PAÜ’de yeni nesil kalp pili takılarak ameliyat yapılan hasta sağlığına kavuştu

Denizli Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde bir hastaya yeni nesil kalp pili takılarak yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. PAÜ Kardiyoloji Aritmi Merkezi’ne bayılma şikâyeti ile başvuran 49 yaşındaki ev hanımı...

Google Haberlere Abone ol
PAÜ’de yeni nesil kalp pili takılarak ameliyat yapılan hasta sağlığına kavuştu

Denizli Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Hastanesi Kardiyoloji Bölümü'nde bir hastaya yeni nesil kalp pili takılarak yapılan ameliyatla sağlığına kavuştu. PAÜ Kardiyoloji Aritmi Merkezi’ne bayılma şikâyeti ile başvuran 49 yaşındaki ev hanımı Hatun Dönmez adlı hasta hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Bekir Serhat Yıldız, yapılan tetkiklerinde hastanın kalbinin zaman zaman durduğunu tespit ettiklerini söyledi.

    Kalbin elektriksel sistemini dışarıdan desteklemek için kalp pili takılmasına karar verildiğini belirten Yıldız, “Ancak hastamızda boyun omurgasında kayma vardı. Aralıklı MR filmi çektirerek boyun fıtığı açısından yakın takibi gerekiyordu. Bu nedenle böyle bir hastaya normal bir kalp pili takılamazdı. Zira kalp pili takılan hastalarımız mevcut şartlarda yüksek manyetik alana girememekte ve MR çektirememekte idi. Normal kalp pili takılması halinde hastamıza MR çekilemeyeceği için hastanın boyun fıtığı yönünden tedavisi tam olarak yapılamayacak ve felç geçirme riski olacaktı.” dedi.

    Prof. Dr. Asuman Kaftan, Prof. Dr. Harun Evrengül, Yrd. Doç. Dr. Yusuf İzzettin Alihanoğlu kendinin de içinde olduğu bir ekip tarafından hastaya pil ve kablolarının özel bir maddeyle kaplandığı yeni nesil MR uyumlu kalp pili takılması kararı verildiğini vurgulayan Yıldız, “MR uyumlu kalp pili hastamıza başarılı bir işlem ile takıldı. İşlem sonrası hastamıza her kalp pili takılan hasta gibi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı öğretim üyelerinden olan Yrd. Doç.Dr. Gülin Fındıkoğlu tarafından kalp pili rehabilitasyon eğitimi verildi. Hastamızda bu ritim problemi tekrarlasa bile takılan kalp pili sayesinde bayılmaları tekrarlamayacak, günlük yaşantısına normal insanlar gibi devam edebilecek ve rahatlıkla MR filmi çektirebilecektir.” diye konuştu.

    Yıldız, normal şartlarda MR uyumlu kalp pilinin yüksek maliyeti ve SGK uygulamaları sebebiyle her hastaya takılamadığını MR çektirmesi zorunluluğu olan ve bu durumu raporla belgelenen hastalara takıldığını sözlerine ekledi. CİHAN

Yorumlar