Ramazan'da yola çıkacaklara uzmanından önemli uyarılar

Yaz ile birlikte tatil dönemi başladı ve yollar yine tatilcilerle dolup taşıyor. Okulların tatile girmesi ile ve tatil dönemi ile birlikte bir çok insan köyü, akrabalarının yanı veya tatil merkezlerine doğru yola çıktı. Bunun yanında Ramazan...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan'da yola çıkacaklara uzmanından önemli uyarılar

Yaz ile birlikte tatil dönemi başladı ve yollar yine tatilcilerle dolup taşıyor. Okulların tatile girmesi ile ve tatil dönemi ile birlikte bir çok insan köyü, akrabalarının yanı veya tatil merkezlerine doğru yola çıktı. Bunun yanında Ramazan ayının da tatil ve yaz sıcaklarına denk gelmesi, trafikte sürücülerin daha da dikkatli olmasını gerekli kılıyor.

Özellikle tatil döneminin yanı sıra dini bayramlar için de yollara çıkacak olan sürücüler için işin uzmanından çok önemli uyarılar yapılıyor. Özellikle yaşanan bunca kazanın teknik araştırmalarına göre kaza nedeninin neredeyse yüzde yüze yakınının insan kaynaklı olması bu önlemleri daha da önemli kılıyor.

RAMAZAN DA GÜVENLİ SÜRÜŞ

Adalet Bakanlığı Trafik kazaları bilirkişisi ve Uluslararası Yol Emniyeti Uzmanı Mert İntepe, Ramazan'da araç kullananlara önemli uyarılarda bulundu. Müslümanlar için kutsal olan Ramazan'da oruç tutan insanlar için trafiğin daha da dikkat gerektirdiğinin altını çizen Mert İntepe, sıcak hava ve orucun sürücü üzerinde yaptığı etkiler birleştiğinde riskin arttığını kaydetti.

Ramazan ayında uyku ve yemek düzeninin değişmesinin bile kendi başına trafik ortamının riskli bir hale gelmesi için yeterli olduğunu kaydeden İntepe, Ramazan'da ‘güvenli sürüş’ için şu uyarılarda bulundu: “Uyku düzeninizi mutlaka sahura göre ayarlayın ve günde 7-8 saat uyuyun. Sürüş esnasında zinde olduğunuzdan emin olun. Yorgunluk, oruç olduğunuz günlerde karşılaşacağınız en büyük zorluk olacaktır. Oruç; sürücü üzerinde dalgınlık, dikkat kaybı, aşırı stres gibi etkilerinin yanı sıra halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, görüş açısı ve muhakeme yeteneğinin azalması gibi olumsuzluklar oluşturabilir. Orucun olası etkilerini göz önüne alarak daha dikkatli araç kullanmalısınız. Bu etkiler öğleden sonra ve akşam saatlerinde artacaktır.”

Sürücülerin kendi gibi karşıdakinin de oruçlu olabileceğini göz önünde bulundurması gerektiğinin altını çizen Mert İntepe, buna göre biraz daha hoşgörülü olunması gerektiğini söyledi.

Ramazan ayında trafikteki sürücü ve yayaların daha aceleci, sinirli, bazen dikkatsiz olabileceğinin altını çizen trafik kazaları bilirkişisi ve uluslararası yol emniyeti uzmanı Mert İntepe, “Bu durumda sakin olunuz ve kesinlikle tartışmaya girmeyiniz. Trafikte olma ve çalışma zamanlarınızı planlayınız, profesyonel olun. Sürücülerin iftara 1-2 saat kala daha dikkatli olmaları gerekir. Mümkünse son 1 saatte araba kullanmayın. Uzun yolculuklarda daha sık mola verin. Mümkünse gece sürüş yapmayın. Araç kullanmadan önce spor yapmayın. Takip mesafesi, hız limitine uyun, kavşaklardaki geçiş kurallarına özen gösterin ve zaman baskısı altında araç kullanmayın.” şeklinde uyarılarda bulundu.

CİHAN

Yorumlar