Reyhanlı patlaması dosyası bu kezde Hatay'dan Adana'ya gönderildi

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde 53 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan patlamanın yıl dönümünde mahkeme karmaşası yaşanıyor. Adana'da patlama ile ilgili dava Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılma kararı ile Hatay'a...

Google Haberlere Abone ol
Reyhanlı patlaması dosyası bu kezde Hatay'dan Adana'ya gönderildi

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde 11 Mayıs 2013 tarihinde 53 vatandaşımızın ölümüyle sonuçlanan patlamanın yıl dönümünde mahkeme karmaşası yaşanıyor. Adana'da patlama ile ilgili dava Özel Yetkili Mahkemelerin kapatılma kararı ile Hatay'a gönderilmişti. Ancak davaya sayılı günler kala yetkisizlik kararı ile dava yeninden Adana Mahkemelerine gönderildi.

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde meydana gelen 2 ayrı patlamada hayatını kaybeden 53 vatandaştan biri olan Oğulcan Tuna'nın ailesinin Avukatı Hatice Can, davanın olayın yıldönümüne sayılı günler kala yeniden Adana'ya gönderilmesinin hukuki bir dayanağı olmadığını söyledi. Davanın Adana ve Hatay arasında gidip gelmesinin hukuka uygun olmadığını altını çizen Avukat Can, özel yetkili mahkemelere ilişkin yasanın çok açık olduğunu, yasada olayın gerçekleştiği ilde davanın görülmesine karar verilmesi gerektiğinin açıkça belirtildiğine vurgu yaptı.

Avukat Hatice Can, davanın Adana’da görülmesine itiraz edeceklerini de aktararak, “Reyhanlı patlaması 11 Mayıs 2013 tarihinde oldu. Türkiye’nin en büyük ve en kanlı patlamasıydı. Dava özel yetkili mahkeme sıfatıyla Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde açılmış, ilk duruşmada orada görülmüştü. İddianamenin ilk sayfalarında çok önemli bir ihbardan söz ediliyordu ve bu ihbar patlamanın olacağının bilinmesiydi. Ancak devletin bu duyuma ilişkin bir çabası olmamıştı. Davanın birinci yılı yaklaştı, 52 kişi can vermişti bende katledilenlerden Oğulcan Tuna’nın ailesinin avukatıyım. Davada bizi tatmin etmeyen şeyler var. Bizi tatmin etmiyor çünkü biz kamuoyunda çeşitli haber kanallarında çıkanların aksine iddianamede bunların hiçbirini görmüyoruz. ÖYM’lerin kaldırılmasıyla dava Adana’dan Hatay 1. Ağır Ceza Mahkemesine gönderildi. Dava kabul edildi ve duruşma günü olarak 26 Mayıs tarihine gün verildi. Ancak dün UYAP’a düşen bir kararla baktık ki, 1.Ağır Ceza Mahkemesi davayı yeniden yetkisizlik kararıyla Adana’ya göndermiş. Bu kararın hiçbir hukuksal dayanağı yok maalesef” dedi.

'SANIKLARIN YARGILANMAMASI DÜŞÜNCESİ VAR DİYE DÜŞÜNÜYORUM'

ÖYM’leri kaldıran yasaya göre davaların olayın gerçekleştiği ilde görülmesinin gerektiğini belirten Can şöyle konuştu: “ÖYM’lerin kaldırılmasıyla beraber suç işlenen ilin Ağır Ceza Mahkemeleri davaya bakmakla yükümlü oldu. Bu davanın burada görülmesi gerekiyor, itiraz yolu açık bir karardır, ben itiraz edileceğini düşünüyorum bu karara. Adana’da kabul eder mi bu davayı, ondan emin değilim açıkçası ama, yargılama yerinin Antakya olduğunu, katliamı gerçekleştirenlerin yargılanması gerektiğini düşünüyorum."

Bazı davaların güvenlik gerekçesiyle Adalet bakanlığı tarafından başka illere alındığını ancak bunda böyle bir durumun da olmadığını ifade eden Av. Hatice Can; “Bazı yargılamalar Adalet Bakanlığı kararıyla başka ile alınabiliyor. Bunda o da yok. Adana bakmalı diye bir yetkisizlik kararı verilmiş. Halbuki yasa çok açık. Karar aşamasındaki dosyalar bile Antakya’ya geldi ve kabul edildi, bu dosyanın Adana’ya gönderilmesine bakarak, dosyadaki sanıkların yargılanmaması düşüncesi var diye düşünüyorum” dedi. CİHAN

Yorumlar