Ramazan mahyaları camileri süslemeye başladı

Ramazan ayına sayılı günler kala İstanbul'daki camiler de mahyalarla süslenmeye başlandı. Özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı camiler, 40 yıllık ustaların elinden çıkan sanat eseri mahyalarla Ramazan'a hazırlandı. 38 yıldır...

Google Haberlere Abone ol
Ramazan mahyaları camileri süslemeye başladı

Ramazan ayına sayılı günler kala İstanbul'daki camiler de mahyalarla süslenmeye başlandı. Özellikle Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı camiler, 40 yıllık ustaların elinden çıkan sanat eseri mahyalarla Ramazan'a hazırlandı. 38 yıldır mahya ustalığı yapan Kahraman Yıldız'ın önderliğinde hazırlanan bir birinden güzel mahyalar minarelerin arasında yerini aldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi Kahraman Yıldız'ın başında bulunduğu ekibe bir yıl boyunca mahya hazırlattı. Başta Eyüp Sultan ve Sultanahmet Camii olmak üzere selatin camileri için hazırlanan mahyalar asılmaya başlandı. Ekip, bugün Eyüp Sultan Camii'ndeydi. Yaklaşık 2 ay süren çalışmanın ardından hazırlanan 'Merhaba Ya Şehri Ramazan' yazılı mahya, minareler arasında yerini aldı. Mahyadaki yazının Ramazan boyunca 4 kez değişeceği belirtildi.

Son hazırlıklarını tamamlayan Yıldız ve ekibi, Eyüp Sultan'a mahyayı astı. Mahyaları 'göğe yazı yazma sanatı' olarak değerlendiren Kahraman Yıldız, "Ramazan'da bizim de bir katkımızın olması bizi mutlu ediyor. En azından camilerimizde göklere yazı yazarak güzel mesajlar vermeye çalışıyoruz. Mahya ışıkları güzel bir olaydır." dedi.

Mahyalarda Din İşleri Yüksek Kurulu'nun vermiş olduğu veciz sözlerin yer aldığını belirten Yıldız, "Seçmiş olduğumuz sözler var. Bu da camilerin büyüklüğüne göre ve günün anlamına göre değişiyor. Bu sene kimsesizlerle ilgili bir yazı geldi. Onu da ikinci ya da üçüncü yazı da işlemeye çalışacağız. Eyüp Sultan Camii'ne şu anda 'Merhaba Ya Şehir Ramazan' yazıyoruz. Sultanahmet Camii'ne 'Hoşgeldin On Bir Ayın Sultanı', Eminönü Yeni Cami'ya 'Oruç Tut Sıhhat Bul', Süleymaniye Camii'ne 'Ey Oruç Tut Bizi', yarın da Bursa Ulu Cami'ye gideceğiz ve araya da 'Hoşgeldin Ya Ramazan' yazacağız." şeklinde konuştu.

Farklı ülkelerden mahya talepleri geldiğini anlatan Yıldız, "Biz sadece Vakıflar'ın ukdesinde bir ekibiz. Talep çok geliyor, hatta yurtdışından bile talep geliyor. En son Kıbrıs'tan geldi. Farklı yerlerden aradılar. Daha önce Almanya aradı. Fransa aramıştı. Kuzey'den aradılar. Türkmenistan'dan aradılar. Rusya'dan aradılar. Buralardan da mahya istiyorlar." ifadelerini kullandı.

Mahyanın 400 yıllık bir sanat olduğunu hatırlatan Yıldız, "Gökyüzüne yıldızlarla yazı yazma sanatıdır. Dünyanın hiç bir yerinde görsel yayın olmadığı zamanlarda, gazetenin, televizyonun olmadığı zamanlarda mahya vardı." diye, mahyanın özelliğine dikkat çekti.

Uzun bir çalışmanın ardından mahyanın hazırlandığını kaydeden Yıldız, şöyle devam etti: "İki minare arasındaki mesafe önemli. İki minare 25 metre, 2 şerefe 8 metre olduktan sonra yazı yazabiliyoruz. Malzemelerimizi bulduğumuz sürece de 2 ay gibi bir süreç var. Mahya takımı hazırladıktan sonra da bir günde yazı yazıp asabiliyoruz. Ama takım bizim elimizde kalıyor. Her sene ampüllerin yeri değişerek farklı yazılar yazabiliyoruz."

Mahya konusunda yeni ustalar yetiştiğine dikkat çeken Yıldız, "Eski ustalarımız var. Geçen sene Vakıflar Genel Müdürlüğü kadro açtı. 4 yeni arkadaş ekibe katıldı. Bu yeni arkadaşlarımız da yetişirse bir şekilde bu Osmanlı sanatı, mahyalar devam etmiş olacak." dedi.

36 yıldız mahya işi ile uğraştığını söyleyen İlyas Tosyalı da, "36 yıldır mu mesleği yapıyorum. Ramazan öncesi mahyaları atölyemizde hazırlıyoruz. Ramazan geldiği zaman yazılarımızı her camide 4 sefer olmak üzere değiştiriyoruz. Eyüp Sultan, Sultanahmet Camii, Süleymaniye ve Eminönü Yeni Cami var. Her takım yaklaşık 2 ayımızı alıyor. Bazı tamirat işleri de oluyor onlara da araya katıyoruz. Özel talepler de geliyor ancak biz Vakıflar'a bağlı olduğumuz için cevap veremiyoruz. Ekibe yani 4 kişi katıldı inşallah bu sanat devam edecek." şeklinde konuştu.

CİHAN

Yorumlar