Prof. Dr. Kütükçü: ÖYM’lerin kaldırılması suç örgütlerinin işine yarar

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının suç örgütleri için elverişli bir durum oluşturabileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Kütükçü: ÖYM’lerin kaldırılması suç örgütlerinin işine yarar

Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Kütükçü, Özel Yetkili Mahkemelerin (ÖYM) kaldırılmasının suç örgütleri için elverişli bir durum oluşturabileceğini söyledi.

    Bazı ülkelerde terör suçlarına uzmanlık gerektiren bir mahkemenin baktığını belirten Kütükçü, "Ülkemiz açısından da aynı gerekçeyle terörle etkin mücadele için, özel yetkili mahkemelere ihtiyaç bulunmaktadır. Türkiye’de PKK gibi ülkenin tümüne yayılan terör örgütlerinin yanında, bir çok mafya örgütleri de oldukça etkindir. Bu gibi suç örgütleri ile mücadele de insan haklarına zarar vermeden işkence yapmadan, soruşturmayı derinleştirmek ve soruşturmanın gizliliğini sağlamak esastır. Önceki uygulamalar göstermiştir ki Ağır Ceza Mahkemeleri soruşturmayı derinleştirmeden suç örgütleri soruşturmayı haber alabilmekte ve delil karartmaya başlayabilmektedir. Yapılması gereken insan haklarına aykırı olmayacak şekilde soruşturmanın gizliliğini ve derinleştirmesini sağlamaktır. Bu durumda suç örgütleri ile mücadele zorlaşır, Ağır Ceza Mahkemeleri özel yetki ile donaltılıncaya kadar da suç örgütleri ile mücadele zaafa uğrar.” açıklamasını yaptı.

    Terör suçlarında Özel Yetkili Mahkemelerin kaldırılması konusu, Ergenekon, KCK davaları, Askeri Casusluk Davası, Devrimci Karargah Örgütü Davası gibi kamuoyunda bilinen bir çok davayı da ilgilendirdiğini ifade eden Kütükçü, şu bilgileri verdi; "Ceza muhakemesi hukukunun genel ilkesi gereğince yürürlüğe giren hukuk kuralları ileriye dönük olduğundan, geçmişte olup bitenlere etki yapmayacaktır. Buna karşın kanun koyucunun açıkça bu mahkemelerin önceden gördüğü davaların da bundan etkilenmesine yönelik bir hüküm koyması halinde, bu mahkemelerin baktığı bütün davalar gündeme gelecektir. ÖYM’lerin kaldırılması durumunda eski özel yetkili mahkemelerce görülen ve henüz temyiz aşaması bitmemiş dosyalar hakkında görevsizlik kararı verilecek ve devam eden davalar kanun tarafından belirlenen mahkemelerde görülecektir. Nitekim Meclis tarafından 06.02.2014 kabul edilen kanun teklifinde de, T.M.K’nın 10. maddesinin kaldırıldığı ve Terörle Mücadele Kanununa geçici bir madde eklenerek, T.M.K’nın 10. maddesi bağlamında derdest bulunan dosyaların, mevcut kanunlara göre yetkili ve görevli ağır ceza mahkemelerine devredileceği belirtilmiştir.” CİHAN

Yorumlar