Prof. Dr. Şen: Hayat güzelliklerle dolu, önemli olan onu görebilmek

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen, hayatın içinde görmezden gelinip fark edilmeyen çok güzellik olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Şen: Hayat güzelliklerle dolu, önemli olan onu görebilmek

Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen, hayatın içinde görmezden gelinip fark edilmeyen çok güzellik olduğunu söyledi. Prof. Dr. Şen, "Hayatın kendisi güzelliklerle dolu, önemli olan onu görebilmek ve çirkinlikleri ayıklayabilmek." dedi.

Çukurova Üniversitesi Ramazanoğlu Konağı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Cumartesi Buluşmalarının bu haftaki konuğu Karabük Üniversitesi Tıp Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Şen, “Bir Beyin Cerrahının Bakışıyla Yaşam” konusunu anlattı. Aynı zamanda uluslararası fotoğraf sanatçısı olan Prof. Dr. Orhan, fotoğraflarla yaşamı ve yaşama bakışın nasıl olması gerektiğinin üzerinde durdu. Konuşmasında insanların birçoğunun hayattaki güzellikleri fark etmediğine dikkat çeken Şen, insanların sürekli gördüğü ancak çeşitli sebeplerden dolayı dikkat etmediği yerleri, fotoğraflarda görünce çok beğendiğini hatırlattı. Hayattaki çirkinliklerle vakit kaybetmeden onları ayıklayarak güzellikleri görmek gerektiğinin üzerinde duran Prof. Dr. Şen, fotoğraf çekerken onlara ruh katabilmenin önemine vurgu yaptı.

Çocukları ruh ikizini ararken, karşısındaki insanın paylaşmasını bilen bir insan, hırslarından, kıskançlıklarından, egosundan kendini kurtarmış insan olmasına dikkat etmesi şeklinde öğütler verilmesi gerektiğini anlatan Prof. Dr. Şen, çektiği fotoğraflarla toplumsal sorunlara değindi. Konuşmasında toplumdaki ötekileştirmenin çocuk yaşlarda başladığını ifade eden Prof. Dr. Şen, “Ötekileştirme çok erken yaşlarda aileleri tarafından çocuklara empoze ediliyor. Çocuk yaştan itibaren biz çocuğun hatalarını sorgularken ya da yol gösterirken başkalarını örnek gösteriyoruz. Bunu yaparken farkına varmadan ötekileştirmeyi öğretmiş oluyoruz ve hayatı boyunca ötekileştiren, kendinden farklı gören, karşısındakinin düşüncelerine saygı duymayan bireyler yetiştiriyoruz farkında olmadan.” diye konuştu. Her çocuğun kapasitesinin farklı olabileceğini anlatan Şen, “Ona sevgi ve saygı ile yaklaşarak, 'Senin yapabileceğinin kadarı bu. Ne yaparsan yap yeter ki en iyisini yap. Vicdanının sesini dinleyerek yap. Üret, düşün, paylaş' demeliyiz. Bunu verirsek ötekileştirmeden kurtarmış oluruz." ifadelerini kullandı.

Düşünceler, söylemler, yetişilen şartlar, din, mezhep ve benzeri şeylerin düşünsel anlamda insanları etkilediğini ve bunun insanların şekline bile yansıdığını anlatan Şen, “Toplumumuzda bir mozaik var. Bu mozaik içerisinde nereden olursak olalım, kim olursak olalım önemli olan o paylaşımı, o sevgiyi, o saygıyı, o hoşgörüyü yakalayıp birbirimize şekilsel anlamda benzesek dahi, düşünsel anlamda herkesi kucaklayabilen bir yapıya sahip olmamız gerekiyor.” diye konuştu.
CİHAN

Yorumlar