Prof. Dr. Günenç'in glokom tedavisi CE belgesi aldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın 28 yıllık hekimi Prof.

Google Haberlere Abone ol
Prof. Dr. Günenç'in glokom tedavisi CE belgesi aldı

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı’nın 28 yıllık hekimi Prof. Dr. Üzeyir Günenç, glokom ameliyatlarında kullanılan ve kendi soyadını verdiği “Gunenc Trabecular Shunt Implant” tekniğiyle bilim dünyasına önemli bir yenilik katmanın onurunu yaşıyor. İki yıl önce Türk Patent Enstitüsü’nün "Faydalı Model" belgesiyle tescillediği gunenc implant, geçen yıl da Avrupa Birliği kriterlerine uygun bulundu ve CE belgesiyle uluslararası geçerlilik kazandı.

Türkiye Göz Hastalıkları Derneği’nde Katarakt, Glokom ve Kornea birimlerinin faal üyesi, aynı zamanda DEÜ Hastanesi Göz Kliniği Glokom Birimi’nin sorumlusu olan Prof. Dr. Günenç, iki yıl önce glokom (göz tansiyonu) ameliyatlarına yenilik getiren buluşuyla hastalara hem daha konforlu hem de uygun maliyetli bir tedavi yöntemi sundu. Ameliyat süresini kısaltan ve irise müdahaleyi ekarte eden, daha az travmatizan olduğu için hasta güvenliğini öne çıkaran bu yöntem, Türkiye’deki altı tane sağlık merkezinin katıldığı grubun bir yılda tamamladığı bilimsel çalışmada kullanıldı. Yeni implant, DEÜ başta olmak üzere Ankara, Bursa, Eskişehir ve Adana’daki altı sağlık merkezinde glokom ameliyatlarında uygulandı ve başarılı sonuçlar alındı.

YURTDIŞINDAN DA TALEP VAR

İlaç ve cerrahi girişimle kontrol altına alınamayan göz tansiyonunda, gözün içinde basınç oluşturan sıvının mikrotüp aracılığıyla boşaltıldığını belirten Günenç, cerrahi işlemle ilgili şöyle konuştu: “Göz tansiyonu, bir başka deyişle glokom, körlüğe neden olabilen bir hastalık. Özellikle inatçı glokomlarda, birkaç defa ameliyat olmuş ve basıncı düşürmenin zor olduğu vakalarda implant kullanma, başarıyı arttırmak için önemli bir etken. Yıllardır kullanılan çeşitli implantlar mevcut fakat bunlar gözün ekvatoruna bir plak gibi yerleştiriliyor. Daha sonra da bu plağın üzerinde kist formasyonları oluşabiliyor. Dolayısıyla bazı sakıncalar içeriyor ve başarısızlık oranı yüksek. Uzun yıllardır yaptığım çalışmalar ışığında, acaba nasıl bir implant geliştirebilir ve başarı şansını arttırabilirim düşüncesiyle yola çıktım ve ‘Gunenc Trabecular Shunt Implant’ı geliştirdim. Bu yeni model, minik bir drenaj implantı. Hidrofobik akrilikten yapılmış bir materyalden oluşuyor ve katarakt ameliyatlarında göz içine koyduğumuz mercekle aynı özelliği taşıyor. Bu ameliyatlarda gözün içine yerleştirilen mercek nasıl ömür boyu orada kalıyor ve hiçbir dokuya hasar vermiyorsa bu implant da göze hiçbir reaksiyon vermeden drenaja yardımcı oluyor. Kullanımında belirli bir sayıya ulaştıktan sonra sonuçları yayınlanacak. CE belgesi aldığımız için uluslararası kullanıma yönelik talepler de gelmeye başladı. Azerbaycan ve Ukrayna’dan davet aldık. Önümüzdeki haftalarda Azerbaycan’a giderek uygulama yapacağım.”

Üzeyir Günenç, bu çalışmanın kendisi için onur verici olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de ar-ge çok önemli. Üniversiteler bu konuya yeni yeni ağırlık vermeye başladı. Türkiye’nin kurtuluşu buradan geçiyor. Yeni patentler alınarak dünyaya transfer edilmeli. Ben kendi adıma kalıcı bir eser bırakmak için başlattığım çalışmada böyle bir noktaya ulaştığım ve genç meslektaşlarıma örnek olacağı için mutluyum.” dedi. CİHAN

Yorumlar