Romanya Cumhurbaşkanı Basescu onuruna Köşk’te akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu’nun onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi.

Google Haberlere Abone ol
Romanya Cumhurbaşkanı Basescu onuruna Köşk’te akşam yemeği

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Romanya Devlet Başkanı Traian Basescu’nun onuruna Çankaya Köşkü’nde resmi akşam yemeği verdi. Yemekte, Türkiye ile Romanya’nın müttefik olmanın yanı sıra stratejik ortak haline geldiğine vurgu yapıldı.

Bir dizi temaslarda bulunmak üzere Türkiye’ye gelen Romanya Cumhurbaşkanı Basescu onuruna Çankaya Köşkü’nde akşam yemeği verildi. AB Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yanı sıra yemeğe, TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Yılmaz’ın da yer aldığı iş dünyasından çok sayıda isim katıldı. Cumhurbaşkanı Gül, yemekte yaptığı konuşmada, Romanya Devlet Başkanı Basescu’nun iki yıl önce ülkemizi ziyareti sırasında ilişkilerin stratejik ortaklık seviyesine yükseltildiğini, böylelikle Karadeniz üzerinden birbirine komşu olan Türkiye ve Romanya’nın, güvenilir birer müttefik olmanın yanı sıra stratejik ortak haline geldiğini vurguladı.

“AVRUPA BİRLİĞİ, İŞ BİRLİĞİMİZİN ÖNEMLİ BİR VEÇHESİDİR”

Romanya ile stratejik ortaklığı, önümüzdeki dönemde de müşterek değerler ve karşılıklı yarar temelinde sürdürmek kararlılığında olduklarını belirten Cumhurbaşkanı Gül, “Ortak değerler ve çıkarlar temelinde ülkelerimizi buluşturan NATO’nun yanı sıra, Avrupa Birliği de iş birliğimizin önemli bir veçhesidir.” dedi. Öte yandan Gül, Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü, Karadeniz Sinerjisi ve Romanya’nın halihazırda dönem başkanlığını yürüttüğü Güneydoğu Avrupa İş birliği süreci çerçevesinde iş birliğinin güçlü şekilde sürdürüldüğünü ifade etti. Cumhurbaşkanı Gül, yoğun ve çok boyutlu iş birliğinin yansıması olarak, Romanya’nın, Balkanlardaki en büyük ekonomik ortak konumunda olduğunu dile getirdi. İki ülke ticaret hacminin 6 milyar dolar düzeyinde olduğunu ve Romanya’da 7 bine yakın Türk firmasının faaliyet gösterdiğini söyleyen Gül, 5 milyar doları geçen yatırımlarıyla Türk iş adamlarının, Romanya’da önde gelen yatırımcılar arasında yer aldığını bildirdi.

ROMANYA CUMHURBAŞKANI’NDAN ÜLKESİNDEKİ TÜRKLERE ÖVGÜ

Romanya Devlet Başkanı Basescu da yaptığı konuşmada, Türkiye’de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Basescu, iki ülke ilişkilerinin dayanışma ve güven temelinde, Türkiye’nin AB üyelik sürecindeki çabalarını devamlı ve açık bir şekilde desteklediklerini kaydetti. Romanya Devlet Başkanı Basescu, iki ülke arasında ekonomi, tarım, enerji ve kültür alanında imzalanan anlaşmaların, Türkiye-Romanya ilişkilerinin özel ilişkiler olduğunu teyit ettiğini söyledi. Basescu, ‘‘Romanya’daki Türk azınlığının takdir ve sempati ile karşılandığını da belirtmek isterim. Bu bağlamda, 1989 senesinden sonra, Romanya Parlamentosu’nda aralıksız bir şekilde Türk topluluğun temsilcilerinin bulunması bir örnek teşkil etmektedir. Türk topluluğu mütevazı ve çalışkan tavırlarıyla ülkemizin refahının artması ile bölgesel ve uluslar arası profilinin güçlenmesine katkıda bulunmaktadır.’’ şeklinde konuştu. Konuk cumhurbaşkanı ayrıca Türk işadamlarından da övgüyle söz etti. CİHAN

Yorumlar