Prof. Kırbaşoğlu: Tarihte Müslümanlar diğer din mensuplarıyla birlikte yaşadı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, genel olarak bakıldığında, şu anda İslam dünyasında çok da içaçıcı bir tablonun mevcut olmadığını belirterek, "Tarih boyunca Müslümanlar diğer din mensuplarıyla birlikte yaşadı.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Kırbaşoğlu: Tarihte Müslümanlar diğer din mensuplarıyla birlikte yaşadı

Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, genel olarak bakıldığında, şu anda İslam dünyasında çok da içaçıcı bir tablonun mevcut olmadığını belirterek, "Tarih boyunca Müslümanlar diğer din mensuplarıyla birlikte yaşadı. İslam Medeniyeti Hıristiyan, Musevi ve diğer dinlerden pek çok kişiyi içinde barındırdı." dedi.

Muş Alparslan Üniversitesi’nin davetlisi olarak şehre gelen Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörlüğü'nde, Prof. Dr. Sabahattin Zaim Konferans Salonu'nda 'İlahiyat Camiası İslam Düşüncesinin Neresinde?' konulu konferans verdi. Programın açılış konuşmasını, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat yaptı. Konferansın konusuna dikkat çeken Prof. Polat, “Bugün burada çok önemli bir soruyu sorgulayacağız. Geçmişte, bu soruya cevap verenler çeşitli bedeller ödemek zorunda kaldı Türkiye'de." diye ifade etti.

Konuşmacı Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu'nun da aynı sebeple bedel ödeyen biri olduğunu dile getiren Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, “İnsanlar sıkıntılarla karşı karşıya kalmadıkça fikir üretemiyorlar. Bu yüzden hocamızın burada sunacağı bilgilerin, dinleyenlere ufuk açacağına inanıyorum.” ifadesini kullandı. Ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, öncelikle İslami ilimleri tanımlayarak "İslami ilimler, Kur'an ve Sünnet'le beraber ilerleyen bir yaşam biçimidir." dedi.

"FARKLILIKLARIMIZA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

“İlk yapacağımız şey, İslam geleneğinin tarihi boyunca tüm mezheplere sahip çıkmak. Fikir üretirken de tüm ekol ve fikirleri göz önüne almamız gerekiyor." diyen Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, "Biz mezhep farklılıklarında, bardağın hep boş tarafını görüyoruz. Oysa ortak noktalarımız farklılıklarımızdan çok daha fazla.” ifadesini kullandı.

'Üçüncü Yola Çağrı: Modern-Seküler Yaklaşım ile Geleneksel İslami Yaklaşım Arasında...' konulu ikinci konferansını veren Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu, İslam dünyasının günümüzdeki genel durumunu değerlendirdi. Orta Doğu'da ve diğer İslam ülkelerindeki sıkıntılara dikkat çeken Prof. Kırbaşoğlu, şöyle dedi: “Genel olarak bakıldığında, şu anda İslam dünyasında çok da iç açıcı bir tablo mevcut değil. Tarih boyunca Müslümanlar, diğer din mensuplarıyla birlikte yaşadı. İslam Medeniyet; Hıristiyan, Musevi ve diğer dinlerden pek çok kişiyi içinde barındırdı."

Alanında uzman kişiler ve ilahiyat alanına ilgi duyanlar için verimli geçen program sonunda Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Prof. Dr. Hayri Kırbaşoğlu'na plaket takdim etti.



CİHAN

Yorumlar