşuldu

Samsun Gelişim Merkezi Derneği(SAGEM), haftalık toplantılarına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk’un gerçekleştirdiği sunum ile devam etti.

DOST-DER konferans salonun gerçekleştirilen program, SAGEM Başkanı Kürşat Gündoğdu’nun açılış konuşmasıyla başladı. Gündoğdu, Samsun’un değerlerini tanımak, korumak ve geliştirmek için faaliyetlerini sürdüren SAGEM’in Ondokuz Mayıs üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi hakkında en yetkili ağızdan bilgi almak için böyle bir program düzenlediklerini kaydetti.

BÖLGENİN EN BÜYÜK HASTANESİ

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nin, 3 bin personeli, 975 hasta yatağı ile yaklaşık 5 milyon nüfusa üçüncü basamak sağlık hizmeti veren Karadeniz Bölgesi'nin en büyük hastanesi olduğunu belirten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Mustafa Bekir Selçuk, 2013 yılında 602 bin hastaya sağlık hizmeti sunduğunu kaydetti.

Mevcut binanın fiziki kullanım ömrünün tamamlanması nedeniyle 2008 yılında itibaren iyileştirme çalışmalarına başlandığına, 2013 yılında teşhiş ve tedavi ünitelerinin modernizasyonlarının tamamlandığını da sözlerine ekleyen Selçuk, iyileştirme çalışmalarının özel bütçe ve döner sermaye bütçesinden gerçekleştirildiğini söyledi.

TEK MÜŞTERİ SGK

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, sağlık hizmetlerinin tek alıcısının Sosyal Güvenlik Kurumu olduğunu da belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “SGK’nın fiyat belirlemedeki tutarsızlıklar geleceğe yönelik hedefler belirlememizde ciddi bir risk olarak önümüze çıkmaktadır. Bu riskin etkisini azaltmamız için iyileştirme çalışmalarını yavaşlatmamız veya ara vermemiz gerekebilecektir ki bu hiç arzu edilmeyen bir durumdur. Sağlık Bakanlığı'nın yapmış olduğu sınıflandırmada üniversite hastaneleri 3. basamak sağlık hizmetleri sunmaktadır. 3. sınıf sağlık hizmetleri daha zor ve daha komplike hastalıklarla mücadele etmek demektir. 1. Ve 2. basamak sağlık hizmeti sunan hastaneler uzun süre tedavi görmesi gereken veya genel durumu kötü olan hastaların tedavilerini hastanelerinde yapmak riskini almayıp, işin kolayını seçerek üniversite hastanelerine sevk etmektedirler. Bu nedenle üniversite hastanelerindeki ölüm oranları istatistiki olarak diğer hastanelere oranla daha yüksek görülmektedir. Tedavisi zor ve zaman alan hastaları kabul etmek zorunda kalan hastanemiz bu tedavi süreçlerinde kendi alanlarında yüksek deneyime sahip öğretim üyelerimiz, profesör, doçent ve yardımcı doçent doktorlar tarafında dünyaca kabul edilmiş modern tedavi yöntemlerini uygulayarak hastalarımızı asla yalnız bırakmamaktadır. Elbette hastanemize her gelen hastamızın şifa ile taburcu olması en büyük dileğimizdir. Ancak bunun her zaman böyle olduğunu söylemek mümkün değildir. Bütün tedavi yöntemlerini uyguladığımız halde zaman zaman hastalarımızı kaybettiğimiz doğrudur. Az önce değindiğimiz gibi hastanemizde ölüm oranlarının fazla olması 1. ve 2. basamak hastanelerinin tedavisi zor hastalarını hastanemize sevk etmelerinden kaynaklanmaktadır.”

ON BEŞ BİN KİŞİLİK SİRKÜLASYON

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof Dr. Mustafa Bekir Selçuk, hastanenin günlük olarak on beş bin kişilik bir sirkülasyona maruz kaldığını belirterek, zaman zaman fiziki koşullar ve personelden kaynaklanan temizlik aksaklıklarının olabildiğini, bu eksikliği ise düzeltici ve önleyici faaliyetler sürekli olarak yapıldığını kaydetti.

Selçuk, Samsun’un en büyük fabrikası ölçeğinde ekonomik güce ve fiziki hacme sahip bir hastanenin eleştirilmesinin normal olduğunu ve bu eleştirilerin kendi aksaklıklarını görmek bakımından faydalı olduğunu ifade etti. Selçuk, hastanenin Türkiye’nin en iyi 3. basamak hastaneleri arasında olduğunu vurguladı. CİHAN

Yorumlar