Psikolog Esen: Sigarayı bırakma isteği geldiği an bırakılmalı

Denizli Devlet Hastanesi Psikoloğu Önder Esen, içmenin aksine sigarayı bırakmak için de geçerli ve güçlü sebepler olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Psikolog Esen: Sigarayı bırakma isteği geldiği an bırakılmalı

Denizli Devlet Hastanesi Psikoloğu Önder Esen, içmenin aksine sigarayı bırakmak için de geçerli ve güçlü sebepler olduğunu söyledi. Sigara içme kişinin kendi tercihi olarak görülse de aslında içine düşülen bir tuzak olduğunu söyleyen Esen, günde bir paket içen birinin yıllık ortalama 3 bin 500 lira harcadığını vurguladı: “İçenlere neden içtiğini sorduğumuzda, aldığımız cevaplar genelde benzer oluyor. ‘Sıkıntılarıma iyi geliyor’, ‘Öfkemi yatıştırıyor’, ‘Kendimi daha rahat hissediyorum’ gibi cevap alıyoruz. Sigara içen kişiler açısından baktığımızda gerçekten iyi nedenler ve böyle faydalı bir şeyse herkese tavsiye etmek gerekir. Sigara içmeyenler bu zevklerden mahrum kalmasın, onlar da başlasın diye düşünmek lazım. Oysa tam tersi, hiçbir tiryaki bu tavsiyelerde bulunmuyor. Aksine sigarayı bırakmak istiyor. 'Neden bırakmak istiyorsun?' diye sorduğumuzda da, ‘Sağlığıma zarar veriyor’, ‘Toplumda hoş karşılanmıyor’, ‘Çocuklarıma, torunlarıma kötü örnek olduğumu düşünüyorum’ gibi benzer cevaplar alıyoruz.”

'SİGARAYI BIRAKMAK İÇİN RİSK ALIN'

Sigarayı bırakmak isteyenlerin, içme sebeplerinden vazgeçmeyerek risk almadığını dile getiren Psikolog Esen, bırakma isteği geldiği an hemen bırakılması gerektiğini ifade etti: “Sigarayı bırakma nedenleri ne kadar sağlam olsa da içme nedenlerinin yanıltıcılığı nedeniyle risk almaktan vazgeçemiyoruz. Uyguladığımız psikoterapilerde, bu yanılgıların farkına varmasını sağladığımız bağımlıların sigarayı daha kolay bıraktığı ve bu kararlarından dolayı da oldukça memnun kaldığını gözlüyoruz.”

'TUZAKLARIN SİZİ KANDIRMASINA İZİN VERMEYİN'

Önder Esen, sigarayı bırakmak isteyenlere şu tavsiyelerde bulundu: “Bundan sonra hayatınıza sigara içen birisi olarak devam etmek istemediğinizi düşünün ve yüksek sesle ifade edin. Karar verin. Unutmayın, bu sizin tercihiniz. Kendiniz için bir şeyler yapma kararı veriyorsunuz. Sigara bırakma günü belirleyin. Korkmayın, birçok kişi kurtulmayı başardı ve çok memnun. Biraz cesur olursanız siz de başarabilirsiniz. Sigaradan kurtulmak, bugüne kadar yaptığınız en iyi iş olabilir. Hayatınıza yenilikler girecek, kendinize güven gelecek, spora başlayacaksınız. Zorlandığınız anlarda sağlığınızın her geçen gün daha iyiye gittiğini, ekonomik kazançlarınız olduğunu düşünün. Bırakma sürecinde tekrar başlamanız için tuzaklar karşınıza çıkacak; uyanık olun ve sizi kandırmasına izin vermeyin. Sigarayı bıraktığınızda sorunlarınız ortadan kalkmayacak, sadece sorunlarınızla sigara kullanmadan başetmeyi öğreneceksiniz.” CİHAN

Yorumlar