Prof. Orhan: Glokom’u hafife almayın, gözünüzü kaybedebilirsiniz

Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen 'Glokom' milyonlarca insanın gözlerini tehdit ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Orhan: Glokom’u hafife almayın, gözünüzü kaybedebilirsiniz

Halk arasında göz tansiyonu veya karasu hastalığı olarak bilinen 'Glokom' milyonlarca insanın gözlerini tehdit ediyor. Glokomun, görme kaybı nedenlerinin başında geldiğini belirten Prof. Dr. Mehmet Orhan, hastalığın tedavi edilebilir olduğunu söyledi.

Ankara’da özel bir hastanenin göz hastalıkları bölümü uzmanlarından Prof. Dr. Mehmet Orhan, göz sağlığını en fazla tehdit eden hastalıkların başında gelen glokom hakkında bilgi verdi. Glokom hastalığının, görme kaybı nedenlerinin başında gelen bir hastalık olduğunun altını çizen Prof. Orhan, şunları söyledi:

“Glokom; göz içi sıvısının göz içindeki drenaj-boşaltım kanallarından yeterince drene edilememesi veya sıvının göz içinde rahat dolaşamaması sonucunda, göz içinde meydana gelen yüksek basıncın görme sinirinde hasar oluşturması, bunun sonucunda görme alanının daralması ve görme kaybının ortaya çıkmasıdır. Gözün anatomik yapısına göre dar açılı ve geniş açılı olmak üzere farklı mekanizmalar glokoma neden olmaktadır. Çocuklarda, özellikle yeni doğan döneminde ortaya çıkan yüksek göz içi basıncı ve glokom, yeni doğan glokomu görme siniri hasarına yol açmaktadır.”

"HER ZAMAN BELİRTİ VERMEYEBİLİR"

Glokom hastalığının tanı ve takibinde klinik muayenenin yanı sıra bazı testler yapıldığını söyleyen Prof. Orhan, hastalığın tedavisine ilişkin şunları söyledi: “Glokomun medikal-tıbbi-ilaç tedavisi, tanıyı takiben ilk başvurulan tedavi yaklaşımıdır ve temel amaç göz içi basıncının düşürülerek görme sinirinin korunmasıdır. Glokomun laser ve cerrahi tedavisi de uygulanmaktadır. Görme sinirinde hasar oluşmadan veya hasar artmadan erken dönemde tedavisinin yapılması esas hedef olmalıdır. Göz içi basıncının ani yükseldiği dar açılı glokom olgularında tıbbi tedavinin yanında bir laser tedavisi olan yag laser iridotomi yapılmalıdır. Glokom, her zaman bulgu ve belirti vermeyebilir. Göz muayenesinde göz tansiyonu ölçümleri ile kolaylıkla anlaşılabilmektedir. Göz basıncı yüksek olan kişilerde aile öyküsü, miyopi, migren, kortizon kullanımı, sigara gibi risk faktörleri de önemlidir.”
CİHAN

Yorumlar