Pıynar ormanı kıyımına inceleme

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Kumluca ilçesine bağlı Gölcük köyünde pıynar (kermes) meşe ormanında kıyım yapıldığı iddiaları sonrası bölgede inceleme başlattı. Geçen hafta Gölcük köyü sakinleri, Beydağları ve Yaban Hayatı...

Google Haberlere Abone ol
Pıynar ormanı kıyımına inceleme

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü, Kumluca ilçesine bağlı Gölcük köyünde pıynar (kermes) meşe ormanında kıyım yapıldığı iddiaları sonrası bölgede inceleme başlattı.

Geçen hafta Gölcük köyü sakinleri, Beydağları ve Yaban Hayatı Koruma Gönül Dostları ve A (Antalya Isparta Burdur Denizli Kaş) platformları ortak bir basın açıklaması yaparak, yüzlerce pıynar meşesinin 3 gün içinde kesilerek yok edildiğini, bu meşelerin kömüre dönüştürülüp satıldığını belirtmişti.

Beydağları ve Yaban Hayatı Koruma Gönül Dostları ile A platformlarının yaptığı yazılı açıklamaya göre Antalya Orman Bölge Müdürlüğü'nden gelen iki mühendis, kesim alanlarında inceleme yaptı. Ormanda kesilen bölgeleri köylülerle birlikte gezdi ve tutanak tuttu. Köylülere de inceleme yapıldığına dair tutanak imzalattırıldı.

Pıynarlardan geçimlerini sağladıklarını belirten köy halkı, kışın keçilerin ve diğer hayvanların tek yiyeceğinin pıynar olduğunu, tek geçim kaynaklarının keçiler olduğunu, pıynarların yok olması halinde köyden göçmek zorunda kalacaklarını dile getirdi. Köylü kadınlar yetkililere, “Biz aç mı kalalım? Evimizi pıynarlarla beslediğimiz keçilerin sütünden, peynirden kazandığımız parayla geçindiriyoruz.” şikayette bulundu.

Ağaç kesimini protesto eden köy ahalisi, Antalya'ya yürümüştü. Kumluca Gölcük Köyü'nde Alakır Bölgesi 125 nolu bölüm sınırları içerisindeki 100 hektarlık alanda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın rehabilitasyon çalışmaları kapsamında pıynar ormanında ağaç kesimi yapılıp, kömüre dönüştürüldüğünü öne süren köylüler ve çevreciler, tepkilerini Antalya Orman Bölge Müdürlüğü önünde göstermişti.

CİHAN

Yorumlar