Roman derneği barınma ve eğitim sorununa el atacak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Romanların sorunlarını dile getirmek ve çözüm yolları bulmak için kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği yönetimi, Roman vatandaşları ziyaret etti. Dernek Başkanı Rıza Demir hedeflerinin Romanların barınma...

Google Haberlere Abone ol
Roman derneği barınma ve eğitim sorununa el atacak

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Romanların sorunlarını dile getirmek ve çözüm yolları bulmak için kurulan Batı Karadeniz Romanlar Derneği yönetimi, Roman vatandaşları ziyaret etti. Dernek Başkanı Rıza Demir hedeflerinin Romanların barınma ve eğitim sorunun çözülmesi olduğunu söyledi.

Heyet ilk olarak 25 Aralık'ta evi yanan ve sokakta yaşam mücadelesi veren Nejla Kandemir'le görüştü. Nejla Kandemir, evlerinin yanmasının ardından çok zor durumda kaldıklarını ve başkasınını evinde kalarak yaşamlarını sürdürdüklerini ifade etti. Dernek başkanı Rıza Demir ise amaçlarının Roman vatandaşlara ait bir toplu konut projesi gerçekleştirmek olduğunu söyledi. Demir,"Amacımız bu çocukları topluma kazandırmak. Yıkılması gereken evlerde yaşamalarını gönül rızası gösteremeyiz. Ama maalesef geçim sıkıntıları olduğu için, normal vatandaşlar kirasını ödeyemez diyerek, görüntü karmaşalığı olduğu için kiralık ev bile vermiyorlar. Biz bunların öncüsü olarak elimizden gelen yardımı resmi kurum ve kuruluşlarla görüşerek bunlara toplu konut sağlamayı istiyoruz. İnşallah başarılı olacağız. Okula gitmesi gereken çocuklar bir şeyler satmaya çalışıyorlar. Onlar mendil satarken başlarına bir şey gelse bunun suçu kimde? Suç değil bunlar. Mecbur oldukları için bu işi yapıyorlar. Okula gitmesi gereken çocuk aileden görmediği için yolda sokakta geziyor. Devletimizden daha toplumsal yaşam düzeyi istiyoruz. İnşallah taleplerimiz karşılanır yoksa bu çocuklar toplumumuza zehir saçılıyor. Ereğli' de köylerde dahil 4 bin roman yaşıyor. Yüzde ellisi aynı. Bu şekil kırık dökük yıkılması gereken evlerde yaşıyorlar. Çocuklarımız için dernek olarak gerekeni yağacağız" dedi.

BURADA YAŞAMAK BİZLERİN HAKKI DEĞİL

Romanların yaşadığı camları, kapıları kırık, suyu ve elektriği olamayan evleri gezen Demir, 'Burada yaşamak bizim hakkımız değil. Yaşadığımız yerleri gördünüz. Cam kapı pencere. Bu evlerin aslında hepsinin yıkılması gereken yerler olduğunu kendinizde gördünüz. Evler kullanılmaz bir halde. Ama bizim halkımız kira bulamadığı için kirayı ödeyemediği için mecburu kalıp burada yaşamlarını devam ettiriyorlar. Ne yemek yapabilecekleri bir mutfakları, ne de banyo yapacak bir durumları var. Bu çocuklar da büyüdüklerinde herkes gibi askere gidecekler. Burada yaşamak bizim hakkımız değil." diye konuştu.

CİHAN

Yorumlar