Proje yarışmasını kazananlar ödüllendirildi

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) 45’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Google Haberlere Abone ol
Proje yarışmasını kazananlar ödüllendirildi

Mersin Üniversitesi’nde (MEÜ) gerçekleştirilen Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) 45’inci Ortaöğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nda ödüller sahiplerini buldu.

Bu yıl 45’incisi yapılan yarışmaya Mersin Bölgesi’nde bin 182 proje başvurdu. Mersin bölgesinde yer alan 8 ilden ve KKTC’den gelen projelerden 100 tanesi jüri tarafından bölge sergisine çağırıldı. 17-19 Mart tarihlerinde devam eden sergide yeniden değerlendirilen projelerden dereceye girenler, MEÜ Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle ödüllendirildi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan tören, İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü öğrencilerinin, sergi sırasında elde ettiği fotoğraflar katılımcılarla paylaşılması ve Devlet Konservatuvarı öğrencilerinin verdiği mini konserle sürdü.

MEÜ Rektörü Prof. Dr. Süha Aydın, törende yaptığı konuşmada, yarışmaya katılan proje sayısının öğrencilerin ne kadar gayretli olduğunu gösterdiğini kaydetti. Önemli olanın yarışmaya katılmak olduğunu söyleyen Prof. Aydın, bu yıl 100 proje içine giremeyen projelerin daha güçlü biçimde gelebileceğini bildiklerini aktardı. Yarışmaya başvuru yapan herkesi kutlayan Prof. Aydın, bunun kendilerine mutluluk verdiğini söyledi. Öğrencilere seslenen Aydın, “Hepiniz ödüle layık çocuklarsınız, geleceğin bilim insanları sizlerden olacak. Ama asla geriye bakmayın. Lütfen hep ileriye doğru gidin.” dedi. Bilim alanında pek çok değişikliğe şahit olduğunu ifade eden Prof. Aydın, özellikle teknolojideki ilerlenmelere dikkat çekti ve gelecekte neler olabileceğini tahmin etmenin zor olduğunu aktardı. Günümüzde bilgiye istendiği an ulaşma imkanına sahip olunduğunu belirten Prof. Aydın, “Bu bilgiden faydalanma ve bir şeyler üretme şansına sahibiz. Üniversiteler, okuduğunuz okullardan sonra geleceğiniz bilim yuvaları ama alacaklarınız, artık hocalarınızın verdiğiyle sınırlı değil, ne kadar bilgi isterseniz o kadarına ulaşma gücüne sahipsiniz.” şeklinde konuştu.

İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül de TÜBİTAK’ın, güncel ve güçlü bilginin okullara sistemli olarak ulaşmasına hizmet ettiğini söyledi.
TÜBİTAK’tan aldıkları her desteğin Mersin’e güç olarak geri döneceğini kaydeden Gül, "Bizler güçlü bir Mersin’le ülkemize ve dünyaya hizmet etmeliyiz.” dedi.

TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu ise proje değerlendirmelerinin jüri üyelerince titizlikle yapıldığını vurgulayarak, ”Jüri üyelerimiz, projenin hangi ilden geldiğine bakmaksızın sadece projeleri değerlendirdi. Belirli değerlendirme kriterleri üzerinden puanlamalar yapılarak bir sıralama oluşturuldu. Değerlendirmenin mümkün olduğu kadar objektif olması için elimizden gelen gayreti gösterdik.” diye konuştu.

Öğrenciler adına söz alan Gaziantep Şahinbey Bilim ve Sanat Merkezi öğrencilerinden Esin Keyiflim, TÜBİTAK Bölge Sergisi’de bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti. Keyiflim, sergide üç gün boyunca pek çok deneyim yaşadığını ve yeni kişiler tanıdığını belirterek, “Burada tanıdığım birçok kişinin de yaşamasını istediğim, pek çok deneyim yaşadım ve burayı çok sevdim. Burada ilgi duyduğumuz konularla ilgili ürettiğimiz projeleri sergiye ziyarete gelen kişilerle paylaşıyoruz. ‘bilgi paylaştıkça çoğalır’ sözü üç gün boyunca yaptığımız etkinliği özetliyor.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından ödüllerin takdimine geçildi. İlk olarak en fazla danışmanlık yapan öğretmen Kemal Öztürk ve en fazla proje başvurusu yapan okul Eyüp Aygar Anadolu Lisesi’ne ödülleri Prof. Çömelekoğlu tarafından verildi. Birinci seçilen proje sahipleri ve danışman öğretmenlere belge ve ödülleri ise protokol üyeleri tarafından verildi.


CİHAN

Yorumlar