RTÜK Başkanı Dursun: YSK siyasi reklam ve propagandada Türkçe'yi esas alıyor

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, İstanbul'da bir araya geldiği medya temsilcileri ile yaklaşan seçim dönemine ilişkin uygulanacak esasları görüştü.

Google Haberlere Abone ol
RTÜK Başkanı Dursun: YSK siyasi reklam ve propagandada Türkçe'yi esas alıyor

Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, İstanbul'da bir araya geldiği medya temsilcileri ile yaklaşan seçim dönemine ilişkin uygulanacak esasları görüştü. Siyasi reklamlar, tek taraflı yayıncılık ve uygulanacak cezalara ilişkin açıklamalar yapan Dursun, siyasi reklam ve propagandalarda Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Türkçe'yi esas aldığını ancak Türkçe dışında yapılamayacağına ilişkin bir düzenlemesinin de bulunmadığını söyledi.

Küçükçekmece'de Radisson Otel'de düzenlenen 'Seçim Dönemi ve Medya Bilgilendirme Toplantısı'na radyo ve televizyonların temsilcileri ile RTÜK yetkilileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Davut Dursun, Türkiye'nin mahalli seçimler sürecine girdiğini belirtti. Yayın kuruluşlarının ulusal ya da yerel olarak Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından listelendiğini ve müeyyide durumunda bu dosyaları YSK'nın sonuçlandırdığını belirten Dursun, "Meeyyide uygulanıp uygulanmamasına ilişkin kararları YSK sonuçlandırıyor. Bu dosyaya, alınmış olan karara ilişkin herhangi bir temyiz merci söz konusu olmuyor. YSK kararları kesindir ve herhangi bir yere itiraz etme hakkımız da söz konusu değildir." dedi.

Siyasal reklam ve propagandaların Türkçe dışında yerel bir dille yapılabilmesine ilişkin Dursun'un yaptığı değerlendirmede Türkçe dışında bir dille bunların yapılamayacağına ilişkin bir düzenleme olmadığını ifade etti. Dursun, "En çok merak edilen konu tahminim siyasal reklam ve propagandaların Türkçe dışında yerel bir dille yapılıp yapılamayacağı meselesidir. YSK Türkçe'nin esas olduğunu ifade ediyor ama Türkçe dışında yapılamaz şeklinde de bir düzenlemesi söz konusu değil." şeklinde konuştu.

'PARTİNİN YAYIN ORGANIYMIŞ GİBİ HAREKET ETMEK DOĞRU DEĞİL'

Davut Dursun, televizyon ve radyo yayınlarında seçim döneminde fırsat eşitliği ve yanlı yayın konusuna ilişkin değerlendirmeler de bulundu. YSK'nın bu konuda belli bir hassasiyet gösterdiğini hatırlatan Dursun, "Siyasal partiler ve demokratik baskı grupları arasında belli bir dengenin sağlanmasına yönelik bir yayın ilkemiz var. Buna ilaveten YSK partiler arasında bir fırsat eşitliği sağlanması vurgusu var. Bu çerçevede yine tek yanlı, sadece bir partinin siyasi yayın organıymış gibi hareket etmenin YSK'nın ilkelerine ters düştüğünü hatırlatmam gerekiyor. Çünkü yayın kuruluşları bir kamu görevi yapıyor, bir siyasi partinin yayın organıymış gibi hareket etmelerinin doğru olmayacağını ifade etmem gerekir." diye konuştu.

Dursun, yayın kuruluşlarına uygulanan müeyyidelerle ilgili de bir anekdot aktardı. Konuşması öncesinde bir yayın kuruluşu sahibinin kendisini aradığını ve gıda takviyesi reklamı ile ilgili konuda uygulanan cezalardan şikayet ettiğini belirtti. Dursun, "Bunu bırakın diyorum, bana söylediği şu: Hocam yemin billah ediyorum haftaya bitiriyorum. O haftaya dediğimiz şey bir türlü bitmiyor. Şu kadar ceza geldi, ben bunu nasıl ödeyeceğim, diyor. Yayın gibi bir toplumsal faaliyeti konulmuş ilkelere uygun yapmak zorundayız. O nedenle belli yayın kuruluşlarında sıkça yer verilen gıda takviyesi ile ilgili programlar gizli reklam olmaklığı nedeniyle müeyyide uygulanıyor. Bir bakıyorsunuz program sağlık programı ama baştan sona belli bir ürünü tanıtmaya yönelik. Bu, dünyanın her yerinde gizli reklamdır." ifadelerini kullandı.
CİHAN

Yorumlar