Prof. Ay: Ramazan’da tutulan oruç diğer günlerde tutulanlar ile aynı değil

Bursa Müftüsü ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Ramazan ayında tutulan orucun, diğer günlerde tutulan oruçla aynı olmadığını dile getirdi. Mehmet Emin Ay, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde...

Google Haberlere Abone ol
Prof. Ay: Ramazan’da tutulan oruç diğer günlerde tutulanlar ile aynı değil

Bursa Müftüsü ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, Ramazan ayında tutulan orucun, diğer günlerde tutulan oruçla aynı olmadığını dile getirdi.

Mehmet Emin Ay, Bursa Orman Bölge Müdürlüğü'nde düzenlenen “Fikir Bahçesi” konferansı çerçevesinde personele orucun faziletlerini anlattı. Orucun manevi hayata katkıları, Kur’an-ı Kerim’de ve hadislerde oruç, Ramazan ayının neden faziletli olduğu konularında bilgi veren Prof. Ay, orucun, kişiyi takva mertebesine ulaştıracak en değerli vasıta olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Ay, “Takva mertebesine ulaştıracak oruçlar tutmak, Hz. Peygamber’in ifade ettiği şekliyle, ‘birkaç lokmayla da olsa mutlaka sahur yapınız. Çünkü sahur yemeğinde bereket vardır’, oruca sahur ile başlamaktır.” diye konuştu.

Sahurda, seher vaktinde edilen duaların makbul olduğunu vurgulayan Ay, şunları dile getirdi: “Ramazan, farklı bir manevi iklim oluşturur. Onda tutulan oruçlar diğer günlerde tutulanlar ile aynı değildir. Allah Teâlâ, kullarının oruç tutmasını; onlara eziyet olsun diye değil, meleklerin mertebesine yükselmelerini sağlamak için ister. Zengin insanlar sahip oldukları servetin, fakirler de sahip oldukları sıhhatin kadrini oruçla takdir etme imkânına kavuşurlar. Allah Teâlâ, Ramazan ayı vasıtasıyla kullarının günahlarından arınmalarına, cehennemden kurtuluş beratı almalarına imkân sağlamakla da onların bu büyük ihsana şükretmelerini istemektedir.”

CİHAN

Yorumlar