Prof. Kuşoğlu: Çocuklara bayramlarda resim yaptırmakla sanat öğretilmez

Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, sanat eğitiminin küçük yaşlarda başlamasının gerekliliğine vurgu yaparak, “Eğer benim mimar ve mühendislerim sanatı ilkokuldan itibaren öğrenmeye başlasalardı çok daha farklı eserler vücuda getireceklerdi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Kuşoğlu: Çocuklara bayramlarda resim yaptırmakla sanat öğretilmez

Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, sanat eğitiminin küçük yaşlarda başlamasının gerekliliğine vurgu yaparak, “Eğer benim mimar ve mühendislerim sanatı ilkokuldan itibaren öğrenmeye başlasalardı çok daha farklı eserler vücuda getireceklerdi.” dedi. Sanatın, bayramlarda çocuklara resim yaptırmak olmadığını, çocuklara sanata yönlendirmenin bambaşka bir program olduğunu söyleyen Kuşoğlu, "Cumhuriyet bayramında bir cumhuriyet resmi veya bir vazo koymak, onu yaptırmak sanat değildir. Sanat çocuklarımızı medeniyet dairesi içinde yetiştirmektir. Bambaşka bir programdır.” dedi.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi’nce düzenlenen 'Akademik Düşünce Konferansları' kapsamında, Prof. Dr. Mehmet Zeki Kuşoğlu, 'Osmanlı’dan Günümüze Türk İslam Sanatları' isimli bir konferans verdi. Tarihçi Prof.Dr. İlber Ortaylı ile başlayan konferanslar dizisinin ikincisi İKÇÜ’lü akademisyen ve öğrencilerden yoğun ilgi gördü.

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansı, Rektör Prof. Dr. Galip Akhan, Gaziemir Kaymakamı Şerafettin Tuğ, Çiğli İlçe Müftüsü Ahmet Hamdi Başpınar, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Tancan Uysal, Prof. Dr. İbrahim Attila Acar, Prof. Dr. İbrahim Kocabaş, Rektör Danışmanı Taha Aksoy, dekanlar, akademisyenler, idari personel ile öğrenciler izledi.

Sanatın, hayatın her alanında olduğunu, sanatın birçok tarifi bulunduğunu anlatan Prof. Kuşoğlu, hayal olmadan hiçbir şeyin geliştirilemeyeceğini söyledi. Prof. Kuşoğlu, “Sanayicilerle yaptığım bir konferansta, sanatın sanayinin hem arka bahçesi hem de vitrini olduğunu söylemiştim. Sanayiciler, bu zamana kadar öyle bir şey düşünmediğini aktardı. Sizin hayaliniz yoksa bir makine icat etmeniz veya yeni biçimler kazanmanız ancak teknolojide bir makine icat etmeden öteye gitmez. Eğer sanattan nasibinizi aldıysanız yaşadığınız yer güzeldir. Yoksa hapishane duvarlarından ne farkı olabilirdi.” diye konuştu.

Sanat eğitimine küçük yaşlarda başlamanın gerekliliğine vurgu yapan Kuşoğlu, “Eğer benim mimar ve mühendislerim sanatı ilkokuldan itibaren öğrenmeye başlasalardı çok daha farklı eserler vücuda getireceklerdi.” dedi. Kuşoğlu, sanatın, bayramlarda çocuklara resim yaptırmak olmadığını, çocuklara sanata yönlendirmenin bambaşka bir program olduğunu ifade ederek, “İlkokulda çocuklarımızı sanata yönlendirmek, resim ve heykel yapmak demek değildir. Cumhuriyet bayramında bir cumhuriyet resmi veya bir vazo koymak, onu yaptırmak sanat değildir. Sanat, çocuklarımızı medeniyet dairesi içinde yetiştirmektir. Bambaşka bir programdır. Bizde böyle olmadığı için veli gidip öğretmene resimden bırakılır mı diye sorgulayabiliyor. Benim düşündüğüm, sanat eğitiminde çocuğun resim yapması da gerekmiyor. Sanat, müzik eserini dinlemeyi öğrenmesi, bir sanat eserinin karşısında onun ne olup ne olmadığını bilmesidir.” dedi.

Batılı aydının, bütün sanatkârlarını bildiğini, eserlerine sahip çıktığını, bizde ise durumun böyle olmadığını anlatan Prof. Dr. Kuşoğlu, yurt dışında sanata verilen değerin üst seviyede olduğunu, sanatıyla ve sanatçısıyla daima övündüklerini ifade etti. Prof. Kuşoğlu, “Yurt dışına gittiğiniz zaman ilk önce müzelerini gezdirirler. Evlerinde sahip oldukları eserleri ile övünürler. Ama benim üniversitelim üç tane hat sanatçısı ismini, iki minyatür sanatçısı ismini, iki çini üstadı ismini söyleyemez. Mozart, Bach, Beethoven’ın eserleri bilinir, dinlenilir. Bu güzel bir şeydir. Ancak bizim Mehmet, Siyah Kalem’den, Itri’den, yüzlerce makamımızdan kimsenin haberi yok. Bu başkalaşım bizim canımıza okumuş.” diye konuştu.

Konferansın sonunda Prof. Dr. Kuşoğlu’na, Rektör Prof. Akhan tarafından Kâtip Çelebi’nin 400. doğum yılı anısına bastırılan hatıra parası takdim edildi. Ayrıca, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Kuşoğlu’na katılımları nedeniyle teşekkür plaketi sundu.


CİHAN

Yorumlar