Patpatlara takılan ikinci şanzıman kazalara davetiye çıkarıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kırsal alanda kullanılan tarım araçları can yakmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Patpatlara takılan ikinci şanzıman kazalara davetiye çıkarıyor

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde kırsal alanda kullanılan tarım araçları can yakmaya devam ediyor. Son yıllarda meydana gelen kazalarda onlarca kişi hayatını kaybederken, yüzlerce vatandaş da yaralandı. Tarım aracı kazalarının sebebinin römorka takılan 4 ileri şanzıman olduğu ileri sürülüyor.

Halk dilinde 'patpat' olarak adlandırılan ve köylerde tarla sürmek için kullanılan tarım araçları, son zamanlarda amaçlarının dışında kullanılması nedeniyle üzücü kazalara neden oluyor. Patpatlara bağlanan römorklara da 4 vitesli şanzıman takılması, bu araçları adeta ölüm makinesine çeviriyor. Dört çekişli olan makinenin hızı da artarken, bu duruma yolcu taşımacılığı da eklenince kazalara davetiye çıkarılmış oluyor. Patpatların trafiğe çıkmasını engelleyecek hiç bir kanun maddesinin bulunmadığı belirtilirken, patpat kullanan araç sahiplerinden bazıları arkaya takılan şanzımanın engellenmesi için yetkililerden yardım istedi.

Tarla ve yük taşımacılığı yapılırken, buna bir de yolcu taşımacılığının eklenmesiyle birlikte römork ve tarım aracını birleştiren vidanın kırılması, aracın takla atmasına sebebiyet veriyor. Ereğli'de son olarak meydana gelen patpat kazalarında 2 kişi ölmüş, 3 kişi de yaralanmıştı. Küçük yaşta çocuklar başta olmak üzere büyüklerin de kullandığı patpatlar köylerde otomobillerden daha çok kullanılıyor. Son yapılan istatistiklere göre, ilçeye bağlı Ormanlı beldesinde otomobilden çok patpat kullanıldığı belirlenmiş. Piyasa değeri 5 ila 13 bin lira arasında değişen tarım araçlarının üzerinde azami hızlarını belirten etiketler de bulunuyor. Azami hızı saatte 18 kilometre olan aracı kullanan vatandaşların, bu hız limitine uymadıkları açıkça görülüyor.

"PATPATLARA İKİNCİ ŞANZIMAN TAKILMASI YASAKLANSIN"

İlçeye bağlı Kızılcapınar köyünde yaşayan Ahmet Şener (43), patpatlara takılan ikinci şanzımanın yasaklanması için yetkililerden yardım istedi. Takılan şanzıman ile patpatların hızının ikiye katlandığını ifade eden Şener, "Patpat araçları ilk çıktığında tarım aracı olarak kullanılıyordu. Sonradan bunlar maksatlarından dışarı çıktı. Yolcu taşımacılığı ve nakliye gibi. Bunların nedeni de arkada ayriyeten şanzıman koydular kasaya. Koymalarından dolayı artık dördü bırak, beşinci şanzımanı arıyorlar patpatlarda. Arabadan daha ilerde hız bakımından. Ve bundan dolayı arkadaki şanzımanın iptal edilmesi için gerekli yerlerden yardım bekliyoruz. Ve arkadan şanzıman bağımsız kaldığı zaman ne insan ne de yük taşırken hız yapamayacaklar. Ve bu kazalar da olmayacak, kimse de sebep olmamış olacaktır." dedi.

Patpat sahiplerinden Yekta Candan (32) ise patpatların orijinalinde arkada şanzıman olmadığını ve bunun sonradan yapılan uydurma bir uygulama olduğunu söyledi. Candan, "Römorku yapan firmaların sonradan uydurmasyon bir olayı. Mesela şu şanzıman sistemi. Mesela bu olmadığı zaman sadece bu kafa çeker bunu. Böyle bir buçuk ton çekiyorsa öyle 700 kilodan yukarı çekmez. Yolcu arabası gibi minibüs gibi dolmuş gibi kullanan çok. O yanlış bir durum. Mesela yakın bir dönemde kazamız oldu burada. Duymuşsunuzdur belki. Yanlış bir durum, aslında da milletimizin cahilliğinden kaynaklanan bir şey." diye konuştu.

"PATPATLARI AMACI DIŞINDA KULLANMAK TEHLİKELİ"

Kendisine ait tarlasını patpat ile süren Nejdet Özmen (51) ise 1999 yılından bugüne kadar bu aracı maksadının dışında kullanmadığını söyledi. Yaşanan olayların kendilerini de üzdüğünü söyleyen Özmen, "Kullanmasını bilirsen güvenli. Ama kullanmasını bilmezsen tabi her aracın bir sakatlığı var. 99 senesinde aldım, Allah'ıma şükür, hiçbir sorun yaşamadım. İçinde insan olduğu halde kara yoluna girmek sakat. Ama tabi ki kendimiz mazot, akaryakıt almaya falan gidiyoruz. Veya başka bir kara yolundan geçmemiz gerekiyor, arazimiz var. Oraya da gitmemiz gerekiyor ekim, dikim yapmak için. Tabi ki belirli kişilerin kullanması lazım. Çünkü bunlar kolla duran bir şey. Direksiyon olmayınca bunlara hakim olmak biraz zor tabi." ifadelerini kullandı.




CİHAN

Yorumlar