'Palalı saldırgan' hakkında açılan iki dava birleştirildi

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında elindeki palayla eylemcilere saldırdığı gerekçesiyle yargılanan sanık Sabri Çelebi hakkında açılan iki ayrı davanın birleştirilmesine karar verildi.

Google Haberlere Abone ol
'Palalı saldırgan' hakkında açılan iki dava birleştirildi

Taksim Gezi Parkı olayları sırasında elindeki palayla eylemcilere saldırdığı gerekçesiyle yargılanan sanık Sabri Çelebi hakkında açılan iki ayrı davanın birleştirilmesine karar verildi.

Gezi Parkı eylemlerine ilişkin 6 Temmuz 2013 tarihinde elindeki pala ile insanlara saldırdığı iddia edilen Sabri Çelebi hakkında açılan 3 ayrı davadan ikisi, bugün İstanbul 53. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. İlk önce olay sırasında pala ile kolundan yaralanan Ender Ergün'ün müştekisi olduğu davanın duruşması görüldü. Duruşmada şikayetçi Ender Ergün ile 'Palalı saldırgan' olarak tanınan sanık Sabri Çelebi, avukatları ile birlikte hazır bulundu.

Olay sırasında sanık Sabri Çelebi'nin, hakaretler ve küfürler ederek elindeki pala ile kendisine saldırdığını belirten Ergün, "Palayı başıma doğru salladı. Kolumu kaldırdım ve bu nedenle kolumdan yaralandım. Ayrıca olay sırasında sadece Sabri Çelebi saldırmıyordu. Onunla beraber 4-5 arkadaşı da ellerinde kesici ve yaralayıcı aletle küfürler ve hakaretler edip insanlara saldırıyorlardı. Kendilerinden şikayetçiyim." dedi.

Müşteki avukatları ise, sanık hakkında açılan iki ayrı dava daha olduğunu belirterek bu davaların birleştirilmesi yönünde karar verilmesini talep etti. Sanık Çelebi'nin palayı müştekinin başına doğru salladığını, 'kasten adam öldürmeye teşebbüs' suçunun işlendiğini ve bu nedenle yargılamanın ağır ceza mahkemesinde görülmesi gerektiğini belirten avukatlar, bu nedenle görevsizlik kararı verilmesini talep etti. Sanığın işlediği suçun vahim nitelikli ve infiale neden olabilecek bir suç olduğunu belirten müşteki avukatları, bu nedenle Çelebi hakkında tutuklama kararı verilmesini, aksi halde yurt dışına çıkış yasağı ve adli kontrol tedbiri kararı alınmasını istedi.

Sanık Sabri Çelebi ise, hakkında yapılan suçlamaları kabul etmeyerek, "Şikayetçiyi ilk kez görüyorum. Olayın içerisinde varsa da kendisini tanımıyorum. Başka diyeceğim yoktur." dedi.

Çelebi'nin avukatı Duran Öner de, "Müvekkil hakkında terör örgütünün saldırı yapacağına ilişkin polis ve MİT raporları mevcuttur. Olay günü de teröristler olay zamanında müvekkilimin iş yerine saldırıp eşyalarını da barikat yaparak ateşe vermişlerdir. Ayrıca eylemciler oraya piknik yapmak amaçlı gelmemişlerdir. Müvekkil ve arkadaşlarının amacı saldırıyı bertaraf etmek amaçlıdır." savunmasını yaptı.

TERÖRİST BENZETMESİ TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Avukat Öner'in 'terörist' benzetmesi üzerine şikayetçi avukatları, "Sen kime terörist diyorsun? Bize göre de pala ile saldıranlar teröristtir." şeklinde tepki gösterdi. Duruşma salonunda kısa süreli sözlü tartışma yaşandı.

Hakim Fatma Şeker, dosyanın aralarında hukuki ve fiili irtibat bulunduğunu gerekçesiyle diğer dava ile birleştirilmesine karar verdiklerini açıkladı. Sanık Çelebi hakkında iddianame hazırlanana kadar adli kontrol tedbiri uygulandığını belirten mahkeme, bu kararın da kendiliğinden kalktığını söyledi. Sanığın tutuklanmasına ilişkin taleplerin reddine karar verilen duruşmanın ardından, bu davanın birleştirildiği ana davanın görülmesine başlandı.

Ana davada sanık olarak yargılanan ve hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istenen Sabri Çelebi ve Şeyhmus Kırmızı ile şikayetçi Seyfettin Efe ve avukatları katıldı. Hakim, ana davanın önceki duruşmasında istenen bilirkişi raporunun mahkemeye ulaşmadığını hatırlattı.

Şikayetçi Efe'nin avukatları, olay zamanına ilişkin görüntüleri içerir CD'yi mahkemeye delil olarak sundu. Bu görüntüler üzerinde bilirkişi raporu da hazırlanmasını isteyen sanık avukatları, ayrıca duruşma salonunda da izlenmesini talep etti.

Bu sırada şikayetçi Seyfettin Efe, "İddianamenin sayfalarını incelediğimde çok ilginç detaylara rastladım. Ben olayın ardından verdiğim ifadede bana saldıran kişinin elinde döner bıçağı olduğunu söylemiştim. Ben Sürmene'li olduğum için ve döner bıçaklarının en iyisi Sürmene'de yapıldığı için döner bıçaklarını çok iyi tanırım. Ancak buna rağmen iddianamede döner bıçağı ile saldırdığına ilişkin bir suçlama yer almamış." dedi.

Sanık avukatlarının, "Şikayetçi, kendisine saldırdığını söylediği sanık Murat Ertik'i teşhis edememiştir. Kendisinden bu çelişkiyi gidermesini talep ediyoruz." dedi. Olay sırasında gözünde deniz gözlüğü ve ağzında maske bulunduğunu belirten Efe ise, "Bu durumdayken bir de yoğun gaz dumanı arasında sadece döner bıçağına dikkat edebildim." cevabını verdi.

Müşteki avukatları, görevsizlik kararı verilerek davanın ağır ceza mahkemesine gönderilmesi ve Sabri Çelebi hakkında tutuklama kararı verilmesi taleplerini tekrar etti.

Duruşma sonunda görevsizlik kararı verilmesine ilişkin taleplerle ilgili mütalaasını hazırlamak üzere dosyanın duruşma savcısına verilmesi kararlaştırıldı. Duruşma ertelendi.
CİHAN

Yorumlar