Rektör yeni bir cihaz geliştirdi, yangında korkuluklar kendiliğinden açılacak

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, yangınlarda demir pencere korkuluklarının açılmamasından dolayı yaşanan faciaların önüne geçmek için bir aparat geliştirdi.

Google Haberlere Abone ol
Rektör yeni bir cihaz geliştirdi, yangında korkuluklar kendiliğinden açılacak

Bursa Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Sürmen, yangınlarda demir pencere korkuluklarının açılmamasından dolayı yaşanan faciaların önüne geçmek için bir aparat geliştirdi. Sistem sayesinde demir pencere korkulukları ısı ve dumana duyarlı olarak kendiliğinden açılacak. Bu sayede insanlar yangın ve deprem gibi durumlarda rahatlıkla kendini dışarı atabilecek.

Acil durumlarda pencere korkuluğu manuel veya otomatik olarak açan bir aparat tasarımı Rektör Ali Sümen başkanlığında BTÜ Doğa Bilimleri Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, Makine Mühendisliği bölümü ekibi tarafından geliştirildi. Uludağ Üniversitesi (UÜ) Teknoloji Transfer Ofisi ile Teknoloji Geliştirme Bölgesi (ULUTEK) tarafından düzenlenen Bilim ve Teknoloji Haftası etkinliklerinde projesini sergileyen Rektör Sürmen, aparatı seri üretime kazandırdığında 100-150 liraya satılabileceğini söyledi. Aparatın bir ucu demir korkuluğa diğer ucu ise duvara monte ediliyor. Yangın anında aparat demir korkuluğun bir ucunu kendiliğinden açarak kapı vazifesini görmesini sağlıyor.

Kırk yıllık rüyasını son Çorum faciasından sonra hızlandırdığını söyleyen Rektör Prof. Dr. Ali Sürmen, özellikle yangınlara karşı çok önemli bir adım attıklarını belirterek, şu bilgileri verdi: “Özellikle hırsız ve dışarıdan yabancıların girmesini önlemek için konular demir pencere korunakları, yangın gibi acil durumlarda facia ile sonuçlanabiliyor. En son iki ay kadar önce Çorum’da hamile bir anne, baba ve iki çocuğu maalesef bu şekilde pencere korkuluğunun önüne kadar geldiler, ama maalesef dışarı çıkamadan yanarak can verdiler. Bundan da yola çıkarak bu aparatı geliştirdik.”

Projenin 40 yıllık rüyası olduğunu anlatan Sürmen, “Bu esasında yaklaşık 40 yıldır aklımda olan bir proje idi. Bunu aşama aşama devreye soktuk ve nihayet çalışabilen bir ürün haline geldi. Artık yangın esnasında eğer kazazede şuuru yerindeyse, paniklemez kendisi açabilecekse eliyle açabilecek. Eğer açamazsa sıcaklık sensörü belli bir sıcaklığın üzerinde korkuluğu açabilecek. Eğer o da olmazsa duman sensörü devreye girecek ve demir korkuluğu açabilecek. Bu şekilde pencere adeta bir kapı gibi açılabilecek. Dışarıdan müdahale edenler de onları kurtarma imkanı bulacak. Veya kendileri bu şekilde kurtulacak. Duvara yerleştiriliyor ve bir ucu da korkuluğa bağlanarak yangın anında pencere korkuluğunu açacak. Bu düzenek korkuluğu açmak için düzenlendi. Aparat çok kullanışlı. İnşallah projeye sahip çıkılır.”

İnsanlar tarafından hırsızların veya yabancıların evlerine girmemesi için özellikle alt katların pencere ve balkonlarına koydukları demir korkuluklar, yangın ve deprem gibi durumlarda geçit vermez oluyor. Özellikle yangında kendini pencereden dışarı atacakken, demir korkuluklardan dolayı mahsur kalıyor. Çorum’da geçtiğimiz günlerde yaşanan ve bir ailenin yanarak can vermesine neden olan pencere korkulukları bundan sonra bu aparatla tehlike olmaktan çıkacak. CİHAN

Yorumlar