PKK-YPG'nin Ankara saldırısını TAK üstlendi

PKK ile YPG militanlarının ortaklaşa düzenledikleri Ankara'daki bombalı saldırıyı TAK isimli PKK'ya bağlı örgütlerden biri üstlendi

Google Haberlere Abone ol
PKK-YPG'nin Ankara saldırısını TAK üstlendi

Ankara'daki terör saldırısını terör örgütü PKK'nın bir kolu olarak bilinen TAK isimli terör örgütü üstlendi. PKK'nın uzantısı TAK, saldırıyı Abdulbaki Sönmez isimli militanın gerçekleştirdiğini öne sürdü. TAK son olarak Sabiha Gökçen Havalimanı'na düzenlenen havan topu saldırısını üstlenerek kamuoyunun gündemine gelmişti.

Türkiye – ABD ilişkilerini yoğun biçimde YPG kıskacına sokan saldırı sonrası, YPG’yi terör örgütü olarak görmediklerini ve desteklemeyi sürdüreceklerini söyleyen ABD yönetimi zor durumda kalmıştı.

Saldırının YPG değil TAK tarafından yapıldığı açıklaması tam da bu aşamada geldi. TAK, saldırının 26 yaşındaki Vanlı üyesi Abdulbaki Sönmez tarafından gerçekleştirildiğini açıkladı. Örgüt saldırıyı, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uluslararası güçleri Kürtlere karşı manipüle eden politikaları" ve "Cizre'deki durum" nedeniyle gerçekleştirdiklerini savundu.

Örgüt, Sabih Gökçen Havalimanı'na düzenlenen saldırıyı da üstlenmişti.

KERRY: YPG GÜVENİLMEZ

ABD’li mevkidaşı John Kerry ile görüşen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kerry’nin kendisine YPG’nin güvenilmez olduğunu söylediğini aktarmıştı:

“Kendisinin de YPG’nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika’dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir.”

ERDOĞAN OBAMA İLE GÖRÜŞECEK

Cuma günü konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Sözcüsü John Kirby’nin açıklamalarının kendisine hatırlatılmasına ABD Başkanı Barack Obama ile görüşeceği yanıtını verdi:

“Saat 5’te Obama ile görüşmemiz olacak. Kerry, YPG’nin yaptığı yanlışları Dışişleri Bakanı ile paylaştı. Demek ki bazı yanlışları görüyorlar. Paylaştıkları silahları nerede paylaştığını görün. 3 uçak silah dolusu silah geldi. Yarısı DAEŞ’e, yarısı YPG’ye gitti."

Erdoğan – Obama görüşmesine ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD'NİN YPG AÇIKLAMALARI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, Ekim 2014’te PYD’yi terör örgütü olarak görmediklerini açıklamış, Washington yönetimi Eylül 2015’te de  PYD’nin silahlı kanadı YPG’yi de terör örgütü olarak görmediğini ilân etmişti. 

Türkiye, Ankara’daki saldırıda YPG bağlantısına dair bilgileri Amerikan Büyükelçisiyle paylaşmış ancak Amerikan Dışişleri Sözcüsü John Kirby, bundan sonra yaptığı açıklamada  "[Ankara'daki saldırıda] sorumlunun kim olduğunu onaylayacak ya da reddedecek bir pozisyonda değiliz. Bu bizim için halen ucu açık bir soru’ demişti.

Sözcü aynı basın toplantısında YPG mensuplarını  “IŞİD’e karşı savaşan en güçlü grup” ve “cesur Kürt savaşçılar” diye nitelendirmişti.

Yorumlar