Plajlarda deve ve at safari turları mavi bayrak kriterlerini zora sokuyor

Turizmciler, antik kentlerde deve turu ile deniz kenarında at safari turlarının turizme zarar verdiğini belirtiyor. Turistik tesis işletmeleri, at safari turlarının Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) mavi bayrak kriterlerine uymadığı...

Google Haberlere Abone ol
Plajlarda deve ve at safari turları mavi bayrak kriterlerini zora sokuyor

Turizmciler, antik kentlerde deve turu ile deniz kenarında at safari turlarının turizme zarar verdiğini belirtiyor. Turistik tesis işletmeleri, at safari turlarının Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı'nın (FEE) mavi bayrak kriterlerine uymadığı için yasaklanması gerektiğini ifade ediyor.

Sektör temsilcileri, müşteri memnuniyetine bağlı turistlerden en fazla şikayet aldıkları konuların başında deve turları ve deniz kenarında yapılan at safariler olduğunu vurguluyor.

Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği(TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, deniz kenarında ve Titreyengöl çevresinde yapılan at safari turlarının deniz suyu hijyeni bakımından risk oluşturduğunu söyledi. Turizmciler olarak Manavgat'ta deniz kenarı ve antik kent içinde at ve deve turu yapılmasına karşı olduklarını belirten Aydoğan, Side antik kentte deve turu adı altında turistlerden alınan paranın yasal bir dayanağının olmadığını, deve ile hatıra fotoğrafı çektirmek isteyen turistlerden bile para alan turcuların olduğunu kaydetti.

Side, Titreyengöl ve Sorgun Çamlığı'nın bitki çeşitliği bakımından zengin olduğunu belirten Aydoğan, Side canavarı otunun, deve turcularının tur yaptırdığı alanda yetiştiğini çiğnenmeye bağlı türün baskı altında olduğunu ifade etti.

At ve deve safari turları ile ilgili turistlerden yoğun şikayetler aldıklarını belirten Aydoğan, "En fazla şikayeti 2 turla ilgili alıyoruz. Sahillerimiz mavi bayrakla donanması için uğraşırken plajlarda atlarla safari yapılıyor. At safari turunun olduğu bir yerde turist plajda rahat bir şekilde yürüyemez. Yine antik kent içinde hiç bir yasal fiyat tarifesi olmaması karşı turistten ne alırsak kar anlayışına bağlı deve turları yapılıyor. Deve ve at safari turları bölge turizminin imajını zedeliyor. Mavi bayrak sayımızla övünürken plajlarda at safari yapılırsa, plaj ve çevre temizliği ve güvenliği konusunda yabancı konuklarımıza bir şey diyemeyiz. Plajlarda at safariye bir son verilmesini istiyoruz. " diye konuştu.

200 bin yatak kapasitesine sahip Manavgat her yıl ortalama 4 milyon turisti ağırlıyor. Türkiye Çevre Eğitim Vakfı(TÜRÇEV) verilerine göre 2014 yılında mavi bayraklı 81 otel bulunuyor.

Öte yandan Aydoğan, bölgede havai fişek atımlarının hat safhaya ulaştığını bu konuya Antalya Valiliği ve Manavgat ilçe Kaymakamlığı'nın el atması gerektiğini belirtti. CİHAN

Yorumlar