Polis, ihracatçı firmaları uyardı

Çorum İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yeni dolandırıcılık yöntemleri uygulandığı belirtilerek, ihracatçı firmalar uyarıldı.

Google Haberlere Abone ol
Polis, ihracatçı firmaları uyardı

Çorum İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada yeni dolandırıcılık yöntemleri uygulandığı belirtilerek, ihracatçı firmalar uyarıldı.

Emniyetten yapılan açıklamada, internet dolandırıcıları tarafından serverlarına ulaşılarak e-posta yazışmaları takip edilen bazı firmaların müşterileri "banka hesap detaylarının değiştirilmesi ve güncellenmesi" adı verilen yöntemlerle 70 bin dolar dolandırıldığı öğrenildi.

Emniyet Müdürü Halil İbrahim Doğan, firmaları uyararak genellikle yurt dışında meydana gelen, son zamanlarda ise Türkiye'de uygulanmaya başlanan ve her geçen gün artış gösteren şirketleri hedef alan dolandırıcılık yöntemlerine karşı dikkat edilmesi gerektiğini aktardı.

ŞİRKETLER ARASI YAZIŞMALARA DİKKAT

Şirketler arasındaki yazışmaları banka hesap detaylarının değiştirilmesi ve güncellenmesi adı altın da dolandırıcılık yapanlar tespit edildiğini söyleyen Doğan ''Bu yöntemin çoğu zaman, ticari işlem yapan iki şirketten birinin e-posta hesaplarına ait şifrelerin ele geçirilmesi sonrası şifrelerin değiştirilmeyip, zaman zaman hesaba girip yazışmaların takip edilmesi şeklinde olduğu anlaşılmaktadır. Şirketler arası yazışmalardan ödemenin ne zaman yapılacağını öğrenen dolandırıcılar, ödeme yapacak şirkete hitaben, alıcı şirketin banka hesap numaralarının değiştiğinden bahseden ve sözde yeni banka hesap numaralarını içeren e-posta iletisi göndermektedirler.'' dedi.

Dolandırıcıların genellikle ödeme yapacak şirketi ikna edebilmek için, hesap değişikliği mesajını, alıcı şirketin e-posta adresine benzer bir e-posta adresinden gönderildiğini söyleyen Doğan, alıcı şirketin hesap numarasının değiştiğini zanneden gönderici ödeme miktarını dolandırıcılara göndererek mağdur olduğunu dile getirdi. Doğan şöyle devam etti: ''Dolandırıcılar şirket e-posta adreslerinde bir harf ya da rakam değiştirme gibi basit değişiklikler yaparak benzer sahte adreslerden e-posta iletilerini gönderdikleri biliniyor. İletiyi gönderen e-posta adresinin doğru olduğundan emin olunmalı. Ödeme yapılmadan önce her ihtimale karşı ödeme yapacakları banka hesap numaralarını farklı yollarla telefon, yüz yüze temas, bankadan kontrol gibi teyit etmeleri, önem arz etmektedir. ''

HACKERLER ŞİRKETLERİ HEDEF ALIYOR

Ayrıca, bazı hacker gruplarının firmaların veri tabanlarının ele geçirdiklerini ve bu verilerin iadesi karşılığında yüksek miktarlarda para talebinde bulunduklarını söyeleyen Halil İbrahim Doğan, ''Bu tür bir mağduriyetin yaşanmaması için firmaların veri tabanlarının bulunduğu bilgisayarların sık sık yedeklemelerinin yapılması ve gerekli olan güvenlik önlemlerinin alınması gerekmektedir.'' diye konuştu. CİHAN

Yorumlar